L'ecosistema emprenedor encara està a mig fer. Necessita aportacions provinents de tots els actors: les startups, els inversors, les grans empreses, les administracions, els centres educatius i també els mateixos treballadors. Què hi pot fer cada un? Al 4YFN se s'ha debatut àmpliament aquests dies sobre què necessiten l'Estat espanyol, Catalunya i Barcelona per convertir-se en territoris -encara més- emprenedors. El congrés, que sempre coincideix amb el Mobile World Congress (MWC) i enguany comparteix espai amb la gran fira del mòbil, ha donat veu a tres dones per parlar-ne. Es tracta de María González, cofundadora i CEO de Tucuvi; Laura Urquizu, CEO i sòcia de Red Points; i Irene Gómez, directora de connected open innovation de Telefónica. Ocupen llocs de responsabilitat d'una empresa emergent, una scaleup i una corporació.
Juntes, han buscat les mancances de l'ecosistema emprenedor espanyol. En resum: falten empreses mitjanes, emprenedors experimentats, talent i una regulació específica. Tothom hi té part de responsabilitat. "El futur és de les startups, perquè si n'hi ha vol dir que es creen companyies; però les startups s’han de convertir en scaleups i, després, en grans companyies", ha avisat Urquizu. I és que és un problema que ve de lluny: es creen moltes empreses en l'àmbit digital, però molt poques arriben a créixer fins a ser considerades scaleups o, fins i tot, grans companyies.
Un creixement massa lent del sector
Passa, en part, perquè moltes empreses emergents fracassen i acaben tancant. Però la raó de fons és la manca d'inversions de certa mida. I és que tothom té part de culpa d'aquest creixement lent del sector. Segons Gómez, "l’ecosistema necessita startups, inversors, però també corporacions". Ha explicat el cas de Telefónica, que a través de Wayra inverteix en empreses emergents que consideren prometedores: "Hem entès com a companyia que hi ha coses que és millor fer amb innovació externa". Així doncs, són un equip de 100 persones que es dedica exclusivament a buscar startups i innovació fora de l’empresa que els puguin ser útils. Durant els 10 anys des que es va crear, han invertit en més de 800 companyies.
Una altra clau que ha destacat Urquizu és l'activitat empresarial d'emprenedors que ja tenen experiència prèvia. "Els emprenedors que ja han creat empreses, tenen més possibilitats de tenir èxit en companyies posteriors. Si ja ho has fet una vegada, tens més oportunitat d’assolir l'èxit", ha indicat. És important que, a través d'una "identitat atractiva" -com ho ha anomenat Gómez-, es puguin atreure aquests perfils.