Joan Salicrú

Amicoma o la història de quan el govern no va voler la ràdio

La nova plataforma per a la creació de la ràdio es presenta avui mentre alguns encara recorden el fracàs d'anteriors experiències

Avui dimecres es celebra a les vuit del vespre l'acte de presentació de la plataforma per a la creació de la ràdio municipal a la Sala Cabañes. En aquest acte, diversos professionals del món de la comunicació recordaran per als presents la història recent del món de la ràdio a la ciutat; una història amb un nom i uns protagonistes ben clars –Amicoma– als quals recentment Espartac Peran, periodista i impulsor de la plataforma per a la creació de la ràdio, feia referència: «No volem quedar-nos amb un pam de nas com els d'Amicoma en el seu moment. No volem treballar en va», ha dit.

Amicoma, les sigles de la qual volen dir Associació per a la difussió de mitjans de comunicació de Mataró, va començar el 1981 les emissions de Ràdio Cerdanyola. En mica en mica el projectes es va anar fent més gran i el 1991 l'entitat va comprar nou equipament i va començar a radiar les seves emissions per tota la ciutat diàriament. Paral·lelament es va demanar una llicència a la Generalitat, un permís que no arribaria mai perquè aquesta institució adduïa que ja hi havia una altra emissora a la ciutat, Ràdio RM, i que no n'hi podien haver dues. I amenaçava de tancar-la.

Amicoma va acudir llavors al govern local amb la intenció de buscar una fórmula que permetés assegurar la continuïtat de l'emissora. El PSC i ICV, que conformarien govern a partir de l'any 91, van prometre llavors a l'entitat que treballarien per buscar una solució: «El mateix Mas va sortir a la premsa dient-ho en plena època d'eleccions», recorda Diego Belmonte, el darrer director de Ràdio Cerdanyola i impulsor d'Amicoma. Tot plegat va durar fins el 2 de març del 93, quan Amicoma va decidir clausurar les emissions després d'haver rebut una multa de deu milions de pessetes.

Segons Belmonte, l'Ajuntament no va complir les seves promeses: «Van crear un consell assessor que només es va reunir un cop i van deixar que ens anessin cansant». De fet, la voluntat de fer una ràdio municipal va figura en els Programes d'Actuació Municipal de 1991 fins a 1997. A meitat dels anys 90 es va arribar a muntar un estudi, a la segona planta del Centre Cívic de Cerdanyola, amb tots els aparells per poder emetre. Però mai no es van fer servir, malgrat la inversió de cinc milions de pessetes. El regidor de Presidència, Esteve Terradas, afirma desconèixer quin destí va tenir el material. Finalment, Amicoma es va dissoldre el 1998: «Ja veiem que ens havien près el pèl», recorda Belmonte.

Ara, cinc anys després, sembla que els nou govern tripartit d'esquerres que comanda la ciutat ha fet reconsiderar l'alcalde Manuel Mas. El canvi de posicionament, tot i que al juliol Mas havia insistit en que hi havia «mitjans suficients» a la ciutat, el va fer públic el mateix Terradas en unes declaracions a capgros.com on deia que no tancava les portes a la creació de la ràdio municipal. Belmonte es mostra satisfet d'aquest gir: «M'alegro profundament que hi hagi hagut un canvi d'actitud. Nosaltres crèiem i creiemque cal una emissora local amb caràcter informatiu».

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive