Joan Salicrú

Cuyàs fa parlar el ciutadà Pujol

Crònica de la presentació de Vint i Jordi Pujol, ahir al vespre a la llibreria Robafaves.

L'espai central de la llibreria Robafaves estava plena de gent ahir al vespre a la presentació del llibre Vint i Jordi Pujol, de Manuel Cuyàs. L'encarregat de presentar aquest volum –fruit de la sèrie d'entrevistes a vint personatges propers a l'actual president que Cuyàs va publicar a El Punt durant l'estiu- va ser el seu company Joan Catà, que va obrir l'acte elogiant el treball del mataroní: "El llibre no és una biografia, sinó un relat d'impressions personals d'aquells que han conegut el Pujol president. I Cuyàs ha sabut bé fer els contactes. Els 20 personatges s'ho valen", va dir el també periodista. En aquest sentit Catà va dir que TV3 hauria de donar-li un programa d'entrevistes.

Catà va apuntar que sense Pujol no s'entén la Catalunya d'avui: "És un personatge entranyable, un savi del que atrau saber més sobre com és. I com que ell no parla d'ell mateix, en Cuyàs en fa parlar als altres". El periodista va recordar una anècdota sobre Pujol viscuda l'any 80 a Queralbs, el poble d'estiueig del president, quan s'hi van presentar amb un fotògraf per encàrrec del diari Avui i va descobrir la faceta més íntima del president: "El llibre m'ha fet recordar aquesta faceta més humana del president Pujol. Dels que han sortit darrerament és el que més bé ho fa".

Per Catà aquest és un llibre diferent tan en el fons com en la forma, fent referència a què està escrit en monòlegs on els entrevistats es retraten a si mateixos. Es tracta d'una fórmula que Cuyàs ja va fer servir quan va escriure El manyà encès, la biografia del popular Terri. Segons ell, a més, el llibre retrata a tots els catalans perquè "si alguna cosa ha aconseguit Pujol és impregnar tot el país de la seva escala de valors". A més, segons Catà, Cuyàs fa una mica d'ell en cada personatge: "S'arriba a intuir el que Cuyàs pensa de Pujol". Finalment, el periodista va esmentar l'accent maresmenc que té el llibre –apareixen cinc persones de la comarca– i va dir que el llibre enforteix el periodisme enfront la tendència general a les declaracions i les contradeclaracions.

Quan Catà va haver acabat, Manuel Cuyàs li va preguntar conscientment: "Ja està?", conscient de l'ensabonada al que l'havia sotmès el seu amic. El mataroní, que es va definir com a periodista obviant l'etiqueta d'escriptor, va voler matisar moltes de les coses que havia dit Catà: "No és un llibre, és un treball periodístic que en la versió llibre té l'afegitó del pròleg de Salvador Cardús, que és un retrat més".

Cuyàs va revelar que a l'hora de plantejar les entrevistes va decidir usar el mètode Ciudadano Kane, en el qual els amics del protagonista –mort a la pel·lícula, viu en el cas de Pujol– parlen d'ell i permeten que el lector o espectador se'n faci una idea múltiple. Justament sobre les diferents valoracions que els entrevistats fan de Pujol, Cuyàs va mostrar-se sorprès perquè els adversaris sovint el deixen millor que no pas gent tan propera com els fundadors de Convergència Democràtica de Catalunya: "En l'única cosa en què tothom coincideix és que Pujol és un home intel·ligent i catalanista. Però a partir d'aquí tot són desacords: és independentista? bon amic? seductor?". Cuyàs es va atrevir a donar la seva pròpia versió: "És un gran polític, un gran catalanista, molt reservat, un home que escolta molt i que és molt cordial". En tot cas, Cuyàs va assegurar que l'encara president ha conformat el país: "Tots som pujolistes, fins i tot els seus detractors. La seva escala de valors ha quallat".

El periodista també va explicar que en principi la sèrie d'entrevistes havia de comptar amb el mateix Pujol com a entrevistat, però el president català, en saber quin era el fi de les trobades que Cuyàs mantenia amb els entrevistats li va negar: "Em va dir que a ell li feia molta mandra parlar d'ell mateix... però sé que s'ha llegit moltes de les entrevistes".

Cuyàs, fins i tot, es va endinsar a parlar de les interioritats del llibre i d'algunes entrevistes. Així, per exemple, va admetre que li va sorprendre la "xerrera" de Magda Oranich: " Li vaig dir 'Pujol' i ella va començar a fer un monòleg. Això em va animar a fer servir aquest gènere, que primer no m'acabava de convèncer quan vaig entrevistar Ainaud de Lasarte".

Entre el públic, la filla de Jordi Pujol que viu a Mataró, Marta Pujol, va intervenir per comentar alguna de les anècdotes que apareixen en la seva conversa, on explicava el sentit de les pujolades. També es van apropar fins a Robafaves l'exlíder de CiU Ramon Camp i altres membres de la galàxia convergent com Joaquim Fernàndez, Amadeu Farré i Ramon Bagó.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive