Llibres triturats, arbres tal·lats

En una de les passades edicions de Mataró Report vam poder llegir una interessant entrevista a Pep Duran, gerent de la Llibreria Robafaves, i Francesc Bechdejú, director de Cercle de Lectors. Una de les declaracions més destacables i impactants la fa Pep Duran quan assegura que un seixanta per cent dels llibres que es publiquen actualment acaba a la trituradora. Una xifra esfereïdora que no fa sinó corroborar un fet que ja fa tems que els llibreters denuncien i pateixen: s'edita massa i s'editen moltes coses intrascendents i sobreres.

L'excés d'edició té diversos inconvenients: desorienta els lectors, perduts enmig de tanta novetat, de tanta palla i de tanta obra literària parida pel mateix patró. Atabala i desespera els llibreters, que no saben on col·locar els llibres, que no saben d'on treure els euros per adquirir tanta novetat, que no saben d'on treure el temps i la capacitat per poder saber, mínimament, de què tracten els llibres que els arriben. Poder llegir-los ja és un impossible. Les grans llibreries intenten resoldre-ho a través d'un equip de lectors que els passa un informe o bé en dóna els pros i els contres. Els petits i mitjans llibreters fan el que poden. I és que, el moviment de novetats editorials és tant elevat que amb prou feines hi ha temps per que un llibre pugui estar un mes a la vista dels clients. Un llibre empeny l'altre i vinga!, del taulell a la prestatgeria, i del prestatge a devolució, cap al distribuidor un altre cop, i aquest no vol tant de llibre perque no sap on guardar-los, o sigui que, cap a l'editorial, que tampoc sap què fer-ne. On acaba? A la trituradora. Una altra conseqüència negativa és la progressiva desaparició del fons editorial. Cada cop és més díficil d'aconseguir títols que no siguin de novetat (o semi-novetat) o clàssics. Títols exhaurits o descatalogats, els que vulgueu i més. Jo aposto per que les editorials publiquin menys novetat, que aquesta sigui de més qualitat literària i, a la vegada, que cuidin el fons editorial, mantenint al dia un bon catàleg.

Per cert, que una amiga llibretera em fa notar un altre problema greu que ve provocat per aquesta cursa boja de l'edició: la deforestació dels boscos. Sí que s'utilitza paper reciclat (que prové, la majoria, precisament, d'aquests sobrants editorials) però no ens enganyem, per poder fer el paper que després serà llibre cal tallar molts i molts arbres. No podem disminuir, d'alguna manera, aquest impacte mediambiental? Per part meva, procuro aportar el meu granet de sorra comprant pocs llibres nous. Llarga vida a les biblioteques, al bookcrossing (www.bookcrossing-spain.com), als llibres saldats i als llibres de segona ma!

Que tingueu bon estiu, bones Santes i.... bona lectura! Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin celexa generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet testosterone tramadol orlistat buy fioricet online buy valium lansoprazole buy adipex online order soma soma buy vicodin online order zestril spitz hoodia mousy bacteriolysin esomeprazole vitiate carisoprodol

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive