A tothom li passa quan gira la fulla del calendari i veu que és juny, és automàtic. Penses en l’inici de l’estiu, de les vacances escolars, en Sant Joan. La revetlla és un d’aquells punts clau del calendari i porta associat un consum molt concret i tradicional. Ben sovint es parla de les coques o del cava però si hi ha un element diferencial per sobre dels altres aquest és el de la pirotècnia. Sense petards no seria Sant Joan i sense els seus colors i espetecs el vespre, nit i matinada del 23 de juny serien com qualsevol altre dia del calendari. Sense més.
Amb els petards de Sant Joan passa sovint com amb les castanyes i moniatos de la Castanyada, que tothom hi pensa quan el dia ja és a sobre, que s’acumulen les compres en els darrers dies (i sobretot el mateix 23) i que hi ha el fenomen de les ‘cues culturals’. No hi ha ningú a Mataró que en pugui parlar amb tant coneixement de realitat d’aquest fet com en Xavi Matamala, el responsable de El Polvorí, al carrer d’Altafulla. Aquest negoci familiar que ja va per la segona generació és el darrer comerç pirotècnic local que queda en un entorn cada cop més dominat per les multinacionals. Però a l’hora de comprar els petards que volem encendre en la nit més màgica podem fer com amb qualsevol altre acte de consum: prioritzar el servei, la proximitat i l’assessorament. I a això és al que s’agafa El Polvorí, ja preparat pel Sant Joan 2023.
“Jo als 14 anys ja era a la botiga i vaig aprendre a empatitzar amb el client. Intentem ser oberts i afables i la gent valora aquesta especialització de comerç de tota la vida. No hi ha cosa que m’agrada més que veure les mateixes famílies venint a la botiga, any rere any, alguns venen els fills com ja venien els pares”, explica Matamala que posa en valor que “el que ens pot diferenciar és aquest coneixement del que venem: jo he provat i sé les característiques de tot el que tenim i per tant puc respondre a les preguntes i resoldre dubtes”. Tot i així, el patró de compra acostuma a ser similar: tothom vol que els artefactes durin molt, espeteguin fort (en el cas dels més explosius, és clar) i tira molt la novetat. A un botiguer de tota la vida se li pot preguntar sempre “què hi ha de nou, aquest any?” de la mateixa manera que a plaça preguntes per com estan els tomàquets, per exemple.
A El Polvorí els agrada treballar coneixent el material. “Prefereixo treballar amb producció nacional tot i que també hi ha producte xinès. Hi ha clàssics com els coets o les traques que sempre surten, o les cebes per la mainada”, explica Matamala.
Clients també de fora de Mataró
Xavi Matamala explica que “ens agrada veure com ve any rere any clients fins i tot de fora de Mataró i el Maresme, que valoren aquest tracte, l’assessorament, el carinyo i l’amor que mirem de donar a cada venda”. En això també és nota el deix del botiguer que té ull, que coneix i recorda i que és sempre el mateix. El personal eventual d’una casetam per pura lògica, no té aquest bagatge i es nota. Al Carrer d’Altafulla, quan arriba el juny, es nota més que ve Sant Joan