Mataró es va convertir dissabte passat, dia 23, en l’epicentre del modernisme català i del patrimoni llegat per Antoni Gaudí. La Nau Gaudí, el primer edifici creat pel genial arquitecte reusenc i que enguany celebra el seu 130è aniversari, va acollir la signatura de la “Declaració de Mataró”. Un document que reuneix les firmes dels propietaris i representants del patrimoni arquitectònic gaudinià, amb l’objectiu de garantir-ne el manteniment i difusió. La capital del Maresme ha estat la punta de llança d’aquesta iniciativa d’àmbit estatal, un moviment del qual n’espera treure rèdits, ja que vol donar a conèixer la Nau Gaudí, reivindicar-la com a “quilòmetre 0” de la carrera de l’arquitecte i incloure-la dins dels profitosos circuits turístics gaudinians.
La Nau Gaudí es va omplir en l’acte d’aquest dissabte, solemne, llarg (prop de dues hores) i farcit de discursos. Tan sols els representants dels edificis gaudinians, un total de 17, ja omplien més d’una fila de seients. Era el primer cop que s’aconseguia reunir una representació tan nodrida de l’obra de l’arquitecte català. També hi va assistir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, així com una descendent d’Antoni Gaudí, Maria Teresa Gaudí. El seu besavi era germà del pare de l’arquitecte. “Aquesta nau és la primera obra de Gaudí, però t’imposa com quan entres a la Sagrada Família”, va assegurar. Aquest era el primer cop que trepitjava la Nau Gaudí. “M’ha semblat preciosa”, va constatar. Maria Teresa Gaudí, malgrat que no va conèixer a l’arquitecte va assegurar que el germà del seu besavi era una persona “molt senzilla”, segons li han explicat sempre a la família. “Quan el meu pare venia a Barcelona a veure la Sagrada Família, sempre els deia ‘no badeu tant, que sembla que vingueu de l’hort’”, va relatar.
El text de la Declaració
L’alcalde, Joan Mora, va ser l’encarregat de llegir la “Declaració de Mataró”. El text constata la voluntat dels signants de “seguir treballant per mantenir i millorar el patrimoni d’Antoni Gaudí i preservar-lo de qualsevol atemptat”. A més, fa especial esment en la difusió del patrimoni per pecrebre’n la grandesa d el’obra, i es comprometen a vetllar perquè Antoni Gaudí continuï sent patrimoni de Catalunya compartit “amb els ciutadans d’arreu del món”. En el seu discurs posterior, Mora va recollir unes paraules prèvies del comissari dels actes del 130è aniversari, Daniel Giralt-Miracle. “"No sé si aconseguirem, com ha dit en Daniel, que la Unesco declari la Nau Patrimoni Mundial de la Humanitat, però si ens ho posem entre cella i cella, els hi posarem difícil".
L’acte també va comptar amb les intervencions de Santi Vila i del publicista Lluís Bassat. A més, el compositor Joan Guinjoan va ser present a la Nau Gaudí per a l’audició de l’obra “Sintonia en homenatge a Gaudí”, una peça musical inèdita que va composar el 2002, quan es va celebrar l’Any Gaudí.
-
Els 17 signants de la Declaració
La Pedrera, la Casa Batlló, la Casa Vicens, la Torre de Bellesguard, el Palau Güell, la Cripta de la Colònia Güell, els Pavellons de la Finca Güell (Universitat de Barcelona), el Park Güell (Ajuntament de Barcelona), el Col•legi de les Teresianes, la Sagrada Família, Amics de Gaudí, la Càtedra Gaudí de la Universitat Politècnica de Catalunya, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, els Ajuntaments de Reus i Riudoms, el Col•legi d’Arquitectes de Catalunya i la Nau Gaudí.
Giralt-Miracle, durant la seva intervenció
Comentaris