L’evolució dels mètodes de treball a mesura que les tecnologies avancen ha causat que moltes de les feines que ens acompanyen des de fa anys canviïn cap un model més enfocat a la nostra relació amb Internet. Els nostres fills neixen ja amb un mòbil a la mà i els més grans s’han hagut d’adaptar i aprendre a fer servir aquest tipus de tecnologies per poder així estar connectats al món. Per motius com aquests neixen variants de professions com el fet de convertir-nos en nòmades digitals, un concepte amb el que potser no esteu familiaritzats però que ens encarregarem d’esclarir a continuació.
Què és ser nòmada digital?
Es tracta d’aquells treballadors que desenvolupen la seva ocupació centrada en vendre els seus coneixements a altres persones o empreses. Aquest fet els permet l’opció de viure una “vida nòmada” i aprofitar el ser autònoms i el teletreball per viatjar i realitzar la seva feina des de qualsevol lloc. Existeixen diversos tipus de nòmades digitals que es divideixen segons el seu model de negoci principal (aquets pot anar evolucionant i canviant a mesura que passa el temps):
- Freelance: un treballador autònom que ven diversos tipus de serveis i pot realitzar la seva feina des de la comoditat de la seva llar o bé viatjant. Es poden englobar en aquesta categoria els coach, assessors i consultors però també els periodistes, fotògrafs o artistes, per exemple.
- Emprenedor: els qui avancen un pas més i creen una empresa o bé un producte que vendre als seus clients. Ser emprenedor té més riscos que en el cas dels freelance, però també pot reportar ingressos molt més elevats si ens surt bé la jugada.
- Treballador per compte aliè: també existeixen diverses ofertes de feina per els qui prefereixen no arriscar i comptar amb una nòmina (fixa o variable) al treballar per un altre persona o empresa.
Avantatges i perills de ser nòmada digital
Imagineu-vos poder llogar una autocaravana i recórrer el país treballant a través del nostre portàtil o telèfon mòbil. El fugir dels horaris fixos de l’oficina sona molt bé, però tot i que aquest canvi en la nostra cultura de treball soni molt idíl·lic, avui dia es difícil triomfar i poder dedicar-nos a viatjar i treballar amb sou suficient com per poder viure còmodament. Si ho aconseguim podrem fer ús de les noves tecnologies per guanyar en llibertat, ser els nostres propis caps i poder decidir quan, com i on treballar.
Tot i això, degut a la crisi econòmica general que estem patint des de fa temps, la gran dificultat que hi ha en trobar feina i a que cada cop més treballadors tracten d’optar per aquest tipus de model, hi ha poc marge per fer-se un lloc digne. Però qui sap? Si tenim clar que és el que volem o actualment no comptem amb un lloc fix de treball, potser és precisament el que ens hem d’atrevir a provar.