La casa natal de Puig i Cadafalch, a la venda
Al final de la campanya electoral de les recents eleccions municipals va aparèixer un cartell a la casa natal de Josep Puig i Cadafalch, al Carreró número 39, anunciant que es posava a la venda. Aquest anunci disparà l'alarma sobre la seva conservació per destinar-la a un centre d'interpretació de la figura i l'obra d'aquest mataroní illustre.
CiU la va incloure al seu programa electoral i un cop va guanyar les eleccions del 2011 es va comprometre a conservar-la. Han passat quatre anys de govern però la protecció de la casa segueix limitada només a la seva façana i prou. Durant la passada campanya electoral el tema ha passat desapercebut doncs no era prioritari. Ara l'anunci de la seva posada a la venda torna a causar alarma de cara el futur que pugui tenir.
Hi ha el precedent de l'enderroc en ple estiu del 2003 de la casa natal de Miquel Biada al carrer d'Argentona, número 27, quan l'Ajuntament estava governat pel Partit Socialista (PSC), que va mirar cap a una altra banda. Ara que aquest partit tornarà a governar la ciutat, després de quatre anys a l'oposició, el tema i el temor - torna a prendre cos. Tornarà a ensopegar amb la mateixa pedra?
Recordem, una vegada més, que finals de l'any 2009 es van lliurar al Registre Municipal unes 800 signatures de mataronins i de més de 40 entitats locals que demanaven la seva conservació i destinar-la, com ja hem dit, a la difusió de la figura gegantina d'aquest mataroní, potser el més il·lustre i universal que tenim, com és Josep Puig i Cadafalch.
La casa natal del Carreró número 39, no té cap valor des d'un punt de vista arquitectònic però si sentimental i històric, tota vegada que el 17 d'octubre de l'any 1867 hi va néixer Josep Puig i Cadafalch, on hi va viure fins l'any 1898 quan ja era casat i pare de família. Després se'n anà a viure a Barcelona on fundà amb l'Enric Prat de la Riba la Lliga Regional. Seria regidor de l'Ajuntament de Barcelona (1901-1905), Diputat a Corts (1907-1909); Diputat provincial (1913) i seria elegit president de la Mancomunitat President de Catalunya del 1917 al 1923, deixant el càrrec a causa de la dictadura de Primo de Rivera. La seva intensa activitat política no el privà de seguir treballant ni com a arquitecte ni com a historiador de l'art romànic.
L'esclat de la Guerra Civil (1936-1939) el portà a viure al sud de França a la Catalunya Nord on prosseguí els seus estudis del romànic. Acabada la guerra torna a Catalunya però el règim franquista li prohibeix l'exercici d'arquitecte. Malgrat les enormes dificultats existents ell junt amb altres collaboradors, posà fil a l'agulla en redreçar l' Institut d'Estudis Catalans. A diferència d'altres polítics que es van acomodar a la situació d'aleshores, ell seguí fidel al seu país, a la seva llengua, a la seva història.
Moria als 89 anys la vigília de Nadal de 1956, a Barcelona. Per voluntat pròpia les seves despulles serien traslladades de Barcelona a la nostra ciutat on, de forma vergonyant, indigne, com un proscrit pel règim franquista, essent enterrat a un modest nínxol familiar.
Diuen que el temps posa les coses al seu lloc. La figura gegantina de Puig i Cadafalch va sorgint, de mica en mica, tan a nivell local com nacional reconeixent-li la seva gran aportació pel país.
Recentment s'ha col·locat un bust seu al Pati dels Tarongers de la Generalitat, en reconeixement als seus anys de president del país, i un altre al Tecnocampus, recinte universitari amb un futur esperançador.
D'aquí dos anys (2017) celebrarem dos aniversaris entorn a la seva figura: els 150 anys del seu naixement (al Carreró, número 39) i els 100 anys de l'elecció com a President de la Mancomunitat. Seria un bon moment que la seva casa natal obrís les seves portes com a centre d'investigació de Puig.
Estem a l'expectativa de veure quina serà la postura de l'actual govern municipal socialista vers la casa natal del Fill més Il·lustre de Mataró.
Comentaris