Gràfic de la setmana: Internet, filtracions i dades.

Salva Fernández / Ferran Pous (interactiu)

Filtracions massives i dades venudes a Internet, en som conscients?

El gràfic de la setmana s'atura a reflexionar sobre les filtracions massives de tot tipus d'aplicacions i serveis, de què fan les aplicacions amb les nostres dades i més.

 

1.100 milions de dades filtrades per atacs massius. Aquest és el rècord que té Aadhaar i que potser ens toca de lluny, però si diem que Facebook ha tingut una filtració de 533 milions de dades compromeses aquest 2021, i que al 2019 en va tenir una de 420 milions... Ja ens toca més a prop, no?  En el gràfic de la setmana posem números a les grans filtracions que poden derivar en dades venudes a tercers, en atacs informàtics i en tot tipus de problemes.

Però més enllà de les dades filtrades de forma il·legal, sobre la taula hi ha un altre fet rellevant: quina quantitat de dades venen algunes app's de les dades dels seus usuaris? els números parlen per sí sols: Instagram ven el 79% de les dades dels usuaris a tercers, mentre que Facebook ho fa en un 57%. Dades que acceptem en els acords de termes i condicions que es puguin cedir.

I això ens porta a la tercera pregunta. Quanta gent evita donar les seves dades a Internet? Sembla que encara hi ha poca consciència, ja que a Espanya només el 34% ha evitat alguna vegada donar les dades per motius de seguretat, números que demostren que gairebé set de cada deu persones no ho tenen en compte. O sí, però prefereixen l'ús de l'aplicació o el registre de torn.