Plaques fotovoltaiques a un equipament de Mataró per avançar cap a l'autosuficiència energètica
Plaques fotovoltaiques a un equipament de Mataró per avançar cap a l'autosuficiència energètica

300 hectàrees disponibles al Maresme per instal·lar-hi plaques fotovoltaiques

Un visor cartogràfic de la Diputació detecta espais com ara solars no urbanitzats o antigues pedreres que podrien servir per generar energia renovable fotovoltaica

Antigues pedreres, àrees urbanes sense edificacions ni pavimentació, sols urbanitzables no desenvolupats... Aquests i d'altres són els terrenys més òptims per a instal·lar-hi plaques fotovoltaiques. Al Maresme n'hi ha un munt, fins a 300 hectàrees disponibles que permetrien produir electricitat fotovoltaica amb instal·lacions sobre terreny de baix impacte, segons un estudi de la Diputació de Barcelona. L'objectiu és trobar espais alternatius a les zones agrícoles, que són les que habitualment acaben acollint aquests generadors d'energia renovable. 

L'organisme ha elaborat un visor cartogràfic de tota la província de Barcelona, detallat per comarques i municipis. L’eina, que es pot consultar en línia esdevé un instrument per als municipis barcelonins, inclosos els del Maresme, per conèixer la capacitat que té la localitat per produir energia renovable fotovoltaica.

Les plaques sobre el túnel de la C-32 a Mataró. Foto: Generalitat

Les plaques sobre el túnel de la C-32 a Mataró. Foto: Generalitat

El visor analitza les 776.366 hectàrees de la província, de les quals n’exclou 700.000 per a la instal·lació de fotovoltaiques pel valor natural, paisatgístic i agrícola del terreny. De les 76.366 hectàrees restants, 18.859 pertanyen a espais on l’impacte al territori és baix (309 al Maresme). D’aquestes hectàrees, 179 són considerades amb el nivell màxim de prioritat (les més òptimes) i ocupen sòls antropitzats, és a dir, espais degradats per l’activitat humana, com antigues pedreres; 40 estan catalogades amb potencial alt i 90, amb potencial mig.

Amb aquestes dades, s’estima que el Maresme compta amb unes 300 hectàrees disponibles i que les instal·lacions fotovoltaiques sobre terreny en aquests espais amb baix impacte al territori poden produir 315 GWh dels 22.837 GWh de la província. A Mataró, per exemple, el visor cartogràfic detecta una dotzena d'espais on s'hi podrien instal·lar aquestes plaques, repartits en barris com Cirera, Peramàs, Pla d'en Boet, Cerdanyola o el veïnat de Valldeix, entre d'altres. La majoria pertanyen a solars no urbanitzats.

Plaques per obtenir energia solar

Plaques per obtenir energia solar

Per a l’elaboració del visor, la Diputació de Barcelona ha comptat amb agents del territori, com Unió de Pagesos. El mapa incorpora propostes per salvaguardar més superfície agrícola i inclou una categoria (potencial baix) per indicar que un terreny té usos agrícoles, se situa en una zona de protecció especial definida en el planejament territorial o s’ubica dins d’una superfície d’hàbitats. El mapa classifica 57.507 hectàrees de la província dins de potencial baix, de les quals, 579 se situen al Maresme.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive