Un dels espais de la Barnahus del Maresme, el pati exterior
Un dels espais de la Barnahus del Maresme, el pati exterior

El Maresme ja atén com cal a les víctimes d’abusos infantils

Ja està en funcionament el centre Barnahus del Maresme, de moment al CRAE de l’Havana en espera de l’edifici futur que ha de construir la Generalitat

Barnahus vol dir ‘la casa dels nens i les nenes’ en islandès. A Catalunya s’hi està desplegant una xarxa de Barnahus com a aposta forta d’equipaments integrals per a l’atenció d’una de les pitjors xacres que afrontem com a societat: els abusos sexuals infantils. A Mataró acaba d’obrir el centre Barnahus del Maresme, el coordina la Fundació Eveho i és el novè que es desplega. Tan de bo no fessin falta però, com que no és el cas, la política és clara: equipaments exemplars pensats per a les víctimes. Tots els serveis, departaments i gestions s’hi concentren. De forma còmoda i adaptada. 

Es tracta d’un model d'atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències, lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als nens. Disposa, a més, d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent que permet crear una prova preconstituïda. Així, s’evita que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents persones.

L’objectiu principal del servei és, doncs, la valoració, l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent de les comarques gironines que hagi patit violències sexuals, per bé que els professionals del centre col·laboraran també en la prevenció i detecció d’aquesta xacra.

“Atendrem millor els nens i les nenes víctimes d’abusos sexuals, en detectarem més del que fins ara havíem detectat i previndrem millor i amb més força els abusos sexuals a nens i nenes. Amb un objectiu: el país ha de pretendre eradicar una realitat que fins ara havia format part dels espais més familiars i més íntims. Ara l’estem fent emergir, és molt dura, però és imprescindible que afrontem”, va dir dimarts el Conseller Carles Campuzano, que va visitar el Barnahus a Mataró.

Un dels espais de la Barnahus
Un dels espais de la Barnahus



En espera de l’equipament propi

  • El Barnahus del Maresme s’estableix de moment al CRAE de l’Havana i es posa en funcionament sense calendari exacte per a l’equipament propi que s’ha de fer en uns terrenys cedits per l’Ajuntament a la Generalitat a la zona de Can Vilardell. 
  • De moment a Mataró ja es treballa amb 14 víctimes
  • L’obertura de Barnahus ha fet aflorar més denúncies i víctimes a les comarques on s’ha desplegat aquest tipus de servei

Les instal·lacions provisionals estan situades al carrer Antoni de Capmany de la capital del Maresme. Seguint amb el model pioner de Tarragona, la nova Barnahus compta amb una sala d’espera equipada amb joguines, revistes, llibres, etc., adients a l’edat i les necessitats dels infants i adolescents. Té una sala d’oficines per als professionals; una sala de visualització; una sala d’exploració mèdica forense; una sala de gravació per a la prova preconstituïda; dues sales de teràpia infantils i una sala de teràpia per a adolescents; i una petita cuina, entre d’altres.

Un dels espais de la Barnahus del Maresme
Un dels espais de la Barnahus del Maresme

Què és la Barnahus?


Barnahus, la casa de les xiquetes i els xiquets és un projecte del Govern de la Generalitat que implica diverses conselleries. El principal impulsor n’és el Departament de Drets Socials —mitjançant la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència—, en coordinació amb Salut, Educació, Interior, Justícia i Igualtat i Feminismes, a més de la Fiscalia i la Judicatura.

El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic...

Els objectius principals són dos. D’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional —habitualment format per un psicòleg o psicòloga i un treballador o treballadora social—, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes i d’acompanyar a les seves famílies en aquest procés. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.

La visita del Conseller Campuzano
La visita del Conseller Campuzano

 

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive