Carles Estapé

Carles Estapé

President d’Òmnium Cultural Mataró-Maresme

Els compromisos d'Òmnium Maresme

El passat 12 de desembre vàrem renovar la Junta d'Òmnium Maresme, on vaig ser reelegit president de l'Entitat.

Amb aquest text, vull explicar-vos  els compromisos que inspiraran la nostra acció en aquests propers anys.

  • Fer de la cultura una eina de transformació social.
  • Ser impuls  de lluites compartides per visualitzar i fer possible un futur compartit.
  • Actuar amb persistència i tenacitat per la defensa i l’exercici dels drets civils, la democràcia i el dret a l’autodeterminació.
  • Enfortir la seu territorial d’Òmnium Maresme, assolint més presència en els municipis de la comarca, i incrementant el nombre de persones que col.laboren en la programació i realització de les activitats.
  • Compromís amb la igualtat de gènere i amb la diversitat de les persones que conformen la junta, i en els conductors i ponents dels nostres actes.

En l’àmbit de la cultura volem continuar essent referents a la comarca, i serem també promotors de debats que actualitzin la idea de cultura catalana, amb l’objectiu de construir nous imaginaris col.lectius on la diversitat d’expressions culturals de les nostres ciutats puguin trobar espais on desenvolupar-se.

Els membres de la nova junta d’Òmnium Maresme ens comprometem a ser activament allà on no acostumem a ser, a compartir amb humilitat la nostra il.lusió per construir un país cohesionat, on la cultura sigui un motor de transformació social i la llengua catalana una eina de cohesió, i un punt de trobada de la  diversitat social i cultural del nostre entorn generant dinàmiques positives d’intercanvi i de noves relacions entre persones diferents que estan massa allunyades.

Compartir lluites vol dir promoure, amb l’intercanvi, l’enfortiment del teixit associatiu de les ciutats de la comarca, sobretot de les zones on aquest teixit és feble o inexistent. Enfortir l’associacionisme és un instrument molt potent per frenar els discursos xenòfobs i feixistes que volen trencar la convivència i fomentar la por. Ho és també per construir imaginaris col.lectius on poder dibuixar futurs possibles i compartits més enllà de les pors i la inseguretat que generen les desigualtats i injustícies  socials i econòmiques que alimenten, a la vegada, les actituds individualistes, feixistes i xenòfobes.

Compartir lluites també vol dir construir espais de debat i escolta activa on els ciutadans, sigui quin sigui el seu origen, la seva condició social i econòmica i els seus posicionaments polítics puguin expressar i compartir les pors, les ràbies, les esperances i les emocions contradictòries i també les propostes de futur davant dels esdeveniments que estem vivint en el nostre país en els darrers anys.

Compartir lluites per compartir futur implica, sobretot, pensar en un nosaltres que inclogui totes les persones amb les que compartim el país on vivim, que és massa petit per voler-l’ho dividir en “nosaltres” i els “altres”, en “nosaltres” i “ells”.

Perquè estem convençuts que tot allò que haguem de fer a partir d’ara per exercir els drets civils condemnats i per trobar una resolució política a la situació actual de Catalunya ho haurem de fer sense deixar-nos a ningú pel camí. El futur amb el que estem compromesos la gent d’Òmnium ha de ser un futur compartit.

I tenacitat i persistència seran el combustible inesgotable que mourà la nostra acció per la defensa dels drets civils condemnats per la injustícia espanyola.

Serem incansables en aquest àmbit. En Jordi Cuixart ens ho recorda constantment. Per ell la presó només té sentit si serveix com a palanca per esperonar a tots els implicats en el conflicte a provocar canvis que portin solucions polítiques als problemes plantejats.

Serem els impulsors d’aquesta palanca interpel.lant a totes les persones i organitzacions dins l’àmbit sobiranista, però també fora. Interpel.larem als independentistes, als federalistes, als equidistants i als indiferents, fent-los participar en un front ampli de ciutadans compromesos amb la democràcia, els drets civils, l’autodeterminació, i evidentment, en la condemna rotunda a la immensa injustícia que suposa que en el segle XXI, un estat europeu tingui persones condemnades, empresonades, encausades, perseguides o exiliades per motius polítics.

Aquests seran els nostres compromisos durant els propers anys, espero que també siguin els vostres.

No dubteu en acostar-vos a l’entitat i fer-nos propostes, deixant de banda les lògiques de confrontació estèrils, impulsant, fins i tot en l’àmbit privat, el diàleg i l’entesa, evitant desmerèixer ningú per la seva condició social o el seu origen cultural, evitant estereotips inútils, tenint la ment i els ulls oberts a totes les expressions culturals del nostre entorn, considerant-les nostres, de tothom.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive