Fer desaparèixer la carretera N-II com a zona de gran capacitat per als vehicles i convertir-ho en una veritable façana marítima, amb voreres àmplies, carril bici, zones enjardinades i espais d'interacció social. Sí, són conceptes que han sonat i sonaran de forma recurrent en cada projecte i voluntat dels ajuntaments maresmencs, però que al Masnou li han posat cara amb un vídeo on es va projectar què volen pel seu tram de la carretera ara que les autopistes deixen de ser de pagament. Un atractiu projecte que envia una pregunta: seria possible tenir un litoral així a tota la comarca?. Es poden veure els detalls en el vídeo que encapçala la notícia.
L’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, va posar en valor la feina conjunta feta amb altres ajuntaments, especialment amb els d’Alella i Teià, i els resultats aconseguits, com la recent instauració de la nova línia d’autobús que els connecta amb l’hospital de Can Ruti o el compromís de la Generalitat d’obrir dos nous accessos a l’autopista i reformar l’existent, on hi havia el peatge d’Alella. “L’objectiu és que l’N-II desaparegui, que deixi de ser una carretera per ser un carrer i que puguem gestionar-lo des del municipi”, va afirmar Oliveras en la cloenda de l’acte, moment que va aprofitar per anunciar que es convocaran sessions de treball obertes per debatre i definir les prioritats davant l’ocasió històrica de canviar els patrons de mobilitat, generada per la fi dels peatges i la remodelació de l’N-II.
“Ens trobem davant d’una oportunitat única per recuperar aquest espai i convertir-lo en un eix cívic i ciutadà”, assegurava el batlle, qui va desitjar que “la feina conjunta” permeti engegar les obres “tan aviat com sigui possible”. I és que el projecte masnoví va lligat i concorda amb el pla general de la Generalitat de Catalunya per millorar la mobilitat a tot el Maresme i que es basa, precisament, en els dos mateixos pilars: fer més permeable l’autopista C-32 i pacificar l’N-II. S’espera que en els propers mesos es concretin les directrius i les inversions de la Generalitat de Catalunya per tal que els municipis puguin definir els recursos que hauran de dedicar-hi i establir un calendari.
Reduir al mínim imprescindible la presència de cotxes
L'avantprojecte, impulsat per l'arquitecta Lola Domènech, busca reduir els carrils de vehicles per ampliar voreres, crear un carril bici de doble sentit, zones d'estada i una franja amb elements de mobiliari urbà: parades d'autobús, contenidors, fanals... enjardinar la via i construir rotondes per connectar-la amb diversos sectors.
Domènech va precisar que “es farà un tractament singular a l’entorn de les dues estacions de tren” per tal d’emfatitzar la prioritat per als vianants en aquests indrets. Això s’aconseguirà amb mesures com l’expansió del paviment de la vorera als dos únics carrils de circulació per a vehicles, de manera que els conductors i conductores percebin clarament el canvi de prioritat. En la seva exposició, l’arquitecta va detallar l’heterogeneïtat actual dels aproximadament 2 km de longitud que té el tram masnoví de l’N-II, especialment pel que fa a les variacions en l’amplada.
La Generalitat ho vol d'exemple per a la resta
Albert Alfaro, regidor de Mobilitat de l’Ajuntament del Masnou, va afirmar, just després de la intervenció de Domènech, que “la Generalitat de Catalunya ha pres com a referència les nostres propostes, que hem treballat amb els municipis veïns”. “Tant de bo que puguem començar a fer realitat ben aviat aquests canvis en la mobilitat, per fer una transformació verda, accessible i amb prioritat per als vianants, les bicicletes i el transport públic”, va desitjar Alfaro.
Comentaris (8)