Invasió de "Santeros"
Invasió de "Santeros"

Invasió de "Santeros"

El fotògraf de Capgròs Romuald Gallofré retrata a l'Ateneu els autèntics protagonistes de la Festa Major. L'exposició s'inaugura aquest divendres

A les parets de l'Ateneu hi pengen una setantena de fotos. "Però en vaig fer més de 10.000", explica el seu autor, Romuald Gallofré. El fotògraf de Capgròs des de fa més de 10 anys s'ha passat moltes hores davant l'ordinador per escollir les imatges que protagonitzen l'exposició d'enguany de Les Santes. "És la meva manera de treballar, disparar molt i després descartar: és mecànic i pesat però ja hi estic acostumat", relata aquest experimentat fotoperiodista, que va ser l'escollit per la comissió d'imatge de Les Santes per retratar la Festa Major de l'any passat i exposar-ne els resultat aquest 2016. La mostra, fruit d'un recorregut per uns 35 actes al llarg dels 11 dies que dura la festa (de l'Estrena del 19 de juliol a l'Espetec final del 29) s'inaugura aquest divendres dia 1 a l'Ateneu de la Fundació Iluro.

"Enlloc de preparar massa les imatges, vaig preferir anar als actes, veure què hi passava i allà buscar l'instant especial i l'angle diferent"

"Santeros" és el títol de l'exposició, una declaració d'intencions: els protagonistes de la mostra no són els actes de Les Santes, ni les figures i comparses, sinó les persones que fan possible la festa, i la gent, dels més petits als més grans, que en gaudeix. "Només hi ha una fotografia on hi surti en Robafaves", explica Gallofré, com a exemple. I ho fa en segon pla, amb una ampolla de cervesa aixecada per un santero cometent el "sacrilegi" de robar-li el protagonisme. El fotògraf ha preferit descartar algunes imatges que serien molt boniques i adequades a ulls de molts mataronins, però que ja estan "molt vistes" (la llista de fotoperiodistes que han retratat la Festa Major a l'Ateneu és llarga), i en el seu lloc ha optat per fotografies més personals, diferents, originals. A la recerca de noves perspectives que sorprenguin fins i tot els mataronins que coneixen de memòria Les Santes i la seva litúrgia, però en les quals, alhora, segur que s'hi veuran reflectits.  

La majoria de la setantena de fotografies de l'exposició responen a aquests paràmetres. Les Diablesses al tradicional esmorzar de les colles del dia 27 a Cal Laru; els geganters amb cara de concentració a punt de treure la Geganta de l'Ajuntament cap a la bogeria del Desvetllament; el tradicional castell de cadires que es munta a l'Espetec Final; un altre castell, el de focs, vist des d'un veler amb els seus navegants servint-se cava; la cursa a pèl de la matinada del 28; els momeroters aixecant l'alcalde, David Bote, malgrat que aquest els recordés que no pesa pas poc; els tècnics de Cultura i dels Equips de Suport al centre de control durant la Nit Boja; els bisbes i rectors canviant-se de roba a la rectoria abans de la Missa de Les Santes i la porta de Santa  Maria obrint-se per deixar pas als primers feligresos de l'ofici... Fotografies que es barregen amb altres que representen la quotidianeïtat de les Santes, sigui quin sigui el dia i l'any de la festa; gent fent un frankfurt a La Riera, els avis de la residència de Sant Josep veient ballar les figures, o joves ben clapats en ple carrer de bon matí després d'una nit molt moguda. Contrastos d'edats, d'estampes, de maneres de viure la Festa Major.

"Vaig fer més de 10.000 fotos. És la meva manera de treballar: disparar molt i després seleccionar"

A Gallofré cobrir Les Santes de principi a final no és quelcom que li vingués de nou, ja que porta més d'una dèacada fent-ho per a Capgròs. Però el repte de mostrar la festa des d'una òptica personal, diferent a la de fins ara, era gran. Malgrat tot, va decidir no "preparar" gaires instantànies, excepte algunes localitzacions preestablertes, i deixar-se endur pels esdeveniments. "Em vaig centrar en el fotoperiodisme, que és on en sento còmode: trobar-te en plena acció, veure què hi passa i allà i llavors, de manera natural, buscar un angle diferent, expressar el teu punt de vista", destaca. A l'espera de captar el moment especial, o el gir inesperat dels esdeveniments. Per exemple, la nit del DisSantes, quan un xàfec sobrevingut va obligar a cancel·lar els concerts però els milers de joves congregats ni molt menys van voler marxar a casa. La festa va seguir amb un DJ improvisat i amb tothom xop ballant com en una segona Ruixada, i d'allà en van sortir algunes de les millors fotografies de l'exposició. És la sensació de naturalitat, de captura del moment, que predomina a l'Ateneu. De captura de moments de joia dels "Santeros" que donen títol a l'exposició. Com diu el crític d'art Pere Pascual en el text introductori, Gallofré "ha entès perfectament que la festa no són els actes, la història, la tradició... que la festa és la gent, aquella que fent-la seva la perpetua però alhora la fa diferent cada vegada i en cada persona".

El muntatge de l'exposició

Un cop seleccionades les 70 fotografies, com mostrar-les a l'exposició? Aquesta és la pregunta que es va fer Gallofré, i per trobar la resposta va comptar amb l'ajuda de l'artista mataroní Perecoll, que se n'ha fet un fart, de penjar quadres a parets. Junts van acabar descartant l'ordre cronològic per acabar penjant les fotos segons afinitats estètiques o temàtiques. D'aquesta manera, el relat que el conjunt d'imatges acaben mostrant a l'espectador no és lineal ni evident, sinó més aviat coral, el fruit d'una experiència col·lectiva, un garbuix de dies i nits, de moments concrets i d'atmosferes predominants, de petits detalls i de grans explosions. El que són Les Santes, en definitiva.

L'exposició s'inaugura aquest divendres, dia 1, a les 19.30h a l'Ateneu de la Fundació Iluro

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive