La Missa de Les Santes és un autèntic patrimoni mataroní. La peça musical composada per Manuel Blanch l'any 1848, estrenada el mateix any i interpretada fins als nostres dies el dia 27 de juliol a Santa Maria, és un dels elements més importants de la Festa Major de la ciutat, quelcom que la fa única. Una Missa de Glòria per a solistes, cor i orquestra amb influències de l'òpera italiana, el gènere musical més popular a Catalunya quan la peça va ser composada.
La interpretació de la Missa de Les Santes a l’ofici en honor de Santa Juliana i Santa Semproniana, les patrones de la Ciutat de Mataró, té una menció especial en la catalogació de Les Santes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya.La Missa s'ha mantingut ben viva fins avui, i la seva interpretació és possible gràcies a la col·laboració voluntària de directors, músics i cantaires. Un àmbit que cal potenciar perquè en el futur es mantingui aquesta tradició.
Per aquest motiu l'equip de directors de la Missa, format pels Mestres Jordi Lluch, Francesc Cortés i Lluis Carné, han promogut una iniciativa amb la qual es vol donar a conèixer la música i lletra de la Missa de Glòria a la societat musical mataronina i atraure a nous cantants que podrien formar part del cor. Els directors s'han aliat amb l'Escola Municipal de Música, la Casa de la Música i Cultura de l'Ajuntament, i de la mà del músic mataroní Ivó Oller estan treballant en uns nous arranjaments de la missa, a partir de fragments de la peça original, on es combina l'essència de la música coral amb ritmes i llenguatges musicals contemporanis.
D'aquesta manera es pretén fer arribar la composició original a un públic més ampli, i així atraure noves veus al cor, perquè se sumin a la interpretació al públic de la peça. Per això han organitzat un concert a finals del mes d'abril al Teatre Monumental i fan una crida a participar-hi. Es faran dos assajos previs i els interessats s’han d’apuntar al web https://ritmeslessantes.clonica.net/ abans del 15 de març.
Comentaris