El govern espanyol ha proposat afegir un tram més al nou sistema de cotització d'acord amb rendiments reals dels autònoms, en una nova reunió de la mesa de diàleg social entre el govern espanyol i les organitzacions en representació dels treballadors per compte propi ATA, UPTA i Uatae. El ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha rebaixat la quota mínima cinc euros fins a 245 euros i ha millorat la proposta per als que guanyen entre 1.700 i 2.330 euros. En canvi, el tram més alt ara passaria a ser de 565 euros al mes, 15 més que en l'anterior proposta. Les entitats analitzaran el text durant aquesta setmana i presentaran al·legacions en una propera trobada, divendres vinent, dia 17.
La principal novetat és la creació d'un nou tram amb una quota de 370 euros per als treballadors que guanyen entre 1.700 i 1.850 euros i que, en l'últim plantejament, havien de fer front a 400 euros de cotitzacions. També s'han reduït les quotes per als que guanyen entre 1.850 i 2.030 que passaran a pagar 400 euros -40 menys- i entre 2.030 i 2.330 que aportarien 440 euros -20 menys. D'altra banda, s'ha reduït en cinc euros la quota més baixa (245 euros) que pagarien els que cobren menys de 670 euros.
Pel que fa als que més rendiments tenen –per sobre de 4.050- la cotització seria de 565 euros, 15 euros més que en l'anterior proposta. El plantejament s'aplicaria entre 2023 i 2025 com a "etapa transitòria" fins que es pacti el canvi complet del sistema de cotitzacions. D'altra banda, l'executiu estatal ha posat sobre la taula més supòsits per demanar la prestació de cessament d'activitat, que dona dret al 50% de la base de cotització durant sis mesos, si es pot provar que s'ha perdut un 75% de la facturació.
Segons fonts coneixedores de la negociació, hi haurà quatre motius per reclamar aquesta prestació: per supòsits econòmics, per problemàtica sectorial, per una situació extraordinària o per una baixada transitòria de facturació. Les mateixes fonts indiquen que cal "polir" els requisits econòmics ja que els criteris actuals són "excloents" pels autònoms sense treballadors. Durant la trobada s'ha tractat la possibilitat d'incorporar una modalitat parcial de protecció, compatible amb l'activitat.
Les associacions, entre l'acord i els dubtes
A la sortida de la reunió, UPTA ha valorat positivament la nova proposta, que s'allunya del sistema "absolutament pervers" actual i que beneficiarà el 65% del mig milió d'autònoms catalans, segons ha assegurat el seu president Eduardo Abad a l'ACN. El líder de l'entitat vinculada a la UGT ha assegurat que cal tancar aquesta negociació amb rapidesa, encara que no sigui amb l'acord de totes les parts. "Estem a la fase final de negociació, però alguns volen que tornem a la casella de sortida", ha dit.
En canvi, la Federació d'Associacions d'Autònoms (ATA) –entitat que forma part de la patronal CEOE– el plantejament del nou tram estat rebut amb crítiques. "Pretendre apujar la cotització 900 euros a l'any –un 26% més- a autònoms que guanyin 1.700 euros al mes és posar pals a la roda als autònoms que ja estan suportant increments brutals de costos per la inflació", ha lamentat el seu president, Lorenzo Amor, en un missatge a Twitter.