El fet més destacat del món del llibre a Mataró durant el passat 2005 és sens dubte la obertura d'Actua, la nova llibreria regentada conjuntament per Robafaves i Abacus. Un projecte que va comptar amb el vist-i-plau de l'Ajuntament, considerant-lo el més apropiat de tots els que es van presentar a concurs.
Una decisió de l'Ajuntament que em genera certs dubtes: necessitava Mataró un projecte de tipus cultural a Can Xammar per revitalizar el centre històric? En cas afirmatiu, calia que fos cultura-negoci o negoci cultural? No hagués anat millor, posem per cas, una biblioteca pública? Si des de l'Ajuntament volen reactivar el centre a través d'un negoci vinculat a la cultura, perquè es decanten justament pel projecte Actua? Què ofereix als mataronins que no ofereixin les altres propostes? Quines van ser les altres propostes desestimades? N'hi va haver alguna de prou potent amb intenció d'obrir mercat a Mataró i capaç de fer una competència real a Robafaves? Van pensar des de l'Ajuntament que la seva decisió podria ajudar a crear un monopoli del món del llibre a la ciutat? Haurien gosat dir no a un projecte capitenejat per Robafaves, un innegable referent cultural a Mataró (i de gran importància a Catalunya) que sempre ha mantingut molt bones relacions amb la Casa Gran en afers culturals i socials?
M'imagino que a l'Ajuntament ja li va anar bé una opció que no es pogués entendre públicament com a tracte de favor, o sigui, que no fos només de Robafaves. Que el projecte guanyador fos participat per una altra empresa d'àmbit més general com Abacus segurament seria una opció menys polèmica. Una opció, de pas, que la mateixa Generalitat també veia amb bons ulls. Ho constata el fet que, a la inauguració, la consellera Mieres va destacar aquesta associació com un exemple a seguir a altres llocs de Catalunya.
Una associació per la qual Robafaves decidí d'apostar per Abacus, una empresa que se salta, gràcies a una llei de cooperatives de la Generalitat, la llei estatal del Llibre que obliga al preu únic dels llibres. Fent així una flagrant competència deslleial a la resta de llibreters catalans. Però, què hi pot guanyar Abacus ajuntant-se amb Robafaves per obrir Actua a una ciutat com Mataró? Serà per poder donar un millor i més proper servei als moltíssims socis que té a Mataró i a la comarca? Podria ser... però no crec que els trets vagin per aquí. Al constituir-se en cooperativa de segon grau no poden fer els descomptes habituals als seus associats, els quals hauràn de continuar desplaçant-se a Badalona o Barcelona per poder gaudir d'aquests descomptes (descomptes no il.legals, però sí més que discutibles). Així doncs, se m'acut que, si Abacus no ha pensat en Actua com un servei pels seus associats, segurament deu ser ideat de cara a tots aquells que no en som socis i que els critiquem pels descomptes que apliquen.
O sigui, fet destacat i important: per primer cop Abacus compleix la llei estatal del preu únic dels llibres. Amb la qual cosa Abacus, pel que respecte a Actua, ja no pot ser qüestionada. La resta de les seves botigues ja son una altra història.
I Robafaves... com és que no va actuar pel seu compte? Com és que aposten per obrir un nou i gran local una mica més avall del carrer Nou? Els espantava una possible competència forta, real, que fins ara és inexistent a Mataró? Potser no es van veure en cor d'afrontar el projecte tot sols, ja prou enfeinats en l'ampliació i renovació de la seva magnífica llibreria? I és que assumir un projecte d'aquesta envergadura econòmicament no ha de ser gens fàcil. En definitiva, jo diria que la cerca d'un soci ha estat més una obligació empresarial que una voluntat cultural.
I és la tria com a soci d'Abacus, precisament Abacus, allò que m'ha sorprès. Robafaves és reconegut arreu com un referent dins el món del llibre. I no tan sols pel que fa a la venda de llibres, sinó com a abanderat d'una sèrie de valors culturals i socials que els llibres, per se, ja representen. Alhora, també és elogiat com exemple cooperatiu que participa en projectes que promouen aquests mateixos valors. I essent així, reconeixent-los aquesta tasca, no acabo de entendre que ara decideixin pactar amb Abacus. I quedo parat quan diuen que es tracta d'una nova aliança entre cooperadors que comparteixen valors. De quins valors ens parlen, en aquest cas? Culturals? Socials? Econòmics? Si parlem dels primers, podriem pensar que èticament es tracta d'una aliança força qüestionable. Fins fa poc Robafaves criticava (i amb raó) Abacus per la seva política de descomptes, tant des de dins del Gremi de Llibreters com des de fora. Doncs ara ja no. Ara treballen plegats. Ja ho diuen: la unió fa la força. Una unió, en aquest cas, que no fa sinó constatar, tristament, que això de vendre llibres és, cada cop més, cosa de números i, cada cop menys, cosa de lletres.
Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online
cheap phentermine online orlistat soma online lipitor
diazepam
cheap adipex sonata generic online
generic cialis online order vicodin online
modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil
order adipex
alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline
retin
lansoprazole paxil buy soma
naproxen keflex generic sildenafil
celexa pimpinella
Comentaris