El juliol d’aquest 2020 passa a la història com el major increment interanual de l’atur al Maresme des de 2007, tal i com recull el Report d’Atur que elabora l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal. Les dades indiquen que busquen feina 6.233 maresmenques i maresmencs més que en el mateix període de l’any passat. L’increment percentual interanual és del 27,53%. En canvi, la xifra de persones aturades ha baixat al Maresme un 2,50% respecte al mes de juny, situant en 28.876 el nombre de persones inscrites a les oficines d’ocupació de la comarca. 741 persones han abandonat la situació d’atur. La baixada de demandants d’ocupació es dona en tots els sectors econòmics i només incrementa lleugerament en el col·lectiu de persones sense ocupació anterior (SOA).
Són dades positives en la comparativa intermensual, però negatives, com diem, si agafem com a referència el mes de juliol de 2019. El juliol ha tancat amb 28.876 persones registrades com a aturades, entre les quals no es computen aquelles afectades per un ERTO. Des del 2013 l'atur no augmentava al juliol en termes interanuals.
La taxa d’atur a la comarca se situa ara al 14,13%. Pineda de Mar, que frega el 21%, és la població amb pitjors registres. A Tiana, Alella i Cabrera, l’atur no arriba al 8% i, per tant, són els pobles del Maresme que a dia d’avui viuen una millor situació laboral. Mataró, la capital, registra un 15,94% d’atur. En 20 municipis es redueix l'atur en relació al juny. En termes interanuals, però, ha augmentat en tots ells i amb increments molt importants en casos com Òrrius (80,95%), Malgrat de Mar (53,07%) o Calella (48,88%).
L'atur disminueix en la majoria de seccions econòmiques respecte aquest mes de juny mentre que, en termes interanuals, es dona la situació contrària i amb increments molt intensos. Destaquen els de l'hostaleria (58,11%) i el transport i emmagatzematge (47,65%).
Comentaris