Exterior del Cafè Nou, seu del concurs.

El Cafè Nou obre portes com a equipament de ciutat

Vern Bueno Casas FOTO PORTADA: Exterior del Cafè Nou, seu del concurs.

L’històric edifici de La Riera s’inaugura aquest cap de setmana amb una nova oficina de turisme, un bar-restaurant i una sala polivalent per a teatre i altres activitats

El Cafè Nou, un edifici amb una trajectòria plena d’avatars i durant massa temps abandonat, torna per fi a mans de tots els mataronins. Ho fa reconvertit com un equipament de ciutat, que s’inaugura aquest cap de setmana amb jornades de portes obertes per a tota la ciutadania. L’immoble de La Riera juga a partir d’ara un rol turístic, cultural i social. Compta amb una oficina de turisme equipada que recull les últimes tendències en aquest sector; amb una sala polivalent que pot acollir teatre de petit format i altres activitats culturals; i un bar-restaurant, recollint la tradició del Cafè Nou, amb un important element inclusiu ja que està gestionat per la Fundació Maresme amb el suport de Clack. A banda, s’habilitarà un espai que acollirà els volums de la biblioteca especialitzada de la Unió de Cooperadors de Mataró. Tal i com assenyala el regidor de Cultura, Xesco Gomar, “els equipaments evolucionen cap als usos compartits, per garantir-ne un ús més intensiu i també per fomentar les relacions entre les persones”. La regidora de Promoció Econòmica, Núria Moreno, afegeix que “és un edifici molt estimat per la ciutadania, així que dedicar-lo a l’activitat turística, cultural i de restauració, que són els principals elements d’atracció a Mataró, és molt adequat”.

Va ser construït l’any 1935 per encàrrec de la Unió de Cooperadors

La Fundació Maresme explotarà el Cafè Nou

El Cafè Nou, vist des del pati que porta el mateix nom

La tortuosa història d’una icona mataronina

El Cafè Nou és un d’aquells espais que encapsula en si mateix gairebé tota la història recent de Mataró, tant rica com convulsa, sense la qual no se’n pot entendre el present. L’edifici, colindant amb l’antiga Presó, va ser construït l’any 1935 per l’arquitecte mataroní Miquel Brullet i Monmany, per encàrrec de la Unió de Cooperadors de Mataró. És un dels únics exemples que ens queden d’arquitectura racionalista i art-déco a la ciutat, quelcom que li val ser Bé Cultural d’Interès Local.

Més interessant encara que l’arquitectura de l’edifici n’és la seva història. El Cafè Nou i el seu pati, avui també recuperat per a la ciutat, era l’emblema de la Unió de Cooperadors, entitat fundada l’any 1927 que mostrava la força que, sobretot llavors, tenia el cooperativisme a la ciutat. Durant la dècada dels 30 l’UCM va anar creixent i adquirint un ampli patrimoni, fruit de la seva gran activitat econòmica i també com a element clau de la vida cultural i educativa de Mataró. Tot plegat va quedar esborrat del mapa per la victòria franquista a la Guerra Civil. No va ser fins l’any 2005 que es va crear la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, integrada per la UCM i l’Ajuntament, amb l’objectiu de recuperar el patrimoni espoliat. Vuit anys més tard l’Ajuntament va comprar el Pati i, el 2015, l’edifici del Cafè Nou, i l’any 2018 en va iniciar les obres de rehabilitació.

 

La rehabilitació de l’edifici

La rehabilitació, feta amb fons europeus, ha fet que l’edifici torni a lluir

La rehabilitació del Cafè Nou va començar a la tardor de l’any 2018 i a principis de 2021 es van donar per finalitzades, fent que l’immoble lluís després de ressaltar-ne la sobrietat arquitectònica, pròpia de l’estil racionalista, i posant en valor els seus estucats i l’obra vista de la façana, així com el relleu escultòric de la part superior, obra de l’escultor Salvador Martorell i Oller. El projecte del Cafè Nou està cofinançat pel Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de Catalunya 2014-2020 i per la Xarxa de Governs Locals 2016-2019 de la Diputació de Barcelona, amb un cost total de 2,4 milions d’euros.

La jornada inaugural

Durant aquest cap de setmana (el dissabte 18 i el diumenge 19 de juny) els mataronins i mataronines podran descobrir com és el Cafè Nou i què es pot trobar al seu interior. El dissabte hi haurà les visites teatralitzades i musicades, de 10 a 14h i de 17 a 19h, amb la participació de l’Aula de Teatre i l’Escola Municipal de Música de Mataró, coordinats pels professors Oriol Colomer i Paula Giberga. Per aquestes visites cal inscripció prèvia al web culturamataro.cat. Després dels parlaments institucionals, a les 19.15h hi haurà el concert de la cantant Yadira Ferrer, amb l’acompanyament de la Big Band de i l’Escola Municipal de Música de Mataró. L’endemà diumenge serà una jornada de portes obertes sense inscripció prèvia, de les 10 a 14 h i de 17 a 19 h.

