Missa de Santes

Hi haurà Ofici però no s’interpretarà la Missa de les Santes

Serà el primer cop des de 1938 que Mataró es queda sense la missa operística de Mossèn Blanch estrenada el 1848

El proper 27 de juliol a Santa Maria es farà un Ofici en honor de Santa Juliana i Santa Semproniana però no s’hi interpretarà la Missa de Glòria, la Missa de les Santes. Les normatives sanitàries derivades de la Covid-19 faran que la ciutat es quedi sense escoltar la composició de Mossèn Blanch per primer cop des de la Guerra Civil. Cal recordar que Les Santes d'enguany s'han transformat en l'esdeveniment Mataró S'Enlaira, adaptat a les circumstàncies actuals. 

L’administració de les Santes, Santa Maria i l’Ajuntament de Mataró han acordat el format que tindrà l’ofici religiós que se celebrarà a Santa Maria el 27 de juliol a les 10 del matí. Serà una eucaristia solemne i especial que no comptarà amb la interpretació de la Missa de Glòria a càrrec d’orquestra, solistes i cor popular. En un comunicat, l’Administració assegura que “les circumstàncies que estem vivint, atesa l’actual situació que la pandèmia ens ha marcat, no permeten la celebració de la nostre Missa de Glòria com és habitual i ens haurem d’esperar fins al 2021”. 

En substitució hi haurà un Ofici especial, en homenatge a les Santes i també, segons explica l’Administració “a les nombroses persones que han perdut la vida o han petit els efectes de la pandèmia, ens mou a proposar una celebració de la Missa per contribuir a generar l’esperit de confiança, consciència col·lectiva i esperança necessària en una recuperació ràpida de la nostre societat”. La Missa d’aquest any ha de ser, per l’organització “un acte d’agraïment al treball dels professionals i voluntaris per tota la feina i esforç que han fet i estan fent en aquests moments difícils que estem vivint”.

Amb distàncies de seguretat i amb convidats especials

L’Ofici solemne que es prepara per Santa Maria el dia de les Santes tindrà tots els condicionants derivats de la situació de pandèmia. L’aforament serà més reduït del normal i controlat, l’assistència serà lliure i només es reservaran alguns bancs “per els representants de col·lectius que durant el confinament, i ara mateix, estan lluitant per atendre als ciutadans (Metges i sanitaris de l’hospital, professionals de les residències de la gent gran, voluntariat que han ajudat durant el confinament i forces i cossos de seguretat”, explica l’Administració. Mossèn Sergi Gordo Rodríguez Bisbe titular de Cenae i auxiliar de Barcelona presidirà la celebració al costat del rector de Santa Maria i altres preveres de les esglésies locals. 


Primer cop des de 1938 que no s'interpreta

La interpretació de la Missa de Glòria de Mossèn Blanch, composició quasi operística estrenada el 1848 a la ciutat és un dels actes culminants de la Festa Major. Des de la seva estrena s’ha interpretat la majoria d’anys cada 27 de juliol i cal remuntar-se al 1938, en plena Guerra Civil, per trobar un any en què no s’interpretés. Tot i que no està acreditat que la peça s’interpretés de forma ininterrompuda des de la seva estrena, la Missa va guanyar entitat i tradició a partir de la seva estrena.

Consta als arxius, això sí, que entre els anys 1903 i el 1906 es va deixar d’interpretar per ordres directes del Papa Pius X, que va proscrir segons quins instruments a dins dels temples.  Això va fer que el 27 de juliol de 1904 sonés la Missa de Santa Cecília de Gounod, el 1905 va sonar la Missa de Fochini i el 1906 la Missa de Helarion Eslava. Després de les gestions del bisbe de Barcelona, el cardenal Casañas i del sacerdot mataroní Josep Recoder, el Papa va concedir un privilegi pontifici que permetia cantar la missa de Blanch a Santa Maria el 27 de juliol  i el 1907 es va tornar a interpretar. Des de llavors només s’ha deixar de cantar la Missa de les Santes el 1909 en motiu de la Setmana Tràgica, els anys 36, 37 i 38 per la Guerra Civil i aquest 2020 pel Covid-19.