La Muntala, biblioteca de Sant Vicenç
La Muntala, biblioteca de Sant Vicenç

El far cultural de Sant Vicenç de Montalt

La biblioteca La Muntala és un pulmó de cultura amb el que respira tota la vila de Sant Vicenç: un espai que combina cultura, educació, cohesió social i patrimoni

La Muntala, la biblioteca de Sant Vicenç de Montalt, no és només un lloc on es poden prendre llibres en préstec. És un far cultural, un punt de trobada lúdic i social que reflecteix i alimenta l’esperit de la comunitat santvicentina. Amb una rica història i una dedicació inesgotable a la seva població, La Muntala s’ha convertit en un element essencial del municipi. Antònia Caño, la seva directora, ens explica amb passió els detalls que fan d’aquesta biblioteca un lloc tan especial.

“La Muntala és una biblioteca que dona servei al municipi de Sant Vicenç de Montalt”, explica Caño. “La tria de fons, les activitats, les exposicions, tot s’organitza en funció de les necessitats de les persones santvicentines. Això no impedeix que, quan venen persones d’altres pobles, també les atenem”. Aquesta filosofia d’inclusivitat i servei comunitari es reflecteix en cada aspecte de la biblioteca.

Els inicis de la biblioteca, abans de ser coneguda com La Muntala, són dignes de recordar. A principis dels anys noranta, es va muntar una biblioteca a la planta baixa del que avui és el Casal de Cultura, a la plaça del Poble. “L’Ajuntament la va dotar d’un fons inicial i va fer-se càrrec del manteniment”, recorda Caño. La biblioteca també va rebre aportacions de fons dels veïns, i en pocs anys, el fons documental i el nombre de lectors van créixer tant que l’Ajuntament va haver de buscar un nou espai per a ubicar-la.

La Muntala ofereix una àmplia varietat de recursos. “Tenim llibres d’Història d’Espanya Contemporània, sobre el període que va des de la Primera República fins als anys vuitanta del segle vint”, explica la directora. A més, la col·lecció local compta amb obres destacades com quatre volums de la revista 'La costa de llevant', publicada els últims anys del segle XIX i fins a la primera vintena del XX. També tenen un fons històric de llibres que fa més d’un segle que es van publicar.

Moltes activitats

La Muntala no només és un lloc per llegir, sinó que acull una gran varietat d’activitats culturals i socials. “Tenim diferents línies de treball”, comenta Caño. “Una és tot el que té a veure amb el món llibre: promoció de la lectura, de l’escriptura, trobades per aprendre llengües”. Aquesta línia inclou clubs de lectura per a adults i infants, tallers per parlar francès o anglès, i els Jocs Florals.

A més, La Muntala també té un fort compromís amb la cohesió social i el benestar. “Aquí podríem incloure els exàmens d’ACTIC, els tallers de gestió emocional, el projecte Biblioteques sense fronteres per a un món més just, i la captació de voluntaris per anar a les dues llars d’avis del poble a parlar d’història local o llegir poemes la diada de Sant Jordi”.

En els darrers anys, la biblioteca ha treballat intensament per promoure la recerca històrica. “Hem coordinat dos llibres que es diuen '5 cases amb història Sant Vicenç de Montalt' (1 i 2) que l’Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt ha publicat”, explica Caño. Actualment, estan treballant en la publicació d’un llibre històric titulat 'Ambaixades a les 3 viles', escrit per Jordi Sellarés. Aquest esforç per preservar i compartir la història local és una part fonamental de la missió de La Muntala.

A més, la biblioteca col·labora amb associacions locals com el Grup Fotogràfic de Sant Vicenç de Montalt i Astaracum, una associació per a l’estudi de la història local. Aquesta xarxa de col·laboracions enforteix la capacitat de la biblioteca per oferir serveis rellevants i enriquidors per a la comunitat.

Els clubs de lectura són una altra part fonamental de la vida de la biblioteca. “Nosaltres tenim dos clubs de lectura funcionant”, explica la directora. “El d’adults, que el dinamitza l’escriptor Toni Sala, on aquest any hem treballat clàssics de la història de la literatura, i el club de lectura Jardí d’Històries, que el porta l’escriptora i historiadora de l’art Marta Ardite, on han treballat àlbums il·lustrats”.

El nom, inspiració d’Espriu

El nom de la Biblioteca està estret del poema 'Cementiri de Sinera' de Salvador Espriu, que feminitza el Montalt, el turó del poble. Concretament el fragment VIII que diu això:

Plourà. L’àvia Muntala
desa el sol a l´armari
del mal temps, entre puntes
de mantellina fetes
per ditets de Sinera.

(fragment)

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive