Un espectacle musical de gran format convertit en tota una tradició del Nadal a Mataró. Sí, són Els Pastorets de Sala Cabanyes. Un muntatge on l’orquestra, els cants en directe, els balls, els canvis d’escenografia, els efectes especials i la diversitat d’actors fan que any rere any les famílies mataronines esperin aquesta època per gaudir de les emocions que transmet una obra d’aquestes característiques. Els 100 anys que celebren enguany són la mostra més evident del seu èxit.
Les arrels de l'obra
Per conèixer la història dels Pastorets ens hem de traslladar molts anys enrere, en un temps on es representava originàriament a les esglésies i estaven fets només per homes. A poc a poc es va anar estenent i popularitzant la seva representació. Paquita de la Hoz és una de les persones que més coneix la seva història, i concretament la de l’espectacle a Sala Cabanyes. La seva trajectòria dins dels Pastorets de Mataró arrenca ara fa 50 anys: “Sempre m’ha agradat el teatre, vaig començar a pujar a l’escenari amb 14 anys i des de llavors he fet tot tipus de personatges”.
El text en què es basa l'obra de Sala Cabanyes és de Ramon Pàmies
La Paquita recorda el naixement de la història: “Abans eren com uns autosacramentals que representaven els naixements i a finals del segle XIX va ser quan es van començar a fer relats escrits per portar a escena". Amb el temps, cada vegada hi havia més autors que s’animaven a escriure els textos i més centres catòlics o parroquials de pobles que el representaven per Nadal. “I així va començar el nostre, escrit per Ramon Pàmies, i que personalment crec que és un dels textos amb més qualitat literària i teatral”, recorda Paquita. Actualment, l’ambiciós muntatge reuneix al voltant de 300 persones entre actors, personal de sala, músics, logística i tècnics.
Evolució durant el centenari
Va ser l’any 1916 quan va començar una història que ara celebra 100 anys. Un centenari on l’obra, lluny d’estancar-se, ha viscut una evolució tant en el nombre de participants com en l’adequació o incorporació de nous elements. Un dels elements nous més destacats és la incorporació del pròleg, que al text originari no hi era i que data dels anys 30. “El text s'adapta, actualitzem segons quin vocabulari per fer servir un llenguatge més actual, la manera d’interpretar no és la mateixa ara que fa 100 anys...” explica Paquita. També s’han introduït canvis a nivell escenogràfic, amb projeccions i efectes especials però alhora conservant els decorats antics i tradicionals. "Són un tresor" diu l'actriu.
El pròleg, un element essencial, es va introduir durant els anys 30
Maria Àngels Carbonell porta a Els Pastorets de Mataró més de 40 anys. Ella agraeix que “la base tothom sempre l’ha respectada i no s’ha tocat, l’essència dels Pastorets sempre és la mateixa”. Carbonell va començar en l’espectacle quan només tenia 15 anys i no havia sortit mai en un escenari. Posteriorment va estar a vestuari durant més de 20 anys i actualment també és acomodadora.
Què els fa tan especials i diferents?
Que els Pastorets de Mataró tenen quelcom que agrada i els fa especial i diferent a la resta és quelcom que els mataronins sempre han defensat. I és que, no només són Patrimoni Cultural de la ciutat des de 1981, sinó que s’han convertit en una referència destacada dins del panorama del teatre català. La Maria Àngels té clar el motiu: “No menyspreo cap Pastorets d’enlloc però aquí la música en directe guanya molt i el text és preciós”. Encarna Hernández també porta molts anys de trajectòria a Sala Cabanyes, al voltant dels 40. Dins dels Pastorets, ha estat cap de maquillatge durant 20 anys, compaginant-ho amb el seu paper de la matrona venerable i de pastora. Actualment està a la part tècnica.
La música en directe i la teatralitat fan destacar els Pastorets de Mataró respecte a la resta
“Aquí t’hi sents molt bé, fas comunitat amb tota la gent que hi ha i és una pedrera per a molts actors”, apunta satisfeta. Per a ella, és el conjunt de molts components allò que ha garantit l’èxit de l’espectacle any rere any. “El pròleg dóna vistositat i la sensació que estàs vivint un musical, el text és molt ric, es procura que s’interpreti bé...”. I també hi ha quelcom especial: l'ambient que l'envolta. “És una obra molt familiar i que va de pares a fills" explica Encarna, els fills de la qual també han crescut a Sala Cabanyes.
El futur
Els 100 anys de Els Pastorets de Mataró han anat acompanyat d’un augment del nombre de mataronins que any rere any esperen que arribi el Nadal per assistir a Sala Cabanyes a gaudir del que és una insígnia de la ciutat de Mataró. De cara al futur, només cal seguir fent la mateixa feina com fins ara. “Ara ens toca a nosaltres deixar l’entitat en les mateixes condicions que la vam trobar i que la gent que ve s’hi senti bé”, comenta Encarna i destaca que “aquesta és una de les temporades que més jovent hi ha i venen amb molta qualitat interpretativa i estudis de música i dansa.” Segons ella, “per això crec que no decaurà i que l’obra anirà a més”.
Comentaris