Tallers contra l'ús excessiu de mòbils i pantalles

Redacció

Sense mòbils a les escoles: una necessitat educativa?

La prohibició dels mòbils a les aules per evitar les distraccions ha obert un debat necessari en l'etapa formativa.

 

La comunitat educativa catalana, incloent famílies i entitats educatives, defensa la regulació, però no la prohibició completa, de l'ús del mòbil a les aules. Aquesta postura arriba després que el departament de Salut expressés la seva intenció d'estudiar la implementació d'una llei per combatre addicions relacionades amb la tecnologia.

Tot i que el departament d'Educació advoca perquè cada centre decideixi sobre la utilització del mòbil, tant a l'aula com al pati, Mar Hurtado, presidenta de l'Associació de Mestres Rosa Sensat, s'ha mostrat a favor de regular-ne l'ús segons la situació en un programa a Catalunya Ràdio. Els moments d'aprenentatge on el mòbil serveix com a eina no han de ser limitats, però sí en altres contextos com les estones d'esbarjo.

Hurtado argumenta que, mentre la prohibició pot ser beneficiosa durant els moments de socialització sense adults, no s'haurien de prohibir altres eines digitals, ja que poden potenciar aptituds com la creativitat.

Belén Tascón, presidenta de les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (AFFAC), coincideix en aquesta perspectiva a Catalunya Nit, pel que l'AFFAC reclama un criteri conjunt amb el Govern en lloc de decisions unilaterals dels centres.

Joan Cumeras, membre de la Junta de Directors, fa una crida per participar activament en la creació d'aquesta llei, destacant la importància de l'equilibri entre les avantatges del mòbil i els possibles perills d'un mal ús.

Recentment, diversos centres han limitat l'ús del mòbil, reflexionant sobre el possible perill que aquesta eina pot suposar quan es fa un ús inapropiat.