Aigua a Vilassar de Mar, municipi del Maresme
Notícies relacionades
Aigua a Vilassar de Mar, municipi del Maresme

Acusen el Consell Comarcal del Maresme de voler privatitzar la gestió de l'aigua

Preservem el Maresme critiquen que l'organisme vol una futura empresa mixta comarcal per gestionar abastament i sanejament, i reclamen que es "remunicipalitzi el servei"

Les entitats que conformen la Coordinadora Preservem el Maresme han reclamat la retirada de la licitació de la gestió de l'aigua del Consell Comarcal. En un comunicat, denuncien que el Consell vol tirar endavant una "licitació privada" en aquest àmbit, que consideren que pot obrir la porta a empreses com Agbar a quedar-se amb el servei. 

En concret, Preservem el Maresme apunta que la licitació, que es duu a terme aquest dimarts dia 23 de maig, implica la licitació privada d'una futura empresa mixta comarcal, que se centrarà tant en l'abastament com el sanejament. "La creació d’un servei comarcal públic-privat podria suposar un fre a noves remunicipalitzacions sota la pressió del Grup Agbar", assenyalen en el comunicat.

El Consell Comarcal del Maresme va aprovar el mes de febrer pasasat la creació d'un nou servei per a la gestió integral del cicle de l'aigua a través d'una empresa mixta, amb un 60% de titularitat pública i un 40% de titularitat privada. Amb el tràmit del ple es va iniciar un llarg periple administratiu amb l'objectiu que el nou servei pugui entrar en funcionament l'estiu de 2024, i que viu un nou capítol aquesta setmana. 

Tal i com exposen des de Preservem el Maresme, l’aigua és un recurs fonamental al territori, i el canvi climàtic agreujarà la crisi de l’aigua causada per l’actual model "insostenible amb un malbaratament irresponsable". Des de la coordinadora asseguren que els actuals contractes de gestió dels serveis de sanejament en alta a tota la comarca del Maresme i d’abastament d’aigua en alta de la Xarxa Maresme Nord finalitzen l’1 de juliol de 2024 i són "una oportunitat per remunicipalitzar la gestió". A més, asseguren que al Maresme més de 13 municipis han finalitzat o finalitzaran al proper mandat municipal la concessió privada de gestió d’aigua potable i "molts treballen per remunicipalitzar la gestió de l’aigua". 

El Ple del Consell Comarcal que ha aprovat que una empresa pública-privada gestionarà l'aigua del Maresme

El Ple del Consell Comarcal va aprovar al febrer que una empresa pública-privada gestionarà l'aigua del Maresme. Foto: ACN

Preservem el Maresme va més enllà i assegura que a la licitació que vol dur a terme el Consell Comarcal "s’observen irregularitats en el procediment" ja que, segons ells, "el Consell Comarcal no té la competència de l’abastament en baixa i, per tant, no pot licitar un servei del qual no té la titularitat". 

A banda, acusen el Consell Comarcal de no analitzar ni comparar els diferents models de gestió, "demostrant així una aposta política clara per la privatització del servei". segons asseguren. Per tot plegat, des de la Coordinadora exigeixen "l’aturada d’aquesta operació privatitzadora que es vol realitzar amb urgència per tal d’evitar que es vegi aturada per possibles canvis en la correlació de forces del Consell Comarcal". "No podem permetre que Agbar especuli amb el dret humà a l’aigua i el sanejament", conclouen. 

El president del Consell Comarcal, Damià del Clot, va apuntar el febrer passat que un cop s'hagin amortitzat les inversions inicials necessàries, l'empresa comarcal per a la gestió de l'aigua pugui acabar sent de capital 100% públic: "Aquest és l'objectiu, però amb les finances del Consell Comarcal no es pot fer i per això necessitem d'un soci privat que pugui fer les inversions i aportar l'expertesa".

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive