Augmenten els accidents anant i tornant de la feina
Augmenten els accidents anant i tornant de la feina

Redacció

Augmenten els accidents anant i tornant de la feina

La sinistralitat laboral al Maresme experimenta una davallada, però creixen els accidents "in itinere"

vlm capgros 01
 

Durant el segon trimestre de l'any, la comarca del Maresme ha experimentat una notable disminució de la sinistralitat laboral, segons les dades revelades per l'Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal. Aquestes estadístiques mostren una reducció interanual dels accidents laborals amb baixa, així com dels accidents en què els afectats podien continuar treballant. Tot i això, s'ha registrat un augment preocupant en els accidents "in itinere," aquells que es produeixen en els trajectes d'anada i tornada del treball.

  • Durant el segon trimestre del 2023, es van registrar un total de 1.798 accidents laborals al Maresme.
  • D'aquests, gairebé la meitat (887) van provocar baixes laboral
  • Un 41,60% (748) no van requerir l'aturada de la persona afectada.
  • El 9,07% restant corresponen als accidents "in itinere."

La comparativa interanual revela una disminució significativa en el nombre total d'accidents laborals (108 menys) i una reducció en els accidents que han causat baixa laboral (96 menys). No obstant això, hi ha hagut un petit augment en el nombre d'accidents "in itinere" (4 més).

Com és habitual en els informes de sinistralitat laboral al Maresme, els accidents amb baixa majoritàriament han estat de pronòstic lleu (1.045). Només 5 persones han patit ferides de pronòstic greu, i afortunadament no s'ha reportat cap víctima mortal. Un aspecte rellevant és que, al finalitzar el segon trimestre, no s'ha registrat cap accident mortal en persones treballadores de la comarca, una millora significativa respecte al trimestre anterior.

Pel que fa al gènere, els homes han protagonitzat el 62,4% dels accidents, mentre que les dones han representat el 37,6%. Aquests patrons es reflecteixen en els diferents tipus d'accidents, amb els homes tenint més accidents amb i sense baixa, mentre que les dones han patit més accidents "in itinere."

En comparació amb l'any anterior, la sinistralitat amb baixa ha disminuït entre les dones (-23,64%) i ha augmentat lleugerament entre els homes (0,85%). Els accidents sense baixa han disminuït entre els homes (-10,36%) i han augmentat entre les dones (9,56%). Pel que fa als accidents "in itinere," han augmentat entre els homes (5,33%) i s'han mantingut igual entre les dones. En ambdós sexes, la majoria d'accidents han provocat baixa (52,85% homes, 43,49% dones), seguits pels accidents sense baixa (40,11% homes, 44,08% dones) i els "in itinere" (7,04% homes, 12,43% dones).

Pel que fa als sectors, el sector dels serveis ha acumulat la majoria d'accidents laborals, ja sigui amb baixa (65,61%), sense (64,84%) o "in itinere" (81,60%). La indústria ocupa el segon lloc amb més accidents sense baixa (20,86%) i "in itinere" (13,50%), mentre que la construcció lidera els accidents amb baixa (16,91%).

Els accidents amb baixa han disminuït en els sectors primari (-25,35%) i serveis (-14,16%) respecte de l'any anterior, però han augmentat en els altres dos sectors. Pel que fa als accidents sense baixa, han augmentat en el sector primari i han disminuït en els altres sectors. Quant als accidents "in itinere," han augmentat en la construcció (60%) i els serveis (4,72%), mentre que han disminuït en la indústria (-18,52%).

Per sotga de la província i de Catalunya

Finalment, es destaca que l'índex d'incidència de la sinistralitat al Maresme ha estat inferior al de la província i Catalunya en tots els tipus d'accidents. En particular, els accidents laborals amb baixa laboral i sense baixa laboral tenen índexs més elevats en el sector primari. Pel que fa als accidents "in itinere," la indústria presenta el valor més alt.

Aquestes dades serveixen com a indicador de la tendència de la sinistralitat laboral al Maresme i reforcen la importància de les mesures de seguretat laboral per aconseguir un ambient de treball més segur i saludable per a tots els treballadors i treballadores de la comarca.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive