La gastronomia sostenible es protagonista cada 18 de juny, dia en què es celebra el Dia de la Gastronomia Sostenible. Aquesta jornada té com a objectiu conscienciar sobre els nous hàbits alimentaris que contribueixen al benestar de la població mundial, així com a la protecció i preservació dels recursos de la terra per viure en un planeta més sostenible. En aquesta data, restaurants i establiments gastronòmics busquen promoure pràctiques sostenibles en la seva oferta per aconseguir el màxim rendiment econòmic possible.
Entre les seves nombroses avantatges, la digitalització pot contribuir a la gestió eficient i sostenible dels recursos, ja que la tecnologia ajuda a reduir l'ús de paper en els processos de restauració (mitjançant l'ús de codis QR, per exemple, per als menús), evita el malbaratament d'aliments controlant bé l'estoc i la reposició de productes, controla el consum energètic, entre d'altres.
Per tal que els restaurants puguin aprofitar al màxim aquest dia, PaynoPain, una empresa tecnològica espanyola especialitzada en el desenvolupament d'eines de pagaments en línia, exposa cinc claus que poden ajudar a impulsar la facturació d'un restaurant:
- Oferta de pagaments electrònics: pagar amb targeta de crèdit o mitjançant altres mètodes digitals (Bizum, cartera electrònica, etc.) és l'opció preferida pels clients. Per això, és indispensable que els establiments comptin amb una passarel·la de pagaments com Paylands, adaptable, segura i ràpida, que vetlla per una experiència àgil i intuïtiva per simplificar el procés de pagament des de tots els dispositius.
- Incorporació de programes de fidelització: permeten recopilar informació valuosa per conèixer el comportament i els hàbits dels clients, la qual es pot utilitzar per personalitzar les ofertes i promocions, augmentant així l'efectivitat de les campanyes de màrqueting. A més, mesures com aquesta incentiven els clients a tornar amb major freqüència al restaurant i fomenten la despesa. Per exemple, si un restaurant atorga punts per cada compra, això farà que els clients tornin per acumular-los i canviar-los per recompenses.
- Augmentar l'eficiència: aconseguir que els clients marxin satisfets contribuirà a incrementar la facturació i la possibilitat que aquests recomanin el restaurant a altres persones. Un servei eficient millorarà la seva experiència i reduirà els temps d'espera, augmentant la rotació de taules i permetent atendre a més clients en el mateix període de temps. Per a això, és més que recomanable apostar per l'opció de prendre comandes en línia o mitjançant dispositius mòbils (codis QR) per ser més eficients. De fet, els clients poden demanar els plats abans d'arribar al restaurant i els empleats podran preparar-los amb temps suficient, la qual cosa redueix l'error i fa que els clients se sentin més còmodes.
- Evitar llargues esperes i cues: no hi ha res que molesti més als clients que llargues esperes per pagar el compte. És per això que han sorgit noves alternatives que converteixen els telèfons en datàfons, permetent acceptar pagaments directament amb el mòbil. Incorporar noves opcions com "Tap to Pay" permetrà augmentar la velocitat del servei i la seguretat en el procés de pagament, adaptant-se a les necessitats de la clientela i impulsant les compres.
- Incloure promocions especials: realitzar descomptes en algun dia de la setmana o menús especials per a esdeveniments pot atreure nous clients, fomentar la seva fidelitat, incrementar les reserves i augmentar la despesa mitjana dels comensals. Per exemple, crear tradicions com els dijous de pizzes pot contribuir a crear una rutina entre els consumidors i una demanda que abans no existia.
Amb aquestes cinc claus, els restaurants poden aprofitar el Dia de la Gastronomia Sostenible per millorar la seva facturació i promoure pràctiques més sostenibles en el sector gastronòmic. La digitalització i la implementació d'eines tecnològiques adequades són elements clau per a aconseguir aquest objectiu i contribuir a un futur més sostenible.