Cap a una nova energia renovable cent per cent maresmenca
Cap a una nova energia renovable cent per cent maresmenca

Cap a una nova energia renovable cent per cent maresmenca

Maresme Circular impulsa una energia renovable a partir de biomassa forestal treta del Parc del Montnegre i el Corredor

Maresme Circular, la marca del Consorci de Residus del Maresme, està investigant la viabilitat de crear energia renovable a partir de la biomassa forestal del Parc del Montnegre i el Corredor. Aquesta recerca es desenvolupa en el marc del projecte BIOFORIN, una iniciativa en la qual Maresme Circular col·labora amb cinc entitats més per desenvolupar un model de gestió bioregional dels recursos forestals per al seu ús industrial.

El projecte BIOFORIN sorgeix com a resposta a l'abandonament rural i els impactes del canvi climàtic, que estan generant una vulnerabilitat creixent dels boscos mediterranis, amenaçant la provisió de serveis ecosistèmics de gran valor i exposant aquestes zones a un elevat risc d'incendis d'alta intensitat. En aquest context, BIOFORIN involucra tots els actors de la cadena de valor forestal per crear una gestió forestal sostenible i millorar la valorització de la biomassa disponible.

Les entitats que participen en aquest projecte, a més de Maresme Circular, inclouen el Clúster de Bioenergia de Catalunya, el Centre Tecnològic Eurecat, la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT), l’Associació de Propietaris del Montnegre i Corredor i el Consorci de Residus del Vallès Oriental. Totes elles han unit esforços per impulsar la bioeconomia circular en l'àmbit forestal.

BF085 BIOFORIN 1024x682
La Biomassa aprofita les restes vegetals


De moment, 1,8 milions

El projecte BIOFORIN ha rebut un finançament de més de 1,8 milions d’euros gràcies al suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica i el Reto Demográfico (MITECO), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea – Next Generation. En concret, Maresme Circular ha rebut més de 400.000 euros per estudiar la viabilitat tècnica d’utilitzar biomassa forestal provinent de poda i de barreja de residus orgànics en processos d’obtenció d’energia renovable a través de la gasificació.

El gas de síntesi, obtingut de la gasificació de la biomassa forestal, ofereix l'oportunitat de produir biocombustibles que poden substituir els combustibles fòssils, contribuint així a la descarbonització de la societat. A més, també s’analitzarà el potencial del biochar, el carbó vegetal obtingut durant el procés de gasificació, per ser utilitzat en el procés de compostatge i digestió anaeròbia, com a filtre de purificació del biogàs, pel tractament d’afluents aquosos o per al seu ús en sòls agrícoles de la comarca del Maresme.

L'aprofitament de la biomassa forestal com a recurs energètic permet una gestió forestal sostenible que afavoreix la viabilitat econòmica dels boscos, protegeix la biodiversitat i redueix el risc d'incendis. A més, ofereix l’oportunitat de produir biocombustibles que poden substituir els combustibles fòssils, contribuint així a la descarbonització de la societat.

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive