Els criteris per optar a una beca menjador de cara al proper curs al Maresme es modifiquen per garantir que els alumnes en situació de vulnerabilitat hi tinguin accés. Així ho ha anunciat el Consell Comarcal, ens que gestiona aquests ajuts, després de la polèmica viscuda l'any passat en aquest àmbit, sobre els drets dels fills de pares sense papers a optar a les beques. Qüestions com els problemes en habitatge o d'hàbits alimentaris també es podran acreditar per accedir-hi.
El conseller de Serveis a les Persones, Marc Bosch, ja va anunciar llavors que de cara a la següent convocatòria s'ampliarien els criteris perquè serveis socials puguessin expedir més informes de vulnerabilitat a les famílies sense NIE. Aquest col·lectiu, sovint en risc d'exclusió social i pobresa, no podia acreditar la renda, fins ara únic criteri que s'empreava. Per això enguany es mantenen els requisits econòmics de convocatòries anteriors, però s'amplien els indicadors a tenir en compte per al preceptiu informe de risc social de l'alumne per part dels serveis socials municipals.
En aquests indicadors, a banda de la renda, s'hi afegeixen aspectes com l’habitatge (manca d’habitatge, risc de desnonament, amuntegament, pobresa energètica, infrahabitatge….etc) i els hàbits alimentaris. A més, s’habilita un document que permet a les direccions dels centres docents -que són les que tenen un coneixement directe de la situació de cada alumne- informar als serveis socials municipals sobre els i les escolars que, tot i presentar indicadors de risc, no hagin tramitat la sol·licitud d’ajut.
Fins ara, les famílies sense DNI o NIE podien trobar-se amb més problemes a l’hora de rebre la beca, ja que les dades de la seva situació econòmica no podien ser comprovades a través d'Hisenda ja que les persones en situació irregular no hi consten. En no poder acreditar-se, l’ajut es denegava automàticament a no ser que la família comptés amb un informe de vulnerabilitat expedit pels Serveis Socials de cada municipi. És per aquest motiu que ara s'amplien els criteris d'aquests informes de vulnerabilitat, de cara a que la renda de la família no sigui l'únic barem a tenir en compte.
Segons Bosch, aquests canvis suposen una millora dels canals d'accés als ajuts de menjador escolar, i faciliten la feina dels serveis socials a l'hora d'elaborar els informes de risc social de l'alumnat. Amb aquestes previsions, el pressupost 2022 del Consell Comarcal del Maresme contempla destinar 7.684.411,98€ a ajuts de menjador escolar. Igual que en edicions anteriors, totes les famílies han de tramitar la sol·licitud d’ajut de menjador escolar a través dels seu ajuntament en les dates i formes que aquest defineixi. I són els ajuntaments els que abans del 30 de juny faran arribar al Consell Comarcal el conjunt de sol·licituds del seu municipi.
Comentaris (5)