El Consorci de Residus del Maresme fa un salt endavant a nivell estratègic per integrar-se en una nova marca, Maresme Circular, que té com a objectiu repensar el model de producció i consum al territori. En paraules del seu President, l’alcalde de Mataró David Bote, “esdevenim l’agent d’economia circular per a tots els ajuntaments de la comarca, un motor ciutadà i econòmic del concepte que marcarà els propers temps en matèria productiva i de gestió de residus”. El futur passa per consumir menys recursos naturals i per convertir la línia formada per l’extracció, la producció, l’ús i l’abocament en un cercle de reaprofitament continu. Maresme Circular serà clau per assolir aquesta missió.
Aquest dimarts, dia 29, s’ha presentat la nova marca Maresme Circular i tots els projectes que integra, en un acte amb la presència del propi Bote, del director de Maresme Circular, Carles Salesa i de la consellera delegada de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Consell Comarcal del Maresme, Montserrat Garrido. Una cita que ha servit per posar de manifest la nova missió del Consorci de Residus: anar més enllà de gestionar els residus que es generen a la comarca, treballant també per influir en la prevenció d’aquests. Maresme Circular presenta també un nou logotip que, com una cinta de Möbius, mostra que la matèria no es destrueix sinó que es transforma, i que tot material pot seguir existint d’una altra manera. Un símbol del que vol fer l’organisme: liderar l’establiment d’un nou model productiu a la comarca que entengui els residus com un recurs per a generar nous materials i productes, de manera que es redueixi la generació de deixalles i es combati l’esgotament de les matèries primeres.
I com ho pensa aconseguir? A través de diversos projectes encapçalats pel Parc Circular Mataró-Maresme, una iniciativa única a nivell europeu i acompanyat d’un nou Pla de Prevenció de Residus, un Circuit de reaprofitament alimentari i un projecte per apropar el canvi del model de consum als instituts. Us detallem aquestes iniciatives a continuació.
El Parc Circular Mataró-Maresme
Es tracta del projecte estrella de Maresme Circular, que s’ubicarà al polígon de Mata-Rocafonda de Mataró. Un espai pioner a Europa amb un caràcter dual, ja que serà “un punt de referència tant per a la ciutadania com per al sector empresarial i industrial”, en paraules de Carles Salesa. El Parc Circular Mataró-Maresme comptarà, per una banda, amb serveis pensats per als veïns i veïnes com ara assessorament per l’autoreparació d’aparells informàtics i electrònics, mobiliari, bicicletes i similars, una botiga de segona mà o horts comunitaris. Per l’altra, serà la seu d’activitats econòmiques implicades en la gestió i el reaprofitament dels residus. Empreses que, en paraules de Bote, “emprin residus per convertir-los en noves matèries primeres o per produir nous bens”, i que seran escollides per instal·lar-se al parc sota criteris de circularitat, establerts per la Càtedra d’Economia Circular del TecnoCampus, de la qual Maresme Circular n’és patró.
El procés de construcció del Parc està aturat, a causa de la troballa de restes arqueològiques de la part agrícola d’una vila romana. Actualment, s’estan portant a terme les intervencions necessàries per protegir aquestes troballes.
Pla de Prevenció de Residus
Ajudar a generar menys residus al territori és una de les missions més importants de Maresme Circular. Per aconseguir-ho, ha impulsat el Pla de Prevenció de Residus, un “projecte innovador pel seu concepte global, que molts pocs altres territoris tenen”, segons Salesa. L’objectiu és que el Maresme redueixi un 26,4% la generació de residus de cara al 2027 en comparació amb el 2010, seguint el que estableix el nou marc legislatiu espanyol i europeu. El Pla impulsarà accions que han de permetre passar la mitjana de generació de residus d’1,72 kg/habitant i dia de l’any 2010 a l’1,26 kg/habitant i dia el 2027.
Circuit de reaprofitament alimentari
El Masnou i Vilassar de Mar seran els dos municipis on, aquest mes de desembre, s’impulsarà aquest circuit de reaprofitament alimentari. Organitzat per la Fundació Rezero i el Banc de Recursos, vol garantir que els excedents alimentaris de diferents sectors es puguin reaprofitar, fent-los arribar en condicions òptimes a les persones més necessitades, a través d’un diagnòstic de les necessitats d’aquestes dues poblacions.
Biblioteca de les coses en instituts
Sis centres educatius del Maresme aplicaran aquest projecte d’Aprenentatge i Servei, que prendrà forma d’un espai de consum col·laboratiu d’objectes d’us esporàdic. La iniciativa, emmarcada en el programa d’Educació Ambiental del Consorci de Residus, permetrà que els alumnes agafin en préstec diferents objectes i aparells aportats pels propis estudiants, d’àmbits com l’oci i aventura (esports, jocs de taula, material d’acampada, projector, consoles..), material d’oficina (portàtil, enquadernadora...) o criança (cotxets, cadiretes pel cotxe...), entre altres.
Comentaris (2)