Carretera N-II al seu pas pel Maresme, en direcció a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Foto: R.Gallofré
Carretera N-II al seu pas pel Maresme, en direcció a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Foto: R.Gallofré

capgros.com/ACN

Full de ruta perquè el Maresme també sigui Àrea Metropolitana

La regió metropolitana de Barcelona vol superar els límits de l'AMB i incorporar-hi el Maresme així com altres comarques de l'entorn

El Consell General del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) ha aprovat el 'Compromís Metropolità 2030', un nou full de ruta en sintonia amb les actuals dinàmiques metropolitanes, que clarament superen els límits de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i preveu la incorporació del Maresme, entre d'altres comarques de l'entorn.

El nou document, consensuat amb tots els actors polítics, econòmics i socials implicats planteja els principals reptes de "la ciutat dels 5 milions", que comprèn el Barcelonès, el Baix Llobregat, el Maresme, els Vallesos, el Garraf, l'Anoia, el Baix Penedès i l'Alt Penedès. Es tracta d'objectius globals en matèria d'habitatge, polítiques socials, mobilitat o medi ambient i que impliquen el desenvolupament de projectes des de la nova "escala territorial".

En els darrers mesos, han sorgit diverses veus favorables a ampliar el concepte d'àrea metropolitana cap a la "regió metropolitana" que incorpori territoris com el Maresme. Així ho han fet des de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità, que inclou Mataró i que fa 'lobby' perquè les qüestions que afecten aquestes ciutats es tractin de manera supramunicipal amb el finançament i recursos necessaris. Ja fa anys que l'alcalde de Mataró, David Bote, s'ha manifestat en aquest sentit. Des de la patronal també s'ha remarcat la necessitat de concebre la regió metropolitana com un tot. El propi alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s'hi ha manifestat a favor. Problemàtiques com ara l'habitatge, la seguretat, la lluita contra les desigualtats, el mercat laboral, la mobilitat, l'energia o les zones verdes s'han d'afrontar a una escala que vagi més enllà dels municipis individuals, segons totes aquestes veus. 

1abaa1d4 041e 43be ba96 6a91826573ff

Reunió del Consell General de la Regió Metropolitana. Foto: ACN

Un pla de vuit missions

El nou pla estratègic metropolità s'estructura en vuit missions que han de servir de guia per a l'actuació coordinada en el territori en matèries com l'economia innovadora i inclusiva, els nivells de renda suficients, l'emergència ambiental i climàtica, la mobilitat sostenible i segura, l'alimentació saludable, la cohesió territorial, l'habitatge adequat i la vitalitat cultural.

Cada missió planteja també un seguit d'objectius concrets per ajudar a concretar accions orientades a assolir-los. En matèria econòmica, es pretén impulsar la transferència tecnològica amb l'objectiu que el 2030 el teixit econòmic de la regió metropolitana dediqui com a mínim un 1,2% del PIB a despesa privada en recerca i desenvolupament.

Pel que fa al treball, l'objectiu és que els convenis col·lectius garanteixin uns nivells salarials d'acord amb un salari mínim de referència adaptat a la realitat de la regió metropolitana. En l'àmbit climàtic, l'objectiu passa per reduir el 45% l'emissió de gasos amb efecte hivernacle en aquest territori.

En relació a la mobilitat, el pla estratègic planteja un canvi en la distribució modal dels desplaçaments d'un 10% en favor de l'ecomobilitat. I en l'àmbit alimentari, es pretén que el 2030 la dieta de la població de la regió metropolitana es basi en un 60% en aliments de proximitat.

Aconseguir que les rendes baixes no superin el 25% en el conjunt de barris vulnerables és l'objectiu pel que fa a la cohesió territorial, mentre que en matèria d'habitatge es vol aconseguir que la població que pateix una sobrecàrrega econòmica vinculada a les despeses de la llar sigui inferior al 30%.

Finalment, en l'àmbit cultural, el pla estratègic metropolità preveu augmentar un 10% la participació de la població metropolitana en la vida cultural del conjunt del territori.

 

Comentaris (5)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive