Els veïns i veïnes de Canet de Mar van viure dissabte, dia 16, un moment històric al municipi maresmenc amb la inauguració de la Sala Odèon del Teatre Municipal, un recinte centenari que havia estat clau en la vida cultural del poble i de la comarca i que romania tancat des de finals dels anys 80. La inauguració, celebrada amb una gran festa ciutadana, culmina la reivindicació veïnal per recuperar aquest espai històric construït a principis del segle XX com a cooperativa i que durant el tardfranquisme va ser utilitzat per companyies com Els Comediants
Amb la Sala Odèon ara en funcionament, Canet pot gaudir de les dues sales del Teatre Municipal, amb la Sala Centru ja inaugurada al febrer de 2022. Això marca un pas significatiu per a la vida cultural no només de Canet sinó també de tota la comarca. L'esdeveniment inaugural va ser meticulosament preparat durant setmanes, amb reunions i assajos que van implicar la participació activa d'entitats, empreses col·laboradores i departaments municipals. L'Associació Cultural Plataforma Odèon, fonamental en aquesta iniciativa, va contribuir de manera destacada a la celebració. L'entitat ha lluitat de manera tenaç i perseverant des de fa més de 20 anys per la recuperació de l'Odèon.
La jornada va comptar amb la presència destacada del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i altres autoritats locals. La plaça 1 d'Octubre es va convertir en l'epicentre de la celebració, amb una gran afluència de ciutadans, entitats i autoritats. Les festivitats van incloure un vídeomapping espectacular a la façana de l'Odèon sota el títol 'Passarel·la d’arts' a càrrec de la companyia Comediants i el coreògraf Toni Mira, amb la participació de companyies, escoles i veïns i veïnes del municipi. El foc va ser protagonista en diversos moments, il·luminant l'Odèon i l'església parroquial amb torxes dels Diables i focs artificials.
Canet de Mar inaugura el Teatre Odèon amb el vídeomapatge 'Passarel·la d’arts' a càrrec de la companyia @comediants i el coreògraf Toni Mira, amb la participació de companyies, escoles i veïns i veïnes del municipi. pic.twitter.com/kAgXWS1cCI
— Cultura Diputació Barcelona (@CulturaDIBA) December 16, 2023
Després de ser rebut a l'Ajuntament, Aragonès es va unir als actes d'inauguració a la plaça 1 d'Octubre, juntament amb altres autoritats locals i representants d'altres municipis veïns. Aragonès, originari de Pineda de Mar, va expressar la seva admiració per la nova infraestructura cultural de Canet i va recordar els esforços col·lectius en la seva joventut per recuperar el vell teatre, celebrant ara l'accés democràtic a la cultura i la llibertat. Per la seva banda, l'alcalde Pere Xirau va agrair la implicació de tots els que van contribuir a la recuperació de l'Odèon, amb un agraïment especial a l'Associació Cultural Plataforma Odèon, que ha lluitat durant més de dues dècades per aquest objectiu.
Les autoritats van concloure la jornada amb una visita a l'exposició sobre la història de la reivindicació de l'Odèon i una primera representació teatral, marcant l'inici d'una nova etapa per al Teatre Municipal de Canet, amb una programació estable.
Tancat des de finals dels 80
L'històric teatre Odèon va tancar les seves portes a finals dels 80 pendent de que s'hi fessin unes obres de rehabilitació que mai van arribar i que no es van reactivar fins vint anys més tard, el 2007, després que l'Ajuntament adquirís la propietat de l'immoble el 2002 i fes uns primers arranjaments per assegurar l'estabilitat de l'edifici. Tot es va torna a aturar per un accident laboral que va acabar amb la vida d'un dels operaris que hi treballava i les obres de recuperació de l'estructura de l'edifici no es reprendrien fins el 2015. L'objectiu ha estat recuperar un edifici cultural que revitalitzi el centre històric i li doni un impuls econòmic.
L'obra de rehabilitació s'han dut a terme en diverses fases. Les previsions inicials eren que les obres finalitzessin al darrer terç de l'any 2020, però finalment han trigat 3 anys més en completar-se. La inversió total prevista originalment era de 3,16 MEUR per a la rehabilitació de l'edifici i d'uns 885.000 euros per a l'escenotècnia.
L'Odèon esdevé així un centre de creació artística municipal, que dona veu als grups culturals de diferents disciplines artístiques i vol ser un lloc de referència com ho fou als anys 70 a Canet. La sala principal té capacitat per a 242 espectadors i amb prou versatilitat com per permetre configuracions i formats diferents. A més de l'edifici del teatre, el projecte inclou també la incorporació al nou Odèon de les instal·lacions de l'antic centre parroquial que hi ha adjacent al teatre i que l'Ajuntament ha adquirit al Bisbat de Girona. Aquest espai s'aprofita per ubicar-hi els camerinos i magatzems del teatre.
Comentaris