Llegeix la revista especial del 30è aniversari de 3 Viles clicant aquí
En una comarca tan horitzontal com el Maresme, estreta i allargada, on el sud i el nord sovint semblen pertànyer a mons diferents (el primer bolcat cap a Barcelona, el segon cap a Girona), on sovint s’ha lamentat la dificultat d’establir una veritable identitat territorial, sovint aquesta cal traçar aquestes familiaritats en línia vertical, de mar cap a muntanya, resseguint el traçat de valls i rieres. Els pobles de mar i de dalt o de munt, la Vallalta, la conca de la Tordera… En aquest grup identitari hi ressalta les 3 Viles. Sant Andreu de Llavaneres, Caldes d’Estrac i Sant Vicenç de Montalt conformen allò que se li troba a faltar al Maresme en el seu conjunt: el sentit d’unitat sense perdre la independència i el caràcter propi de cada municipi.
Que aquestes tres poblacions es puguin presentar avui en dia com “tot” es deu, evidentment, als lligams geogràfics, històrics i econòmics que les uneixen. Però hi ha un factor que en les darreres tres dècades ha jugat un paper important en conformar aquesta identitat. Des d’una posició modesta, petita però amb la constància que requereixen 30 anys de vida ininterrompuda, la revista 3 Viles ha aportat molt més que un gra de sorra a l’hora d’establir aquesta consciència col·lectiva, tant de portes endins com quan toca vendre’s a l’exterior.
Ho recorda el fundador de la revista, l’incombustible llavanerenc Manel Martínez, qui l’any 1993 es va llençar a l’aventura de crear una publicació mensual gratuïta per donar veu a les persones, entitats, administracions, empreses i comerços de Llavaneres, Caldes i Sant Vicenç. 3 Viles va ser una marca creada per ell, popularitzada a través de la insistent periodicitat de la publicació al llarg de tots aquests anys, i avui adoptada per tota mena d’organismes i esdeveniments de l’àmbit comercial, esportiu o solidari.
3 Viles és una marca que s’ha convertit en la manera oficial de presentar-se al món de les tres poblacions
Què uneix, a les 3 Viles? Un paisatge comú, el del mediterrani on el verd dels camps i els turons s’hi aboca suaument. Un entorn que predisposa a la tranquil·litat i a la desconnexió, però sense perdre el món de vista gràcies a la proximitat de grans ciutats i de tota mena de serveis. A les 3 Viles s’hi viu bé; la qualitat de vida és un factor clau, que en els darrers anys ha atret molta població forània. Una qualitat que també ve donada pel comerç i els serveis de proximitat. L’esperit de poble s’hi manté viu, la coneixença veïnal, els negocis de tota la vida que aposten per la qualitat i pel relleu generacional, sense que això sigui cap barrera per a l’emprenedoria i l’impuls de noves idees i activitats. I per una vida associativa molt rica, que manté amb força les tradicions, que aposta per l’esport, per la cultura i l’esbarjo, i que teixeix veïnatge.
Durant aquests 30 anys, tant de la mà de Martínez com, des de l'any 2014, de la seva empresa editora, Capgròs Comunicació, la revista 3 Viles ha contribuït a enfortir aquesta identitat, a ressaltar aquests tres característics, a enfortir els lligams de les tres publicacions, donant veu incansablement a les seves pàgines a les veïnes i veïns, a les entitats, a les administracions, a les empreses i negocis, als clubs esportius, als equipaments culturals i a tothom, en definitiva, que contribueix a la vida social d’aquestes tres poblacions.
Una revista especial
30 anys complint aquesta funció són, per tant, un motiu de festa. L’efemèride es commemora, per una banda, amb l'edició de novembre de la revista, que ja es pot trobar als punts habituals. Un número especial on repassem la història recent de Llavaneres, Caldes i Sant Vicenç, des dels anys 90 en que es va fundar la revista fins a l’actualitat. Ho fem de la mà de vilatans de les tres poblacions ben coneguts per tots, així com de comerços i establiments que trenta anys després segueixen aixecant la persiana a diari. Amb ells analitzem l’evolució dels tres municipis, què ha canviat, què es manté igual i quins són els principals reptes de futur, i parlem sobre què els fa únics i característics. Una revista especial que, a més de renovar la seva imatge, compta amb repartiment reforçat, amb reportatges, entrevistes, peces fotogràfiques i salutacions institucionals.
La celebració dels 30 anys compta amb el suport de Finques Vives, Restaurant Can Jaume i Centre Odontològic Llavaneres.
Acte institucional
La celebració també compta amb dos altres vessants. Per una banda, l’acte institucional que acollirà el Port Balís el proper dijous dia 9 de novembre, amb presència d’autoritats, que servirà per analitzar el paper de la revista durant tot aquest temps, així com l’evolució, el present i els principals desafiaments de futur que afronten les tres poblacions. A més, el mateix dia s’inaugurarà l’exposició artística especial del 30 anys del 3 Viles. La celebració dels 30 anys compta amb el suport de Finques Vives, Restaurant Can Jaume i Centre Odontològic Llavaneres.
Una col·lectiva dels artistes de les 3 Viles
Un dels aspectes més destacats de la celebració d’aquest 30è aniversari de la revista 3 Viles és l’artística, tenint en compte que les creacions d’artistes dels tres municipis han estat les protagonistes de moltes de les portades de la revista, mostrant així aquesta voluntat de proximitat de la publicació i de fer costat a la cultura local.
El Club Nàutic El Balís acollirà, del 9 de novembre al 6 de gener, una exposició col·lectiva amb quadres cedits expressament per a l’ocasió per part d’un total de 17 artistes de Llavaneres, Caldes i Sant Vicenç: Mercè Sanromà, Marta Cuixart, Mercè Armengol, M. José Calvo, Jordi Joan Bombí, Elisa Shaar, Tomàs Safont-Tria, Marta Bassa, Elisabeth Gimferrer, Paula Catalán Galan, Jaume Moragas, Emma Agustí, Mario Ghislandi, Rosmy Novellas, Núria Gifra, Anna Subirana i Josep Munné.
Comentaris