Clients al comerç urbà mataroní

Contingut Patrocinat

Proximitat amb el client per seguir aixecant cada dia la persiana

Referents del comerç local com ara Pell Tolrà han de reforçar els valors que els diferencien per no perdre la batalla davant les multinacionals i la venda online

 

No hi ha setmana que passi sense l’anunci del tancament d’un comerç emblemàtic a qualsevol ciutat catalana. Ja sigui per jubilació, per manca de relleu o per les dificultats dels seus propietaris de fer front a les grans corporacions i a la venda online. Un fet que afecta especialment el sector de la moda i dels complements.

Pell Tolrà és un d’aquests establiments emblemàtics del comerç local i de proximitat. Una sabateria que també ofereix una àmplia gamma de complements, nascuda a Mataró l’any 1957 i que pertany a un sector que en els darrers anys s’enfronta a força adversitats. A la capital del Maresme, mantenen la botiga oberta a La Riera i sense visos que això canviï. Però recentment ha hagut de tancar la seva botiga de Granollers i properament ho farà amb la de Sant Cugat del Vallès, unes decisions que s'emmarquen en la pèrdua constant de sabateries a Catalunya en els darrers anys. Segons dades de la Generalitat, el país va passar de tenir-ne 2.929 el 2017 a només 2.305 quatre anys després. Joan Tolrà, propietari de l’establiment, comparteix les seves reflexions sobre el que està succeint al seu sector, i sobre els reptes que afronten els comerços locals com el seu per seguir aixecant la persiana, contra vent i marea, en un mercat dominat per les multinacionals i el comerç en línia.

Canvis en els patrons de consum

Malgrat que no para d’entrar clientela a la botiga mentre mantenim aquesta conversa, la situació actual no és la de temps enrere. "Fa anys que dic que la moda no està de moda. La gent es gasta fàcilment 1.000 euros en un telèfon, però 100 euros en unes sabates costa molt”. Aquesta realitat reflecteix un canvi en les prioritats dels consumidors, especialment entre els més joves, que prefereixen invertir en experiències més que en béns materials. "Els nostres fills joves viure les coses, més que no pas tenir-les: viatjar, fer un bon sopar... És el que acaben penjant a les xarxes socials”.

La importància del tracte personalitzat i la proximitat

A aquest canvi en el patró de consum s’hi afegeix la competència ferotge marcada per les grans corporacions i pel comerç online. Per combatre-la, Pell Tolrà aposta per oferir una experiència de compra única i personalitzada. "No volem vendre més sabates, volem vendre sabates que calcin bé, que durin i que la persona se’n vagi d’aquí satisfeta. Una botiga com la nostra no es pot basar en la venda puntual, sinó la repetició, el client recurrent”, destaca Tolrà.

El comerciant mataroní reflexiona que en el retail "hi ha un gap que és un precipici: o ets petit i treballes la proximitat amb el client, sabent com es diu, quin peu calça, què es vol gastar... o ets una gran corporació que ven per marca i preu; si estàs a mig camí, ho tens pelut ara mateix”. El vincle amb el client és, per tant, fonamental. "Nosaltres juguem la carta de la proximitat, d’atendre fora d’hores, trucar el client quan ens arriba un model ideal per a ell, o de permetre-li pagar-lo a terminis". Tal i com explica e comerciant mataroní, “en un context com l’actual, el caliu humà torna a ser un factor decisiu”.

La manca de personal amb formació

Un dels grans reptes que afronta el sector és la manca de personal qualificat i disposat a treballar en aquest tipus de comerços. "És molt difícil trobar personal realment preparat i amb formació per vendre. Hi havia FP de comerç a les escoles que han desaparegut perquè no tenien demanda. L’horari és un handicap, i molts treballadors ho veuen tan sols com una feina pont mentre no troben el que volen", lamenta Tolrà. Aquesta manca de formació adequada és un problema que afecta la qualitat del servei que poden oferir establiments que precisament necessiten diferenciar-se a través del tracte exclusiu, personalitzat i de qualitat amb el client.

En busca del client satisfet

La història de Pell Tolrà és, en definitiva, un exemple de la resiliència del comerç local enfront de les grans corporacions i el canvi constant en les preferències dels consumidors. Les botigues que aguanten, contra vent i marea, són aquelles de les quals el client no només en vol marxar amb unes sabates o una bufanda nova, sinó que busca viure-hi una experiència, sentir-se ben tractat i estar-hi a gust. "Hem de ser com un restaurant on no hi vas a alimentar-te, sinó a satisfer-te", conclou Tolrà.