El programa educatiu 'Un volt als residus', impulsat per Maresme Circular (ens gestor de la planta de tractament de residus del Maresme), ha experimentat un creixement del 45% en el nombre de participants durant el curs 2023-2024, assolint un total de 17.064 assistents en 682 activitats. Aquestes xifres suposen el rècord històric de participació des que el programa es va iniciar l'any 2013. Es tracta de xifres que Maresme Circular dona a conèixer en el marc del Dia Mundial de l'Educació Ambiental, el proper 26 de gener
L'èxit d'enguany es deu principalment a la incorporació de dues noves activitats dirigides a alumnes d'Educació Infantil i de primer cicle de Primària, que han tingut una gran acollida. La visita virtual 'Vols tenir superpoders?', pensada per als més petits, permet conèixer el funcionament d'una planta de tractament de residus, mentre que el taller 'Cuidem casa nostra!' introdueix de manera lúdica el concepte de residu com a recurs i la separació selectiva. Aquestes activitats han convertit l'educació infantil en el segon segment de participants més nombrosos, representant el 26,6% del total.
A més, s'ha ampliat l'oferta educativa amb el taller 'RAEEsidus i RAEEcursos', adreçat a alumnes d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. Aquesta nova proposta sensibilitza sobre l'impacte ambiental dels dispositius electrònics i fomenta una reflexió crítica sobre el consum tecnològic mitjançant la dissecció d'un dispositiu electrònic i dinàmiques per allargar-ne la vida útil.
Des de la seva creació, 'Un volt als residus' ha comptat amb la participació de més de 90.500 persones, consolidant-se com una iniciativa referent en l'àmbit de l'educació ambiental. Segons el director de Maresme Circular, Carles Salesa, aquest èxit "reflecteix l'interès creixent dels centres educatius per fomentar valors de sostenibilitat entre els alumnes".
Pel que fa a la distribució territorial de les activitats, el Maresme lidera la participació amb un 59% del total, seguit del Vallès Oriental (20%) i el Barcelonès (13%).
Comentaris