Festa d'inici del projecte

Cor de Maria: compromesos amb Mataró

Contingut Patrocinat FOTO PORTADA: Festa d'inici del projecte

La Fundació Educativa Cor de Maria celebra el seu 160è aniversari amb 160 accions que duran a terme els seus alumnes per millorar la ciutat

Vídeo: “160 anys, 160 accions per a la ciutat”

En aquest vídeo podeu veure, de forma resumida, en què consisteix la iniciativa '160 anys, 160 accions per a la ciutat' amb la que Cor de Maria i la seva comunitat educativa celebren un aniversari tan assenyalat mostrant el seu compromís amb l'entorn. 

https://www.youtube.com/watch?v=y3hUYXTyHBk

Compromís amb l'entorn més immediat

L’Escola Cor de Maria de Mataró, una de les institucions educatives de més prestigi a la ciutat, celebra enguany el seu 160è aniversari. Però, fidel al seu esperit optimista, d’innovació i de millora constant, el centre no vol commemorar una efemèride tan significativa mirant enrere. “Tenim un gran passat, però el més important és l’impuls que això ens dona per continuar amb tota la força almenys 160 anys més”, explica en Carlos Abajo, director del Cor de Maria. Un impuls que vol posar de manifest el compromís social que l’escola i tota la seva comunitat educativa té amb el seu entorn més immediat: la ciutat de Mataró. 

“El nostre projecte té els valors com a motor, aprenem des de les emocions”

“160 anys, 160 accions per a la ciutat” és l’eslògan de la campanya que les i els alumnes del Cor de Maria duran a terme durant aquest curs. Des dels més petits fins als més grans de l’escola, de P3 a 4t d’ESO, s’han organitzat per escollir, dissenyar i portar a la realitat activitats que serveixin per millorar Mataró. Una llarguíssima llista de propostes que se centren en àmbits com la protecció del medi ambient, el suport social als col·lectius més desfavorits i desprotegits del municipi, la neteja, la salut o el benestar, entre molts d’altres. “Hem volgut preparar un projecte ben agosarat en el que tot l’alumnat del centre presenta i duu a terme diverses propostes per ajudar els seus conciutadans. N’hi ha de molt variades, amb caire social, humanístic, ecològic... amb el comú denominador d’intentar entre tots millorar la nostra ciutat que tant ens estimem. Els nostres alumnes són la societat del futur i volem potenciar el seu pensament crític a partir de l’observació, la reflexió i l’actuació.”, explica el director del Cor de Maria.

cor de maria 12

El pati de Cor de Maria ple d'alumnes durant la festa inaugural del projecte

“Els nostres alumnes són la societat del futur i volem potenciar el seu pensament crític”

I en què es traduirà tot plegat? Durant aquest curs, els infants i adolescents de l’escola organitzaran batudes de neteja a les platges i rieres del municipi, organitzaran caminades solidàries, xerrades sobre àmbits de salut com ara la diabetis, tasques de recuperació i millora d’espais públics de Mataró a través de les arts plàstiques, lectures de contes als avis i àvies de les residències de la ciutat, campanyes de recollides d’aliments, servei d’ajuda a la gent gran per carregar fins a casa la compra als mercats, accions de sensibilització sobre la contaminació, campanyes a favor del reciclatge, i un llarguíssim etcètera fins a completar les 160 accions que, sense cap mena de dubte, tindran un impacte molt gran a la capital del Maresme. 

“Al Cor de Maria volem uns alumnes compromesos, implicats en el seu entorn i en la societat”

“Tenim molt clar que al Cor de Maria volem uns alumnes compromesos, implicats en el seu entorn i en la societat, que treballin en la recerca del bé col·lectiu”, explica el director del centre. El compromís és precisament un dels cinc pilars que la comissió pedagògica institucional estableix com a valors que el seu alumnat ha d’assolir. L’objectiu del centre és formar estudiants no només perquè estiguin preparats a nivell curricular; també han d’estar compromesos amb la societat en la que viuen, han de ser emprenedors (és a dir, capaços de trobar solucions creatives i innovadores als reptes diaris), reflexius (que tinguin opinió pròpia en base a l’anàlisi de les situacions que viuen), conscients (que canalitzin les seves emocions per relacionar-se amb els demés de manera assertiva) i competents (que resolguin situacions diverses desenvolupant el ventall d’aprenentatges adquirits). 

 

 

L’alumnat del Cor de Maria adquireix tot aquest ventall de valors i esdevé un ciutadà compromès, crític, competent i solidari gràcies al projecte pedagògic del centre, que se sustenta en un claustre de professors estable i implicat i amb la capacitat per treballar de forma conjunta i transversal. El pla d’acció tutorial estableix un sòlid fil d’unió des de P3 fins a 4t d’ESO, que els permet tractar de forma continuada al llarg de l’educació obligatòria qüestions com la lluita contra els estereotips, l’educació mediàtica o els objectius de desenvolupament sostenible. “El nostre projecte té els valors com a motor, aprenem des de les emocions”, relata Abajo. Gràcies a tot aquest context, iniciatives com les 160 accions per millorar Mataró sorgeixen de manera natural entre l’alumnat, que ja de base està compromès per millorar el seu entorn. Una proposta que fa honor al lema d’aquest curs: “I si ho fem junts?”.

Alumnes del Cor de Maria durant la inauguració del projecte
FOTO: Alumnes del Cor de Maria durant la inauguració del projecte

160 maneres de millorar Mataró

Fer companyia a la gent gran, netejar la brutícia de la sorra platja, enviar postals de Nadal als infants ingressats a l’Hospital.... Les iniciatives dels alumnes del Cor de Maria són tan nombroses com variades.
 

El divendres 19 de novembre es va donar oficialment el tret de sortida a la campanya ‘160 anys, 160 accions per a la ciutat”, amb un acte festiu a l’escola que va comportar l’encesa simbòlica de 160 espelmes, una per cada any que celebra el centre educatiu a Mataró. D’elles en penjaven missatges amb cada una de les 160 iniciatives que els alumnes duran a terme durant aquest curs per millorar Mataró. No hi hauria prou espai per mencionar-les totes, però a continuació triem alguns exemples que mostren la gran varietat de propostes que sorgiran de l’escola. 

Platges ben netes

“Hi ha molta brossa a la sorra, a vegades passa una onada i s’endú tota la porqueria dins del mar”, lamenta l’Aina Calvet, alumna d’un dels cursos de la 2a anella del Cor de Maria. “Aquest estiu m’hi he trobat moltes coses que no m’agraden, cigarretes, llaunes...” afegeix el seu company de classe, en Guillem Lorenzo. La seva mestra, Maria Esquerra, els va explicar que aquest any l’escola fa 160 anys i que, per celebrar-ho, s’implicarien en millorar Mataró. “Vam fer una pluja d’idees i en van sortir moltes, perquè som una escola compromesa que es vol implicar amb l’entorn i amb la ciutat”, constata. Els infants van proposar netejar els carrers de fulles d’arbres, fer figures de fang i regalar-les, repartir-se per la ciutat i vigilar que les persones grans no caiguessin... Però finalment la idea de la platja és una de les que va destacar. “A l’hivern no ens podem pas ficar a l’aigua, així que ens quedarem a netejar la sorra”, aclareix en Guillem.

“Hi ha molta brossa a la sorra i l’onada s’endú tota la porqueria al mar

En Guillem i l'Aina ens expliquen que netejaran les platges
FOTO: En Guillem i l'Aina ens expliquen que netejaran les platges

Postals per als nens ingressats

En Luca Madolell i en Sergi Ventura són alumnes de la 1a anella, els més petits de l’escola. I quan la seva mestra els va explicar que celebrarien l’aniversari de l’escola implicant-se amb la seva ciutat, ells i els seus companys van proposar diverses idees. I tots en van triar les més especials, una d’elles va ser: “Farem postals de Nadal per als nens i nenes que estan a l’Hospital de Mataró”, explica en Luca. “A la meva hi posaré moltes llums de Nadal!”, afegeix en Sergi. La seva mestra, l’Andrea, destaca que gràcies a aquesta mena d’accions “fem que la resta de nens i nenes de la ciutat puguin celebrar l’aniversari de l’escola amb nosaltres”. 

“Enviarem postals de Nadal als nens que estan a l’Hospital de Mataró

El grup d'en Luca i en Sergi enviaran postals a l'Hospital
FOTO: El grup d'en Luca i en Sergi enviaran postals a l'Hospital

Alertar dels perills

“Obrim les finestres de la classe a l’exterior per comprendre que tot el que hi passa fora també ens pot repercutir, i que nosaltres podem fer coses per millorar-ho”. Això és el que en Sergi Riera, tutor d’Educació Primària, va explicar als seus alumnes d’un dels cursos de la 3a anella, de cara a participar en la celebració de l’aniversari. La Berta Yamuza i l’Àlex Real, dos dels seus alumnes, afegeixen que a partir de llavors van debatre diferents idees per sumar-se a les 160 iniciatives, i finalment en van triar sis. Dues d’elles van ser “Volem fer fotos de llocs de Mataró que siguin perillosos, i enviar-les a l’Ajuntament perquè els arreglin, i també buscar objectes com ara llits, mantes o aliments i enviar-los a la protectora d’animals”, resumeixen. “Si nosaltres actuem la ciutat millora, i amb aquestes activitats ho volem demostrar als nostres alumnes”, afegeix el tutor. 

“Volem fer fotos de llocs de Mataró que siguin perillosos, i enviar-les a l’Ajuntament

La classe de la Berta i l'Àlex alertaran dels perills de Mataró
FOTO: La classe de la Berta i l'Àlex alertaran dels perills de Mataró

Connectar generacions

Els alumnes de secundària del Cor de Maria estan especialment preocupats per la situació dels avis i àvies de Mataró que viuen en residències i centres de dia, sobretot per l’aïllament que han patit arran de la Covid. “Una de les nostres accions pel 160è aniversari de l’escola es titula “Connectar generacions” i vol crear un feedback entre nosaltres i les persones grans”, explica la Berta Jubany. L’estudiant detalla que ho faran “explicant-nos mútuament històries i anècdotes a través de cartes, que completarem amb un vídeo on explicarem tot l’aprenentatge que hem obtingut d’ells”. El seu tutor, en Marc Sorribes, explica que un dels objectius de l’escola és “formar un alumnat conscient de les diferents etapes i necessitats de la vida”, i que per això una de les 160 accions que es duran a terme és aquesta, “crear vincles i empatia amb la gent gran que és a les residències i els centres de dia” 

“La gent gran a les residències han patit molt aïllament a causa de la Covid

Feedback entre l'alumnat i les persones grans
FOTO: Feedback entre l'alumnat i les persones grans

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive