Tren de la R1 al seu pas pel Masnou, al Maresme. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
Tren de la R1 al seu pas pel Masnou, al Maresme. Foto: R.Gallofré

Capgròs.com - ACN

El Col·legi de Geòlegs torna a demanar de traslladar el tren del Maresme a l’interior

L'Observatori del GeoRisc adverteix que el mar guanya cada cop més terreny a la costa després de l’enfonsament d’aquesta setmana a l’Alt Maresme

El Col·legi de Geòlegs de Catalunya planteja que es traslladi la via de la línia R1 de Rodalies al seu pas pel Maresme per l'interior i no pel litoral. No és el primer cop que ho fa. A través de l'Observatori del GeoRisc, assenyalen que els nombrosos temporals, amb la seva freqüència, intensitat, i durada, sumats a l'acció de l'home, fan que l'erosió predomini per sobre de la sedimentació, de manera que l'acumulació de sorra i terres és menor a la que s'ha registrat en altres èpoques. Amb un increment del nivell del mar degut al canvi climàtic, fa que el mar guanyi cada cop més terreny a la costa: "Podem afirmar que la majoria de platges actuals i la R1 en el seu traçat actual estan condemnades a desaparèixer", assenyalen en un comunicat.

Els experts assenyalen que les platges es formen amb l'aportació de sediments procedents de rius i rieres que desemboquen al mar, i que els corrents litorals distribueixen la sorra al llarg de la costa. "Les rieres, actualment molt canalitzades i amb unes conques molt urbanitzades, aporten molt menys sediments a la costa i això representa un dèficit per a la regeneració natural de les platges", assenyalen.

El Col·legi de Geòlegs torna a demanar de traslladar el tren del Maresme a l’interior.  Foto: Ajuntament de Santa Susanna
El Col·legi de Geòlegs torna a demanar de traslladar el tren del Maresme a l’interior. Foto: Ajuntament de Santa Susanna

El que s’està fent... no va

A més, la construcció de dics en ports esportius també contribueix a què aquest repartiment no es faci de manera regular, quedant la sorra retinguda al nord-est dels ports i sent ben bé inexistent al sud-oest. Això comporta una afectació a la costa, que queda desequilibrada respecte a com hauria de ser de anera natural i a partir de la qual es van generar infraestructures, com ara la línia ferroviària que discorre a pocs metres de la platja.

L'escullera per protegir els trens de les ones, i el camí que s'ha obert entre Mataró i Cabrera. Fotos: R. G.
L'escullera per protegir els trens de les ones, i el camí que s'ha obert entre Mataró i Cabrera. Fotos: R. G.

L’avís del Gloria i l’escullera de Mataró

Ja al gener de 2020, el temporal Glòria va afectar alguns trams de via, fet que va dur Adif a fer treballs de protecció en un tram de 2 quilòmetres entre Mataró i Cabrera de Mar. És per això que el col·lectiu considera que la solució definitiva a aquest tipus de problemes és traslladar tota la infraestructura a l'interior, per donar un servei "eficient" a les poblacions i millorar la mobilitat a la comarca.

A banda de garantir la seguretat de la infraestructura, permetria obrir els municipis al mar i ampliar la zona de platja, que, un cop pacificiada la N-II, generaria un ampli passeig marítim. "Cal una visió integral per reordenar el nostre litoral, cal voluntat política i cal prendre decisions valentes, i tot això significa adaptació, no només als nous escenaris de canvi climàtic, sinó als nous escenaris de canvi global", conclou el comunicat.

 

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive