El Cafè de Mar. Foto: R. G.

Cafè de Mar, el punt de trobada de l’economia social i solidària del Maresme

Redacció FOTO PORTADA: El Cafè de Mar. Foto: R. G.

L’edifici mataroní acull un viver d’empreses, l’espai de cotreball, una sala d’actes oberta a tothom i és un pol cooperatiu de referència per impulsar una emprenedoria social i més justa al territori

Capçalmatarobatega 

El cooperativisme té a Mataró unes arrels molt profundes, que han marcat la seva història i economia, amb exemples com l’Obrera Mataronense, el Forn de Vidre o la Unió de Cooperatives de Mataró. Un moviment obrer amb un seguit de valors socials, equitatius i transformadors que segueixen tenint tot el sentit del món en l’actualitat. I de fet, la capital del Maresme segueix sent, avui, un referent en l’àmbit de l’economia social i solidària. Ara que la sostenibilitat, la proximitat i el bé comú són elements més preuats que mai, Mataró dona suport a iniciatives i projectes emprenedors que s’inscriuen en aquesta línia, a través de diferents vies. Totes elles estan centralitzades en el Cafè de Mar, el punt de trobada del cooperativisme i l’economia social a la comarca.

En aquest reportatge us presentem tots els serveis que ofereix aquest equipament situat al front marítim mataroní, emblema de la història del cooperativisme mataroní i que també ho vol ser del present i del futur de la ciutat. I si necessiteu més informació, la trobareu al web de la Fundació Unió de Cooperadors o al mail direccio@fundaciocoopmataro.cat.

Espai de cotreball del Cafè de Mar

Les empreses d’economia social i solidària de Mataró i d’altres municipis del Maresme busquen, cada cop més, espais de treball flexibles i col·laboratius. Per donar-hi resposta, el Cafè de Mar ha creat el seu ‘Espai de cotreball’, que ofereix una àmplia gamma de serveis per a professionals autònoms, empreses, entitats i associacions. El projecte està en fase pilot i actualment compta amb 9 entitats que hi estan instal·lades. L’espai compta amb un total de 36 places de treball distribuïdes en una sala diàfana, i equipades amb tot el necessari per poder dur a terme cada tasca amb tranquil·litat i eficiència. Els seus usuaris, a més, poden gaudir de tot un ventall de propostes que són de gran ajuda per als seus projectes i per al seu dia a dia. 

Serveis de l'Espai

  • Sales de reunions. Dos espais per a reunions i formació, de les quals es poden fer ús gratuït a través d’una bossa d’hores, o bé llogar-les per hores. Es preveu una tercera sala més reduïda pensada específicament per a videoconferències o reunions de petit format. 
  • Sala d’actes. El Cafè de Mar també disposa d’una sala d’actes per a 200 persones, equipada amb equip de so i de projector, a disposició de les persones i entitats acollits a l’equipament.
  • Cantina i office. El Cafè de Mar compta amb l’espai culinari a la seva planta baixa, amb servei de bar i restaurant, així com amb un espai office equipat amb nevera, microones, fogons i cafetera, pica per rentar plats i aixeta d'aigua depurada. 
  • Taquilles i consergeria; Altres serveis inclosos són les taquilles, un total de 4 dobles i 9 de petites; un servei de consergeria amb les funcions d'atenció telefònica, punt d'informació, i recollida de missatgeria. 
  • Espai infantil i conciliació. A l’edifici hi ha un espai infantil mòbil amb estora, contes, joguines i altres materials infantils, per atendre infants i facilitar la conciliació familiar de les treballadores en cas d'emergència. 
  • Subministraments, serveis bàsics i manteniment informàtic. El Cafè de Mar proveeix amb servei de manteniment informàtic, gratuït durant el primer any; i subministraments bàsics com aigua, llum i connexió a internet a més de calefacció i aire condicionat, o servei de neteja. 
  • Biblioteca. La Unió de Cooperadors té instal·lada a l’espai de cotreball la seva biblioteca especialitzada en llibres de temàtica política i històrica, a disposició de consulta per part dels seus usuaris. 

Espai de cotreball
FOTO: Espai de cotreball

Viver d’empreses: acollida i servei d’iniciatives col·laboratives

Un dels serveis més importants del Cafè de Mar és el viver d’empreses, que acull projectes emprenedors de diferents tipologia però sempre amb una base centrada en l’economia social, ja siguin cooperatives, societats laborals, associacions o fundacions. Al Cafè de Mar hi poden trobar la seva seu, en condicions molt favorables, aquells projectes emprenedors que tinguin un objectiu transformador, solidari i cooperatiu. L’equipament, a més d’un espai de treball equipat amb tot el necessari i una ubicació ideal a la capital del Maresme, també els ofereix oportunitat de compartir experiències, generar activitats i formar part d’una xarxa de col·laboració amb altres empreses i centres amb el mateix objectiu.

