El Maresme torna a sortir al mapa de les carreteres amb més accidentalitat de Catalunya. De nou, la B-502 entre Vilassar de mar i Argentona i l'N-II són notícia negativa en aquest sentit, segons recull l’estudi EuroRAP que ha fet el RACC sobre els anys 2020-2022 i el risc d’accident per cada tram de carretera.
La carretera entre Vilassar i Argentona surt destacada a cada estudi del RACC
La B-502 entre Vilassar de Mar i Argentona, és un dels tres trams considerats més perillosos del país, quelcom que ja s'ha repetit en anteriors edicions de l'estudi. Ho és junt amb la carretera de l'Arrabassada entre Sant Cugat i Barcelona i la BV-5001 entre Martorelles i Vilanova del Vallès; tots tres estan marcats com a "risc molt alt". Aquest rànquing es fa calculant la probabilitat que té un conductor “de tenir un accident quan passa per una via”. Es comptabilitzen ferits greus i morts i aquesta dada es fusiona amb la variable de la intensitat de trànsit que hi ha en la via.
El tram sud de l'N-II és una via que concentra un gran trànsit ciclista els caps de setmana
Un altre element negatiu de l'estudi al Maresme fa referència al ciclisme, ja que pel que fa als trams amb més accidents de bicicleta per quilòmetre la N-II de Mataró a Montgat és una de les vies més perilloses, així com la N-340 a Cervelló, la BP-1413 de Cerdanyola a Sant Cugat, i la C-31C de Sant Boi al Prat de Llobregat. L'N-II concentra un gran volum de trànsit ciclista, esport molt popular al Maresme i també una via molt utilitzada pels barcelonins de camí a practicar l'esport a les carreteres secundàries dels ports de muntanya de la comarca. La reurbanització de la carretera preveu pacificar-ne el trànsit a motor i la creació de carrils bici segregats, que haurien de comportar una millora en la seguretat.
Més dades de l'estudi a nivell català
L’estudi EuroRAP es publica cada any a Catalunya des del 2002 i analitza més de 6.300 quilòmetres de carreteres interurbanes de titularitat estatal, autonòmica i de les diputacions, el 53% del total, on es concentra el 92% de la mobilitat del territori i on tenen lloc el 74% dels accidents amb ferits greus i víctimes mortals. A Catalunya, la gravetat dels accidents s’ha reduït en les últimes dues dècades: l’any 2000 gairebé arribaven a les 700 víctimes i el darrer any complet registrat s’han situat en 175.
Altres dades destacades de l'estudi a nivell català assenyalen que les motos estan involucrades en el 44% dels accidents de trànsit amb víctimes mortals i ferits greus de Catalunya, malgrat representar un 2,3% de la mobilitat. En el cas dels accidents mortals, les motos participen en el 30% del total de sinistres.
En el trienni 2020-2022 els accidents greus i mortals han disminuït un 7,0%, passant de 547 a 509, mentre que la mobilitat global ha augmentat lleugerament, un 0,4%. Aquestes variacions fan que la perillositat hagi disminuït un 7,4% en el global de la xarxa viària analitzada. El 24% de la xarxa viària analitzada presenta un risc “alt” o “molt alt” d’accident greu o mortal, el que representa un punt percentual menys respecte al trienni anterior.
Comentaris (1)