Les tres funcions del Cafè Nou

L’espai escènic

Un dels principals atractius del Cafè Nou és el teatre que s’hi ha habilitat, amb aforament de 102 persones assegudes i 198 en actes a peu dret. El seu escenari té previst acollir propostes amateurs o bé de caire formatiu, com ara les vinculades a l’Aula Municipal de Teatre, l’Escola de Música, els batxillerats escènics i artístics, escoles de dansa de la ciutat i altres projectes comunitaris i educatius. També estarà obert a col·lectius, artistes i entitats sense afany de lucre. D’aquesta manera, Mataró guanya un nou espai polivalent de petit i mitjà format, que se suma a altres escenaris com el de Can Gassol. “Disposar d’un nou espai escènic obert a les entitats és una gran oportunitat que hem d’aprofitar”, assenyala Gomar.

Espai escènic, amb capacitat per a un centenar d'espectadors
FOTO: Espai escènic, amb capacitat per a un centenar d'espectadors

El bar del Cafè Nou

Hauria estat absurd reobrir el Cafè Nou sense que una de les seves activitats fos, precisament, un bar-restaurant, que se sumarà a la cada cop més rica i variada llista d’espais gastronòmics de la ciutat. En aquest cas ho farà amb dos elements ben particulars. Per una banda, la seva ubicació en un edifici històric i amb part del Pati del Cafè Nou també a la seva disposició com a terrassa. Per l’altra, el seu model de gestió: la concessió s’ha fet a la Fundació Maresme, qui en portarà el dia a dia en col·laboració amb Clack. Gràcies a això el bar-restaurant del Cafè Nou fomentarà la inclusió laboral de persones amb discapacitat intel·lectual. A més, l’establiment promourà els productes gastronòmics i enològics de proximitat, i comptarà amb una programació cultural pròpia.

Bars i restaurants podran tenir l'aire a 25 graus
FOTO: Bars i restaurants podran tenir l'aire a 25 graus

Oficina de turisme

L’espai de referència a partir d’ara per als visitants a Mataró, que destaca per combinar l’atenció presencial de tota la vida amb l’atenció tecnològica interactiva. “Se surt del model tradicional d’oficina per anar molt més enllà, apostant per les tecnologies punteres”, assenyala Moreno. Destaquen les espectaculars pantalles multimèdia que ofereixen tota l a informació i imatges dels atractius turístics de Mataró. L’objectiu és que els turistes es puguin informar de manera autònoma de tot allò que els espera a la ciutat. Informació pràctica, imatges, vídeos, propostes d’itineraris i rutes personalitzables que es poden descarregar amb un codi QR, un assistent virtual que ofereix informació i consells turístics en català, castellà, anglès i francès... Tot plegat, amb el primer estiu post-Covid per endavant i a l’espera de visitants de tot arreu a la ciutat.

hotel atenea
FOTO: hotel atenea

El triple rol del nou equipament

  • Oficina de turisme. Presencial i també amb atenció tecnològica interactiva

  • Bar-Restaurant. Inclusió social, productes ecològics i de proximitat i activitats culturals

  • Espai escènic. Obert a propostes amateur i de caire formatiu de les entitats mataronines

El bar més especial de Mataró

Inclusió social, restauració sostenible i cultura comunitària al bar del Cafè Nou, de la mà de la Fundació Maresme i Clack

 

La magnífica barra original, de marbre i fusta i un preciós disseny art-déco, ha estat restaurada amb cura, com el conjunt de l’edifici, i ara presideix el bar del Cafè Nou, una de les tres potes del nou equipament. El gestiona la Fundació Maresme, en col·laboració amb la cooperativa Clack. La Fundació afronta un gran repte, obrir-se pas en l’àmbit de la restauració com a via per fomentar la inclusió laboral de persones amb discapacitat intel·lectual. Al bar hi treballaran set persones d’aquest col·lectiu, quatre com a ajudants de cuina i tres com a cambrers. “S’han format específicament i que ara tindran una feina en aquest àmbit, quelcom que les empodera, les fa partícips de la societat, els permet guanyar independència i autonomia”, explica Cristina Alonso, responsable del projecte.

“Tindran una feina per la qual s’han format, guanyant independència i autonomia i sent partícips de la societat” - Cristina Alonso

EL CEO (centre especial de treball) de la Fundació Maresme té una llarga experiència en àmbits com la jardineria, els manipulats, la neteja i la recollida de residus. “Però l’hostaleria és nova per a nosaltres, és un salt endavant”, reconeix la directora de Desenvolupament de Negoci de l’organisme, Carme Martí. Però les experiències positives en aquest sector que altres entitats similars han assolit arreu del país, i que des de la Fundació Maresme han pogut conèixer de primera mà; i el fet que des de fa tres anys fan formació als seus usuaris en l’àmbit de l’hostaleria, amb molt bona resposta dels establiments a on van a fer pràctiques, els ha animat a endinsar-s’hi.

“Tenim experiència en molts altres camps però l’hostaleria és nova per a nosaltres” - Carme Martí

El projecte té tres potes: a banda de la inclusió social dels treballadors amb discapacitat, també hi figuren la restauració sostenible i la cultura comunitària. En l’àmbit gastronòmic, el bar del Cafè Nou aposta pel producte de proximitat i ecològic per elaborar plats per compartir, com ara amanides, coques, cassoletes, tapes i postres, en una cuina dinàmica i informal que també vol minimitzar la petjada ecològica, reduint al mínim l’ús d’envasos. L’àmbit cultural arriba de la mà de Clack Audiovisual, amb una oferta que inclourà música, poesia, circ i altres activitats de diferents formats i per a tots els públics.

Cristina Alonso i Carme Martí, impulsores del projecte
FOTO: Cristina Alonso i Carme Martí, impulsores del projecte

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive