El 2024 ha estat un any d’activitat frenètica per a Maresme Circular, la marca del Consorci de Residus del Maresme, de cara a reforçar dos dels seus principals compromisos: el treball a favor de la sostenibilitat i la gestió ambiental responsable, per una banda; i les accions destinades a promoure l’economia circular a la comarca, per l’altra. Les diferents innovacions promogudes en aquesta línia al Centre de Valorització de Residus i l’inici de les obres del Parc Circular Mataró-Maresme són els dos millors exemples d’un seguit d’actuacions que resumim a continuació.
Compromís amb la salut i el medi ambient
Aquest 2024 un estudi realitzat per la Fundació Privada Salut del Consorci Sanitari del Maresme ha confirmat que la incineradora del Centre Integral de Valorització de Residus no representa un risc per a la salut dels habitants del Maresme. Aquesta monitorització, que és la més llarga en durada de totes les plantes similars a l’Estat, mostra un descens significatiu de dioxines en mostres de llet materna i de sang durant els darrers anys.
També en l’àmbit mediambiental, Maresme Circular ha reduït fins a un 80% la concentració d’H2S, el principal causant de les males olors al seu centre, gràcies a la introducció d’òxids de ferro en el procés de biometanització. Això s’ha complementat amb una prova pilot per millorar encara més la desodorització de la planta.
Les principals iniciatives
- Inici de les obres del Parc Circular Mataró-Maresme al polígon de Mata-Rocafonda, amb una inversió de 40 milions d’euros
- Es duplica la capacitat de generació solar amb l’ampliació de la coberta fotovoltaica del Centre de Valorització de Residus
- Es redueixen les males olors del centre i un estudi demostra que la incineradora no és un risc per a la salut de la població
- El treball amb el territori contribueix a reduir la generació de residus al Maresme en un 4,3%
- Projectes per reutilitzar l’aigua residual de la depuradora, evitar el malbaratament alimentari i produir biocombustibles amb biomassa
Innovació tecnològica i sostenibilitat energètica
Davant la crisi climàtica i la necessitat d’optimitzar recursos, Maresme Circular ha començat a treballar en un projecte per reutilitzar aigües residuals de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Mataró, que permetrà reduir fins a un 50% el consum d’aigua potable al seu centre.
A més, aquest 2024 s’ha duplicat la capacitat de generació solar amb l’ampliació de la coberta fotovoltaica del Centre de Valorització de Residus, que ara genera 852 MWh anuals d’electricitat destinada a l’autoconsum. Aquesta ampliació reforça el lideratge de Maresme Circular com a generador d’energies renovables a Catalunya.
També en el camp energètic, la investigació en col·laboració amb el projecte BIOFORIN està explorant la producció de biocombustibles mitjançant la gasificació de biomassa forestal del Montnegre. Aquest projecte, recolzat amb 1,8 milions d’euros dels fons Next Generation, ha de contribuir a la descarbonització i a l’economia circular.
Maresme Circular també ha donat suport a la biodiversitat amb la instal·lació d’una caixa-niu a la xemeneia de la incineradora per facilitar la cria de falcons pelegrins, una espècie que pot enriquir la fauna maresmenca en un moment de pèrdua global de biodiversitat.
Impuls a l’economia circular al Maresme
Durant el 2024, Maresme Circular ha fet passos decisius per promoure l’economia circular al territori. La iniciativa més destacada ha estat l’inici de les obres de la primera fase del Parc Circular Mataró-Maresme, un projecte innovador que aposta per la prevenció, reparació i reutilització de residus per allargar el cicle de vida dels productes. Amb una inversió de 40 milions d’euros, aquesta infraestructura sostenible crearà gairebé 600 llocs de treball i posicionarà el polígon Mata-Rocafonda com a referent de l’economia circular.
Les dades de reducció de residus també avalen aquesta estratègia. L’any 2023, la generació de residus al Maresme va disminuir un 4,3% respecte al 2022, xifres que superen els objectius fixats per la Llei estatal de residus per al 2025. Aquesta millora reflecteix l’impacte de nous sistemes de recollida selectiva impulsats al territori i la creixent sensibilització de la població del Maresme, malgrat la feina que encara queda per fer en aquest àmbit.
En l’àmbit de la prevenció, Maresme Circular ha publicat enguany un manual per ajudar restaurants i menjadors escolars a evitar el malbaratament alimentari, dins del Pla de Prevenció de Residus del Maresme. Aquest document ofereix eines i recursos per implementar mesures sostenibles en la gestió alimentària.
Finalment, dues biblioteques de les coses, impulsades a l’Institut Euclides, de Pineda de Mar, i l’Institut Domènech i Montaner, de Canet de Mar han estat un exemple de com promoure la reutilització i reduir la generació de residus. Aquests serveis, gestionats per l’alumnat, contribueixen a la formació i sensibilització ambiental des de l’àmbit educatiu.
Comentaris (1)