A Mataró, el tren és història, present i, sobretot, futur. La primera línia ferroviària de la Península Ibèrica partia de la ciutat per connectar-la amb Barcelona. Avui, l’R1 és una de les línies de Rodalies amb més usuaris de tot l’Estat. I Mataró és, també, la seu d’Antena Trenlab, un projecte nascut de la col·laboració entre Renfe, l’Ajuntament de Mataró i la Fundació TecnoCampus, que acull projectes emprenedors basats en la innovació en mobilitat sostenible.
La primera edició dels premis Antena TrenLab, celebrada la setmana passada, va servir per guardonar les iniciatives més destacades en aquest àmbit. Cactus (sistema IoT que permet donar informació en clau sostenible als passatgers dels trens i a Renfe), Wipass (experiència connectada durant el viatge per als usuaris dels trens i per Renfe a temps real), Drukatt (lab de fabricació 3D aplicat al sector ferroviari) i Hypervisoul (gestió de trànsit per a vehicles ferroviaris automatitzats i connectats) han estat els quatre projectes escollits dels 33 que s’hi han presentat en les quatre categories obertes, amb una dotació econòmica total de 150.000 euros i l’estada a l’acceleradora de projecte d’Antena Trenlab, que obrirà properament les portes al TecnoCampus.
Els guardons es van lliurar en el marc de la Nit de l’Emprenedoria, celebrada a l’Auditori del TecnoCampus el 24 de novembre davant més de 300 persones, en el mateix marc on es van donar a conèixer els Premis Creatic d’enguany. El projecte Antena TrenLab es va presentar el mes d’abril passat, per habilitar un local de 400m2 de la primera planta de l’edifici TCM3 del TecnoCampus. La col·laboració de Renfe amb l’Ajuntament de Mataró i el TecnoCampus ha de permetre desenvolupar solucions i projectes d’innovació ferroviària de la mà d'start-ups i empreses de base tecnològica.
L’elecció de Mataró no és casual, a les portes del 175è aniversari del tren impulsat per Miquel Biada. “El ferrocarril va començar aquí, de la mà d’un mataroní que hi va deixar la vida, i també hi va ajudar molt tant l’entusiasme de l’alcalde pel projecte com l’ecosistema que ens ofereix el TecnoCampus”, va destacar el director general de Desenvolupament i Estratègia de Renfe, Manel Villalante, durant el lliurament dels premis. Villalante va assenyalar que els projectes escollits començaran a treballar al gener a les instal·lacions d’Antena TrenLab. “Ara els toca convertir les seves idees i projectes en productes comercials ja testats”, va assenyalar el directiu de Renfe, que espera que aquests projectes “millorin la qualitat de l’experiència de les persones que utilitzen el servei de Rodalies”.
Els projectes guanyadors
Cactus – Smart Rodalies // Categoria: Repte Operatiu ‘Smart Railway Station’
El projecte de l’empresa barcelonina es basa en una xarxa de dispositiu d’Internet of Things (IoT) que transmet informació d’interès als passatgers en temps real: ocupació de cada vagó dels trens, ubicació dels combois, temperatura, humitat, qualitat de l’aire, etc. “Dotem els usuaris dels serveis ferroviaris d’una millor experiència”, van destacar els promotors de ‘Smart Rodalies’. El projecte ha estat escollit com el millor dels presentats en la categoria ‘Smart Railway Station’, que vol impulsar solucions tecnològiques a les estacions per tal d’oferir als clients de Renfe Rodalies més informació de valor sobre l’entorn dels seus desplaçaments.
Wipass – ‘Experiència Phygital’ // Categoria: ‘Customer Happiness’
Wipass va néixer com un sistema per connectar-se a wifi sense passwords. “La pandèmia ens va fer molt de mal per desenvolupar el projecte, però també va ser una oportunitat”, va destacar Mariam Ayadi en recollir el premi Antena Trenlab en la categoria ‘Customer Happiness’ (la felicitat de l’usuari). Wipass, en aquesta versió evolucionada del projecte, proposa ara acompanyar l'usuari des de l'inici fins al final del seu trajecte oferint una experiència connectada amb Renfe, amb informació de valor sobre l'entorn dels seus desplaçaments, com ofertes destacades segons la seva destinació, informació turística del voltant i fins i tot oferir altres serveis.
Drukatt – Tecnologia d’impressió 3D // Categoria: ‘Repte operatiu 3D Rail’
Drukatt és una empresa de Rubí que fabrica recanvis industrials a través de la impressió 3D, aconseguint ser sostenible i alhora retallant al màxim els terminis. Quelcom perfectament aplicable a l’àmbit ferroviari. “El nostre ús i coneixement industrial pot servir al món de Renfe i del transport”, van explicar els seus promotors, en recollir el premi dins de la categoria ‘Repte operatiu 3D Rail’, que està enfocat a introduir la tecnologia d'impressió 3D per a la seva adopció en el sector ferroviari com a alternativa competitiva i sostenible als mètodes de fabricació tradicionals. Drukatt vol integrar tots els actors necessaris a través de formacions i tallers que permetin generar un procés d’aprenentatge en relació a la impressió 3D.
HyperviSoul – Dear small train’ // Categoria: ‘Repte disruptiu Keep it Open’
HyperviSoul va néixer com una solució per a generar “carreteres intel·ligents”, i ara volen “adaptar el projecte a l’àmbit del ferrocarril, treballant de la mà amb Renfe per solucionar diferents barreres tecnològiques que ens permeti fer realitat la nostra idea”, tal i com expliquen els seus promotors. El seu objectiu és molt ambiciós: assolir una mobilitat amb zero accidents i zero congestió; tindrà un impacte positiu en el medi ambient i aportarà riquesa econòmica als territoris. El potencial d’HyperviSoul els va permetre guanyar el premi dins la categoria ‘Keep it Open’, que buscava solucions encara no implementades àmpliament en el sector ferroviari basades en noves tecnologies o tendències disruptives pel sector.
Comentaris