Quan et van proposar ser el director artístic de la Cavalcada?
Abans de l’edició de l’any passat. Ja estaven preparant el relleu per a l’Antoni Blanch i volien que jo tingués l’oportunitat de veure la cavalcada amb els ulls de la persona que l’hauria de dirigir en el futur. Vaig fer-ho així, prenent un munt d’apunts, fent fotos...
Com et vas prendre l’encàrrec?
Va ser similar a quan em van demanar des de Sala Cabanyes dirigir Els Pastorets. Abans de comprometre’m, em vaig voler prendre un temps per pensar si realment hi podia aportar alguna cosa. Imagina’t dir que sí i que després no se t’acudeixi res! A més, mai m’havia plantejat prendre les regnes de la direcció artística d’un esdeveniment com aquest.
“Abans de comprometre’m, em vaig voler prendre un temps per pensar si realment hi podia aportar alguna cosa”
I quina és l’aportació personal que se’t va acudir que podries fer?
Tornant al mateix referent, tal i com passa amb els Pastorets, la Cavalcada té una història troncal que és la que és, inamovible. A partir d’aquí has d’analitzar on queda marge per aportar-hi una visió pròpia. Em va semblar que a la Cavalcada de Mataró hi mancava el que sí que hi ha a la de molts altres municipis: una arribada dels Reis. Aquest any ho faran per mar, el dia 5 al matí al Port, en el mateix vaixell que fins ara ens portava als Missatgers Reials.
Què voleu aconseguir amb aquesta proposta?
El Port de Mataró és un espai on hi cap molta gent, i facilita que els infants puguin interactuar amb els Reis. Fins l’any passat es feia durant la lectura de contes que els Reis Mags oferien en acabar la cavalcada, a la plaça de Santa Anna, però volem que amb aquest nou format sigui un acte molt més transversal, per a un públic més ampli. Els Missatgers Reials arribaran al Port a rebre els Reis amb la feina ja feta, amb les saques plenes de cartes lliurades pels infants durant els dies anteriors. I Melcior, Gaspar i Baltasar ja pujaran a les seves carrosses, que els estaran esperant a l’esplanada portuària.
Hi ha altres novetats, com l’aparició d’un personatge inèdit fins ara.
Es tracta d’en Tempus, el rellotger reial, controlador del temps que dura tota l’acció dels Reis Mags. Es tracta d’un personatge que permet lligar diversos conceptes i crear un concepte que uneixi tot el món dels Reis Mags, des de l’arribada dels Missatgers i la seva distribució pels diferents barris de la ciutat, fins a la Cavalcada i la Nit de Reis. El personatge ens explica com s’ho fan els tres Reis d’Orient per repartir tants regals en tant poc temps. El personatge es fa visible com un ajudant més de Melcior, Gaspar i Baltasar. Arriba amb una carrossa nova, la Carrossa del Temps, i amb una escenografia pròpia.
“El Port de Mataró és un espai on hi cap molta gent, i facilita que els infants puguin interactuar amb els Reis”
Antoni Blanch va capgirar del tot l’ordre de les carrosses. Tu introduiràs nous canvis?
N’hi haurà, l’ordre serà diferent. Però hi ha sorpreses que millor no desvetllar. El que sí que es pot dir és que, entre cada carrossa, hi haurà comparses a peu que interactuaran amb el públic i que serviran per omplir el buit que deixa cada vehicle entre sí, de manera que el públic podrà gaudir d’un espectacle molt més lineal, sense salts i buits.
Què ha suposat per a treballar amb un equip tant ampli de gent? Són més de 600 voluntaris i desenes d’entitats que s’hi involucren.
Vam fer reunions inicials amb els responsables de cada entitat que porta les carrosses, i la gent de Cultura i l’Aula de Teatre em va ajudar a traslladar la idea que es volia per cada una d’elles. Les entitats han treballat individualment les seves propostes i ho hem acabat posant en comú. És, evidentment, un procés complex, però hi ha hagut des del primer moment una molt bona predisposició, ganes i il·lusió, des del primer dia que els vam explicar el projecte.
“Entre cada carrossa, hi haurà comparses a peu que interactuaran amb el públic”
Quina idea tens de la Cavalcada de Mataró? Per què creus que destaca?
M’és molt difícil definir-la en comparació amb les cavalcades d’altres municipis, perquè jo sempre l’he vist a Mataró, mai a cap altre lloc. Des de petit, en tot cas, que en tinc una visió molt similar a l’actual. La imatge que mantenim a la retina és la de les diferents carrosses històriques, que surten des de fa molts anys, des d’abans que nasqués. Al llarg del temps s’han anant incorporant elements a la comitiva per aportar aire nou, quelcom que està molt bé, que és necessari i que cal continuar fent, sense deixar de mantenir-ne l’essència.
Què té de diferent dirigir la Cavalcada, respecte a ser el director d’una obra teatral com les que has conduït a Sala Cabanyes?
Bàsicament, que la Cavalcada passa en un sol dia, és un esdeveniment únic. Si hi ha quelcom que falla o que no t’agrada com ha funcionat... Fins l’any que ve no ho pots arreglar! Per sort hi ha un gran equip al darrere, de tota la gent que hi pren part cada any, des de Cultura a les diferents entitats i als voluntaris dels Equips de Suport, que creen una base perquè tot rutlli i sigui molt més fàcil.
Comentaris