Actualment en formen part B-Swim, Human CTA, l’Associació Entramat i El monocle, i també hi tenen seu Unió de Cooperadors, l’Arxiu UCM i la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró. El viver compta amb un espai lliure a disposició d’empreses i projectes d’economia social i solidària que busquin una seu amb les millors condicions possibles i en un entorn col·laboratiu per establir sinergies amb iniciatives de perfil similar.

Viver d'empreses del Cafè de Mar
FOTO: Viver d'empreses del Cafè de Mar

Sala d’actes a disposició de la ciutadania

Un dels pols d’atracció del Cafè de Mar és la seva sala d’actes, amb un aforament de 200 persones. Aquest espai no només està disponible per a les empreses i entitats instal·lades a l’equipament, sinó que el Cafè de Mar també el posa a disposició de la ciutadania. Les entitats i organismes que necessitin una sala àmplia per a tot tipus d’esdeveniments poden comptar amb aquesta sala ideal per a actes, xerrades, cursos, exposicions, assaigs, concerts o balls. El Cafè de Mar ofereix tot el necessari per gaudir-ne sense preocupacions:  mobiliari (120 cadires i taules per a presidir els actes o posar a l'entrada), sistema de so, micròfons i projector, servei de muntatge i desmuntatge de la sala. El preu de lloguer és de 12,5 euros per hora + IVA per a entitats de l’economia social i solidària; i 42 euros l’hora + IVA per a entitats o persones particulars.

Sala d'actes del Cafè de Mar
FOTO: Sala d'actes del Cafè de Mar

Altaveu de l’economia social i el cooperativisme

  El Cafè de Mar acull Coop Maresme, l’Ateneu Cooperatiu que exerceix com a antena i altaveu de l’economia social i solidària i el cooperativisme per identificar necessitats i oportunitats econòmiques. Es tracta d’un espai de gestió público-cooperativa amb uns objectius molt clars: generar una societat justa i solidària, que generi riquesa al territori i crei ocupació estable i de qualitat, impulsant un model socioeconòmic basat en els principis del cooperativisme. Enfortir la xarxa de projectes d’economia social i solidària existents al territori i promoure’n la creació de nous, i generar una economia basada en la democràcia econòmica, la transició ecosocial i la sostenibilitat i el benestar de la població figuren entre els principals objectius de Coop Maresme.

Treball en xarxa amb diversos punts del territori

El Cafè de Mar forma part de la Xarxa de pols cooperatius d’economia social i solidària, impulsada per espais cooperatius similars al mataroní i repartits arreu del territori català. Aquests “pols cooperatius” es defineixen com a cooperatives i entitats d’economia solidària organitzades a l’entorn d’un espai físic, com és ara el Cafè de Mar, que colaboren entre elles per enfortir la seva viabilitat empresarial i social, així com per donar cabuda a nous projectes afins. L’objectiu d’aquests pols és enfortir i ajudar a créixer a les entitats que s’hi agrupen, a més d’impulsar iniciatives econòmiques col·lectives i atreure noves iniciatives en aquest àmbit. Els pols s’han organitzat en xarxa per treballar conjuntament arreu del territori, fomentant la coneixença mutua, els projectes col·laboratius i les dinàmiques compartides.

 

L’Espai culinari, 10 anys sent un referent gastronòmic i cultural

Bar Restaurant
Bar Restaurant del Cafè de Mar

Molts mataronins i maresmencs coneixen el Cafè de Mar per la seva oferta gastronòmica i cultural, que s’articula a través del seu Espai Culinari. L’espai està gestionat per la cooperativa l’Ariet, que va impulsar el projecte l’any 2014 amb l’objectiu de reobrir l’històric espai i recuperar-ne una de les seves funcions originàries: cafè i punt de trobada de la ciutadania. 10 anys després, s’ha consolidat com un dels establiments més dinàmics de la ciutat, que compta amb una oferta de restauració variada i accessible per tothom i també amb una línia de programació i activitats culturals per tal de teixir una xarxa de convivència i d’intercanvi d’experiències a la ciutat.

Cafè de Mar, un símbol del cooperativisme

  El Cafè de Mar és un emblema del cooperativisme a Mataró i al conjunt del país. L’edifici construït pel notable arquitecte local Lluís Gallifa es va inaugurar l’any 1926 com  espai de la cooperativa de consum de pescadors La Marítima. Aquesta entitat va ser una de les fundadores de la Unió de Cooperadors, organització obrera i social clau en la Mataró prèvia a la Guerra Civil. El patrimoni de la Unió es va anar perdent amb la victòria del franquisme, caient en desús i deteriorant-se, com va passar amb l’edifici del Cafè de Mar. L’any 2005 es va impulsar la Fundació Unió de Cooperadors, amb participació de l’Ajuntament, per recuperar aquest patrimoni. El Cafè de Mar va ser un dels primers en retornar a mans dels mataronins, i després de diverses etapes, avui torna a ser un referent de l’economia social.

El Cafè de Mar, cente de l'economia social i solidària a Mataró. Foto: PUMSA
FOTO: El Cafè de Mar, cente de l'economia social i solidària a Mataró. Foto: PUMSA

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive