Les notícies econòmiques associades a aquest 2020 impossible de destriar de la pandèmia de la Covid-19 van associades a la frenada econòmica, als canvis d’hàbits de consum, a la pèrdua de capacitat econòmica de nuclis familiars dependents d’ajudes o programes de regulació d’ocupació. De tota aquesta cançó de l’enfadós sembla que es pugui deduir que la sínia del consum no gira però això no és així, ni molt menys. Hi ha sectors sencers que han viscut el sotrac de l’efecte del confinament i el desconfinament, amb tots els canvis socials, com un autèntic ‘boom’ de les vendes. Han estat els elements més buscats. Han exhaurit existències.
Si en el punt àlgid de la reclusió i el confinament el consum va limitar-se a supermercats i botigues de conveniència i el paper higiènic o els llevats de cuina semblaven el més buscat del món, val a dir que un cop es va deixar sortir la gent de casa, òbviament les prioritats van invertir-se. Ser fora, respirar aire lliure va passar a ser una constant i el repunt de la pràctica esportiva va provocar, fins i tot, desabastiment d’algun tipus de productes relacionats amb l’esport outdoor.
- El boom de les bicicletes:
Que la pràctica del ciclisme s’ha convertit en quelcom més que una moda és evident. N’hi ha prou amb veure com les carreteres i camins s’omplen a vessar de grups o llops solitaris cada dia. Abans potser era una estampa de caps de setmana (quan encara es multiplica) però ara és diària. Les botigues de ciclisme, un mercat amb ampli ventall i gamma de preus i marques s’ha exhaurit literalment d’ençà del desconfinament. Costa trobar bicicletes de carretera o fins i tot de muntanya o ciutat de segons quines característiques. Les marques no donen a l’abast de la demanda i també ha repuntat i molt (és un bon barem per veure quan un mercat s’acosta al final d’estocs) el preu de les aplicacions de segona mà. Hi ha botigues especialitzades amb lleixes buides. I la moda no remet, es multiplica. N’hi ha que volen una bici ara i potser els hi hauran de dur els Reis.
- A baix a mar, boies i paddle surf:
Un altre producte molt buscat és tot el relacionat amb l’activitat nàutica i l’esport a baix a mar. També amb la reconquesta de l’espai públic que va ser el desconfinament hi va haver un moment en què les platges eren tancades menys pels que hi feien esport. Va ser l’ocasió perfecta perquè fessin l’agost (abans d’hora) les botigues i plataformes que venien especialment dos productes: un les boies de senyalització per a nedadors, l’altre les taules de paddle surf. Les boies permeten sortir a nadar a alta mar, ser visible i a la vegada serveixen de “ taquilla” amb la capacitat de guardar-ho tot a dins i no deixar les teves pertinences a la sorra. Del Paddle surf val a dir que és una de les modalitats de moda, que permet (sobretot si hi ha mar plana) de gaudir de la mar i que durant alguna setmana eren realment difícils de trobar.
- A casa, discos de peses i màquines estàtiques:
De resultes de la reclusió forçada a casa, totes les disciplines de treball físic que es poden fer sense sortir fora van patir una lògica reviscolada. Va ser en veure’s tancats a casa que molts van pensar en comprar maquinaria física estàtica com bicicletes o rems, que sobretot de segona mà (però també nous de trincs) eren difícils de trobar. Un altre exemple: els discos de peses. Molts malalts de gimnàs van córrer a construir-se’n un de propi a casa: van ser el paper de vàter de la gent més musculosa.
- Piscines inflables:
Quan l’estiu camina fins al punt fronterer amb la tardor sembla que parlem d’abans d’ahir però un altre dels productes estrella que es va exhaurir i que anava buscat en el decurs d’aquest 2020 era tot el de les piscines inflables. Va ser tal l’explosió de demanda que fins i tot van sortir els col·legis d’arquitectes i aparelladors a alertar que bona part del parc immobiliari, per edat o naturalesa de les construccions, no està preparat per suportar el pes de grans piscines i tots els seus litres d’aigua. Les piscines per poder apaivagar la calor tot estarrufant-s’hi, com és lògic, van ser un producte de temporada que, paradoxalment, estava exhaurit a l’inici de l’estiu.