Bon tracte als llibres

L'estiu passat vaig escriure sobre la conservació i la neteja dels llibres. Aquesta estiuada hi torno, ara però, fent referència sobretot al seu tractament (o el seu maltractament).

Us puc ben assegurar que, a part del privilegi d'haver pogut tocar, remenar i fullejar milers i milers de llibres, el ser llibreter de vell també m'ha permés de veure veritables barbaritats, resultat de maltractaments diversos. Repassaré algunes indicacions bàsiques de bon ús i bon tracte que a més d'un li semblaran d'allò més evidents. Però de ben segur que recordar-les no farà cap mal a ningú i, encara menys, als llibres.

Quan traiem un llibre del prestatge, sempre que l'espai entre els llibres ho permeti, cal agafar-lo amb els dits índex i polze a la tapa i a la contratapa; si no hi ha suficient espai entre els llibres, es recolza un dit sobre el tall o cantell superior, i MAI estirant de la capçada del llom ja que així, a la llarga, acabarà trencant-se.

Si llegim asseguts davant d'una taula, és preferible posar el llibre pla a sobre la taula i no, com és costum de molta gent, al tirar-se cap enrera, recolzar el llom del llibre al caire de la taula. Això val, sobretot, pels llibres d'enquadernació delicada.

Totalment inapropiat és el fet d'obrir el llibre més de 180 graus per mantenir-lo en una sola mà. O s'acabaran obrint els plecs o les pàgines se separaran o el llibre es deformarà i serà difícil de redreçar. Per poques pàgines que tingui, malgrat sigui un llibre de butxaca o una novel.la barata, aquest moviment està restringit als diaris, les revistes i altres publicacions grapades.

Els llibres que presentin els plecs sense tallar s'han d'obrir amb una plegadora o uns estris més fàcils de trobar a qualsevol casa: un ganivet sense dents i poc esmolat o un obre-cartes. És habitual d'obrir-los amb un llapis, un boli o amb el dit. Doncs no, si es volen conservar les planes en bon estat, així no s'ha de fer MAI.

PROHIBIT forrar un llibre amb plàstics adhesius. A la llarga el llibre quedarà fet un fàstic, seguríssim. Es pot forrar amb paper o roba, per exemple, però cal anar en compte, si fem servir cel.lo, que aquest no toqui directament cap part del llibre. Si no, amb els anys ens trobarem unes tapes lletges i que s'enganxaran a les pàgines del llibre.

Algunes formes de marcar el punt on hem deixat la lectura també es poden considerar com a maltractament pel llibre. Però aquest tema, si us sembla bé, com que dóna prou de si, el deixo per a un altre article. Sinó, de què us parlaré l'estiu vinent?

Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin celexa generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet testosterone tramadol orlistat buy fioricet online buy valium lansoprazole buy adipex online order soma soma buy vicodin online order zestril spitz hoodia mousy bacteriolysin esomeprazole vitiate carisoprodol atorvastatin zyban try

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive