Nou sistema de recollida selectiva mòbil a la zona del casc antic

Contenidors mòbils al centre de Mataró per millorar la recollida selectiva

Vern Bueno Casas FOTO PORTADA: Nou sistema de recollida selectiva mòbil a la zona del casc antic

L’Ajuntament de Mataró implantarà al març un nou sistema de recollida selectiva mòbil dels residus, amb contenidors que s’instal·laran al vespre i es retiraran al matí. Persegueix fer un salt endavant en les xifres de recollida i a la vegada mantenir

Un canvi molt important

Per als veïns i veïnes del centre de Mataró, un fet tan quotidià com baixar a llençar la brossa de casa canviarà de manera molt destacable. El nou sistema, que s’implementarà a partir del 14 de març, consistirà a instal·lar àrees de selectiva mòbil als carrers al vespre i retirar-les a primera hora del matí del dia següent, temps durant el qual es podran utilitzar. Els contenidors seran d’ús exclusiu dels residents, que disposaran de clauers contactless per accedir-hi. A més, s’estableix un calendari setmanal per portar-hi les diferents fraccions (aquí us expliquem on va cada residu). L’objectiu és doble: millorar les xifres de recollida selectiva, que amb el model actual estan estancades; i aconseguir un espai públic més net i endreçat. Us expliquem en detall com funcionarà aquest nou sistema i a quines mataronines i mataronins afectarà. 

Contenidors amb horari

Al contrari que en l’actualitat, al centre de Mataró no hi haurà contenidors al carrer la major part del dia. S’aposta per les “àrees de recollida selectiva mòbil”, que uns vehicles elèctrics posaran a la via pública al vespre i retiraran al matí següent (la proposta inicial és de 20h a 8h). S’ubicaran en 10 punts del casc antic. Això implica la retirada de tots els contenidors en superfície tal i com es coneixen ara, i també de les sis àrees de contenidors soterrats existents. D’aquesta manera es vol guanyar espai, ordre i netedat en els carrers i places, on no hi haurà contenidors ni residus durant les hores de més ús de la via pública.

Les claus del nou sistema

 

Accés només per als veïns

   Tots els residents a la zona delimitada on s’aplica el nou sistema rebran uns clauers contactless per poder accedir als contenidors mòbils, que els identificaran com a usuaris. Per tant, seran els únics que els podran obrir. També en tindran els propietaris de petits comerços que generen una quantitat de residus similar al d’una llar i a qui, per tant, no s’aplica la recollida porta a porta comercial. Per a la resta (comerços amb recollida porta a porta, veïns d’altres barris o vianants de pas) els contenidors no seran accessibles. 

 

Calendari per fraccions

Entre els canvis més importants, hi destaca la implantació d’un calendari per dipositar les diferents fraccions dels residus.

 

Clica damunt les imatges per veure el calendari

 

Àmbit d’actuació: casc antic

El sistema de contenidors mòbils es durà a terme a l’àmbit comprès entre: Muralla de la Presó, Muralla del Tigre, carrer de Sant Josep, plaça de les Tereses, carrer de Salvador Palmerola, plaça de Cuba, carrer del Deu de Gener, carrer de Montserrat, Camí Ral, carrer de l’Hospital, carrer de la Coma, i Muralla dels Genovesos.

muralladelapreso
Zona delimitada

 

Campanya informativa

Carpa informativa del nou sistema de recollida selectiva al Centre
FOTO: Carpa informativa del nou sistema de recollida selectiva al Centre

L’Ajuntament ha posat en marxa una campanya participativa perquè els veïns puguin opinar sobre qüestions del nou servei com l’horari d’ús dels contenidors. Ho poden fer:

  • Responent un formulari online a la plataforma de participació www.decidimmataro.cat (on també hi ha tota la informació i horaris) o fent una proposta oberta.
  • Acudint al punt informatiu itinerant que s’ha posat en marxa als mercats i eixos principals del centre. 
  • Assistint a les xerrades taller convocades els dies 25, 27 i 29 de gener a Can Palauet

 

A més, tots els detalls del nou sistema es donaran a conèixer als veïns, abans de l’entrada en funcionament del servei, a través d’una campanya informativa.

  • Cartes als domicilis afectats informant del servei.
  • Xerrades informatives presencials (del 21 al 26 de febrer) i punt informatiu a Can Palauet, on es lliuraran els clauers per obrir contenidors i altres materials de suport: fulletons informatius per identificar les diferents fraccions, calendaris de disponibilitat dels contenidors, o un contenidor específic per a l’orgànica ventilat i amb bosses compostables. 
  • Xerrades en línia (previstes per al 15, 17 i 19 de febrer). 
  • Informadors a peu de carrer que ajudaran a utilitzar els clauers i resoldran dubtes, durant les primeres setmanes del servei.

Beneficis del nou sistema

amniental         

Ambientals: el nou sistema que s’implementarà a partir del 14 de març preveu augmentar la recollida selectiva, quelcom que facilita el reaprofitament dels residus. Aprofitar els recursos que contenen els residus permet reduir l’impacte ambiental de tractar-los i, a la vegada, estalviar matèries primeres.

 

social         

Socials: la retirada dels contenidors tradicionals  permetrà gaudir d’un espai públic més endreçat i sense brutícia, quelcom que contribuirà a disposar d’una ciutat més neta.

 

economics         

Econòmics:  portar els residus directament a l’abocador o la incineradora té un cost que s’incrementa cada any, mentre que la recollida selectiva permet contenir aquests costos. A més, Mataró està apostant per l’economia circular i la indústria del reciclatge, un sector amb potencial per generar llocs de treball i activitat econòmica.

 

legals         

Legals: la Directiva europea de residus obliga a assolir objectius de recuperació i reciclatge del 55% al 2025 i 65% al 2035. Actualment Mataró se situa en el 35% de recollida selectiva, i el sistema actual comporta un estancament en aquest àmbit. 

 

fiscals         

Fiscals: el nou model de recollida selectiva mòbil de residus facilita identificar els usuaris, com es fa amb els comptadors d’aigua i electricitat, cosa que permetrà, en un futur, implantar taxes de residus més personalitzades i justes: com menys residus es generin i més ben separats estiguin, menys es pagarà.

Un model de gestió dels residus més eficient, innovador i sostenible

El nou sistema de contenidors mòbils s’inclou dins de les novetats del nou contracte de gestió del servei de neteja i recollida de residus de Mataró. S’està implantant des del juny passat i contempla altres serveis innovadors que ja s’estan duent a terme i que compten amb una subvenció de 3,48 milions d’euros de l’Agència de Residus de Catalunya, com són la recollida a domicili de voluminosos i el porta a porta comercial.  L’objectiu de tots ells és guanyar eficiència i afavorir el model circular en la gestió dels residus, tractant-los com a recursos. El regidor de Serveis, Sostenibilitat i Transició Ecològica, Xesco Gomar, fa un balanç positiu dels primers mesos de funcionament d’aquestes noves iniciatives però assenyala que “cal seguir treballant i millorant amb la col·laboració de totes i tots per assolir els objectius previstos: una ciutat més neta, més endreçada, sostenible, pionera en economia circular i responsable amb el nostre planeta”.

recollida voluminosos
Recollida voluminosos

Recollida a domicili dels voluminosos/ 

Els trastos i mobles vells es recullen de forma concertada dins de domicili (ja no es poden deixar al carrer). Per sol·licitar el servei cal fer sol·licitud prèvia online o al telèfon 010. Un sistema més còmode per als ciutadans, que permet reaprofitar i allargar la vida de mobles i voluminosos, i que manté els carrers més endreçats. Al mes de novembre es van efectuar 1.474 serveis, i al desembre, 1.245. Ja s’estan recollint més mobles i voluminosos de forma concertada que deixats al carrer (al setembre la relació era de 45,77% a domicili i 54,23% al carrer, mentre que al desembre la relació s’ha invertit: 52,48% a domicili i 47,52% al carrer). En aquests tres mesos les queixes i incidències de la ciutadania relacionades amb la gestió dels voluminosos, principalment per abocaments a la via pública, s’han reduït a menys de la meitat (de 397 a 157).

recollida portaporta
Recollida porta porta

Recollida comercial porta a porta

S’aplica al Centre i també als eixos comercials dels barris. Els residus generats per comerços i restauració generen més d’un 36% del total de deixalles a Mataró. Per facilitar la recollida selectiva en aquests sectors i evitar afectacions en els contenidors, s’opta per la recollida local per local. Més de la meitat de les activitats ubicades al Centre i als eixos comercials, i que no disposen de gestor propi de residus, ja han respost positivament i han començat a fer ús del servei porta a porta. En aquest sentit, Gomar destaca i agraeix especialment “l’esforç que estan fent els establiments participants al porta a porta comercial”, que també trenquen prejudicis, perquè els residus correctament separats a la porta de l’establiment és quelcom positiu “i demostra la seva contribució i corresponsabilitat per reduir el canvi climàtic”. La posada en marxa de la selectiva mòbil ha de donar més impuls encara al porta a porta comercial. 

 

 

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive