Una de les carreteres més perilloses de Catalunya és al Maresme
Notícies relacionades
Una de les carreteres més perilloses de Catalunya és al Maresme

Una carretera del Maresme repeteix entre les més perilloses de Catalunya

La B-502 entre Vilassar de Mar i Argentona torna a situar-se en posicions capdavanteres al rànquing de perillositat elaborat pel RACC

image (1)

L’informe iRAP (abans EuroRAP) que elabora el RACC, i que s’ha donat a conèixer aquest dimecres i recull el període 2021-2023, torna a situar una carretera del Maresme entre les més perilloses de Catalunya. En concret, la tercera, tan sols superada per l'Arrabassada, que torna a encapçalar la llista, i una carretera al Tarragonès.

Es tracta de la B-502 entre Vilassar de Mar i Argentona, que té el dubtós honor de figurar en la llista de perillositat d'aquest estudi durant bona part de la darrera dècada. Es tracta d'una carretera convencional d'un carril per sentit, curta (ménys de 6,5km), que transcorre entre l'N-II al front marítim a cavall de Vilassar de Mar i Cabrera de Mar; i l'entrada d'Argentona, passant pel terme municipal d'aquests tres pobles. 

A banda de l'Arrabassada i de la carretera maresmenca, en aquest estudi també hi figuren d’altres vies com la T-314 entre Cambrils i Reus; la BV-5001, entre Martorelles i Vilanova del Vallès; la TP-7225, entre Reus i el Morell; la GI-64, entre Torroella de Montgrí i l’Estartit; la BP-2151, entre Sant Sadurní d’Anoia i Sant Pere de Ribes; la GI-643 entre Torroella de Montgrí i Parlavà; la BV-1201, entre Olesa i Castellbisbal i la GI-673 i GI-674 entre Caldes de Malavella i Llagostera.

Per contra, la carretera més segura i, per tant, la que té menys risc d'accidents, és la C-25 entre Gurb i Calldetenes. Tot i la seva alta intensitat (més de 20.000 vehicles diaris) no ha registrat cap accident mortal o greu en l’últim trienni. El segueix el tram de la A-7 que va de Vandellós a Cambrils, el de la C-16 entre Navàs i Gironella i el de la B-40 entre Viladecavalls i Terrassa. 

Tal i com ja va passar en l’anterior edició de l’estudi, l’enllaç de l’A-2 amb l’AP-2 i amb la B-20, la B-10 i la C-32 ha tornat a ser el tram que concentra més accidents. El segueix de ben a prop la C-58 entre Cerdanyola del Vallès i Barcelona i la zona del Nus de la Trinitat.

la carretera b 502

la carretera b 502

Més accidents a les carreteres convencionals

L’estudi IRAP avalua el risc d’accidentalitat i la concentració d’accidents tenint en compte el volum de trànsit que circula per cada tram de carretera per obtenir una radiografia de la distribució del risc i aconseguir millorar la seguretat viària en els punts més afectats. Aquest rànquing es fa calculant la probabilitat que té un conductor “de tenir un accident quan passa per una via”. Es comptabilitzen ferits greus i morts i aquesta dada es fusiona amb la variable de la intensitat de trànsit que hi ha en la via.

Així, el treball ha analitzat més de 6.300 km de la xarxa viaria catalana, on es concentra el 93% de la mobilitat del territori i on tenen lloc el 78% dels accidents amb ferits greus i víctimes mortals

Segons han indicat els responsables del RACC, un 24% de la xarxa viaria analitzada presenta un risc alt o molt alt d’accident greu o mortal. A més, també han assenyalat que a les carreteres convencionals, les que no estan desdoblades, la probabilitat de patir un sinistre amb conseqüències “lesives greus o mortals” és quatre cops major que a la resta. “Això posa de manifest les bondats que tenen les carreteres desdoblades sobre les convencionals en matèria de seguretat”, ha apuntat Bardají.

En el 45% de sinistres hi ha motos implicades

Una altra de les conclusions destacables de l’informe és que en el 45% de sinistres greus i mortals registrats en aquest període hi han participat motocicletes. Bardají ha assegurat que combatre aquest fenomen i revertir aquesta xifra ha de ser una prioritat, donat que aquesta tipologia de vehicles només representen un 2,4% de la xifra global de mobilitat.

Per altra banda, l’estudi també ha indicat que des del 2013 els accidents amb bicicletes implicades s’han mantingut a l’alça, amb un augment del 75%.

 

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive