Bernat Aranyó

Bernat Aranyó

Membre de l'Assemblea Groga

El malson dels barracons

L’any 2005 els mitjans de comunicació locals de la ciutat treien de titular: “Tres escoles noves del Maresme iniciaran el curs en barracons”. 11 anys després, el titular torna a ser el mateix: “El curs comença amb mòduls prefabricats a dos instituts mataronins”. Davant d’aquest fet, només podem afirmar una cosa: cap dels governs de la Generalitat (concretament del Departament d’Ensenyament) ha apostat realment per l’educació pública i la seva conseqüent planificació. Com s’entén què a partir dels infinits estudis demogràfics, les institucions no siguin capaces de preveure el que passarà en un futur? Resposta que de ben segur, totes i tots sabem, i que segurament, coincidirem: la manca d’interès dels diferents governs en el sistema educatiu públic. Llavors ens preguntem: quin és l’origen del fracàs escolar? Resposta fàcil; el desinterès de l’administració pública.

L’any 2005, la ciutat de Mataró construïa quatre mòduls prefabricats (barracons) al Nou Parc Central de Mataró, els quals havien d’acollir la futura escola que havia de donar servei a la Via Europa. L’any 2007 es retiraren les últimes aules provisionals del Nou Parc Central, que allotjaven els alumnes de l’escola Antonio Machado. 9 anys després de la retirada dels últims barracons, la ciutat de Mataró ha hagut de tornar a veure la col·locació de dos mòduls, instal·lats respectivament als instituts Alexandre Satorras i Thos i Codina, davant l’augment de demanda a l’ESO. Una demanda que el govern de CiU ja sabia, i que ara ho ha “arreglat” mitjançat un “parche” (barracons) provisional, per condicionar aquesta nova allau d’alumnes a la secundària.

Un increment d’alumnes que anirà a més en els propers anys, i que a dia d’avui el Departament (dirigit per la consellera Meritxell Ruiz, de Junts Pel Sí) no sap quina resposta donar. Tanmateix, n’és igual de còmplice l’anterior govern municipal (CiU), que conjuntament amb el Departament, no van ser capaços de treballar per construir un nou institut a la ciutat, capaç d’enquibir el nou alumnat. Tanmateix, cal parlar de l’estat actual dels edificis escolars públics de la ciutat, que molts es troben en força mal estat i és més que necessari reivindicar edificis nous, més flexibles i adaptables a si calen instituts o escoles.

És per tant, un clar desinterès dels diversos governs, en especial els de CiU, en no haver o no haver volgut gestionar una situació, que la ciutat de Mataró ni cap altre, es mereix. Davant de tot plegat, en un context on s’hauria d’invertir més que mai en el sistema educatiu públic, el govern de la Generalitat decideix seguir subvencionant escoles de l’OPUS que segreguen per sexe, deixant ciutats i pobles en barracons. Fins quan ho seguirem permetent? Ara és més que necessari, que tota la comunitat educativa s’uneixi per dir PROU i exigir una educació realment: pública, laica, democràtica, en català, inclusiva, coeducadora i de QUALITAT!

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive