El professor de literatura Llorenç Soldevila ha recorregut la geografia catalana a la recerca dels escriptors i poetes que hi han nascut o viscut o que n’han fet referència a les seves obres. El resultat d’aquesta laboriosa tasca de recerca porta el títol de Geografia Literària dels Països Catalans, una gran obra que estarà integrada per deu volums i que també inclou un portal interactiu a internet, www.endrets.cat. El primer volum d’aquesta obra, dedicada a les comarques barcelonines, es va presentar ahir dijous, dia 15, a la seu d’Òmnium Cultural a Mataró. Soldevila va estar acompanyat per l’escriptor i periodista Manuel Cuyàs i Richard Samson, coordinador del portal endrets.cat.
Cuyàs va recordar que l’origen de la Geografia Literària s’ha de buscar en la ruta planiana que Soldevila va impulsar als anys vuitanta, amb els alumnes de l’institut Satorras -on fa classes de literatura des de fa vint anys-, i també amb alumnes de Santa Anna. Aquesta ruta resseguia els indrets on va viure o sobre els quals va escriure Pla. Els participants disposaven d’un recull de textos que llegien in situ. Això es podrà fer ara arreu de Catalunya i amb qualsevol autor en llengua catalana que hagi mencionat mai qualsevol dels “llocs literaris” recollits en aquesta geografia. Soldevila va explicar que una tasca que havia iniciat de manera individual s’havia convertit en una “obra col·lectiva”, gràcies als alumnes que l’han incentivat, als mestres que l’han animat i a les persones que col·laboren per dur a terme el projecte.
Soldevila va explicar que en el primer volum, editat per Pòrtic, consta de 192 autors antologats, 502 textos ressenyats i que ha consultat 600 llibres. De la feina realitzada es conclou que Osona és la comarca més literària gràcies a 22 pobles i 88 citats ens llibres, poemes i altres textos. El Maresme compta amb 13 pobles literaris i amb 65 llocs literaris.
-
Comentaris