Què faries a Mataró? Digues la teva als pressupostos participatius
Els mataronins i mataronines poden decidir en què invertir fins a 1,5 milions d’euros durant el 2022: ara toca presentar les propostes
Després de dos anys suspesos a causa de la pandèmia, tornen els Pressupostos Participatius de Mataró, la iniciativa que permet als mataronins i mataronines decidir a què es dediquen part de les inversions municipals. Enguany el pressupost previst per a aquesta iniciativa és d’1’5 milions d’euros i aquesta setmana s’ha iniciat la fase de presentació de propostes per part de la ciutadania. El procés finalitzarà al novembre amb l’elecció dels projectes guanyadors.
Les fases del projecte
“Volem que els mataronins se sentin el més implicats possible en les actuacions que duem a terme a nivell de ciutat”, va destacar la regidora de Participació, Laura Seijo, durant la presentació dels Pressupostos Participatius, que van donar el seu tret de sortida el passat 29 de març. Des d’aquell dia i fins al proper 13 d’abril, tots els ciutadans majors de 16 anys poden presentar les seves propostes, per a actuacions que es durant a terme durant els anys 2023 i 2024. La via per fer-ho és el web www.decidimmataro.cat.
Els projectes que surtin escollits en el procés es duran a terme durant els anys 2023 i 2024
Tal i com destaquen des de l’Ajuntament, el Pressupost Participatiu és una eina de democràcia directa que permet als veïns i veïnes decidir directament sobre les inversions públiques municipals. Es tracta de la tercera edició de la iniciativa, que va arrencar l’any 2018 i que ha anat augmentant paulatinament la dotació. Els 1,5 milions d’euros que s’hi destinen enguany eren els previstos per a l’any 2020, però llavors es va haver d’anular (a l’igual que el 2021) a causa de la irrupció sobtada de la Covid. La partida es va redirigir cap a la Taula de Reconstrucció Social i Econòmica, amb diverses mesures per contrarestar els efectes de la pandèmia.
Un cop la situació sociosanitària sembla molt més sota control, el consistori ha decidit recuperar els pressupostos participatius, que compten amb un total de cinc fases a partir d’ara: la presentació de les propostes; la valoració de les mateixes en base a criteris tècnics; una primera recollida de suports en base a totes les propostes presentades; la priorització de les més votades des del Consell de Ciutat; i la votació popular final de les 18 propostes finalistes.
La regidora de Participació constata que, malgrat que el format de participació és online, es vol evitar que l’escletxa digital sigui un impediment que deixi fora del procés els col·lectius amb més dificultats en aquest àmbit. Per això, s’han habilitat punts informatius per tota la ciutat i en diferents horaris. En aquests punts hi haurà personal tècnic que facilitarà informació sobre el procediment i la metodologia per presentar propostes i votar-les, i també donarà suport als ciutadans per poder-hi participar.
Projectes escollits en edicions anteriors
En la primera edició, celebrada l’any 2018, el projecte més votat per la ciutadania va ser la instal·lació d’elements esportius a la Platja del Callao. Aquell any els mataronins també van optar per inversions com la instal·lació de parcs urbans de salut a diferents barris de la ciutat, o la instal·lació de lavabos públics diferents punts de Mataró. L’any següent, una de les propostes més votades va ser l’adquisició de pisos per a destinar-los a la borsa de lloguer social municipal, així com instal·lar tendals als patis de les escoles de la ciutat.
Què cal tenir en compte al presentar propostes
De cara a que les propostes presentades per la ciutadania puguin ser valorades i acceptades per passar a la següent fase, han de complir amb una sèrie d condicions. La primera és que la inversió necessària no superi els 750.000 euros. Per poder ser comptabilitzades com a inversió, han de ser despeses que serveixin per crear o adquirir béns, o bé per a accions com ara la renovació, creació o adquisició d’un equipament, la millora de l’espai públic, l’adquisició de mobiliari o de vehicles, etc. Es considera inversió qüestions com ara reurbanitzar un carrer, construir o renovar un casal de la gent gran, comprar més papereres o instal·lar bancs a una plaça. No se’n considera (i per tant no comptaria com a proposta) arreglar un forat a la vorera, organitzar una festa de barri en concret o contractar més personal de neteja.