Rodalies ha sumat 206 incidències directes i indirectes entre principis de setembre, quan els abonaments van començar a ser gratuïts, i finals de març. Això són 212 dies en els quals s'han registrat 159 casos per incidències atribuïbles als trens o a les instal·lacions (incloent dues jornades de vaga) i 47 més incidències alienes a les dues companyies, ja sigui per actes vandàlics o atropellaments. El mes que va concentrar més incidències va ser l'octubre (37), i el que en va registrar menys va ser el març (21). Fonts de l'operadora recorden a l'ACN que durant aquest període s'han operat més de 200.000 circulacions i que les grans obres en marxa en diferents punts de la xarxa comporten reprogramacions en el servei.
D'aquesta manera, en els darrers set mesos, només es van registrar sis dies sense incidències a la xarxa ferroviària de Renfe i, en alguns mesos -com l'octubre, el desembre i el febrer- es van produir més incidències que dies tenen aquests períodes, amb 38, 35 i 33, respectivament.
El govern espanyol va anunciar l'estiu que bonificaria al 100% els abonaments multiviatges de Rodalies de Renfe, com a mesura de resposta a l'augment de la inflació, entre l'1 de setembre de l'any passat i el 31 de desembre. Posteriorment, l'executiu va allargar la mesura per a tot aquest 2023 i se sumava altres descomptes en abonaments de transport urbà on cada comunitat autònoma o consorcis de mobilitat com l'ATM també apliquen bonificacions.
Segons dades recollides durant aquest període, més de tres quartes parts de les incidències són atribuïbles a avaries en els propis trens o a les instal·lacions i al voltant d'una quarta part ho són per causes alienes a Renfe i Adif, com actes vandàlics, atropellaments, per topades amb senglars o per incendis propers a les vies, entre d'altres.
Una de les incidències més destacades es va produir el 9 de setembre, només nou dies després de l'entrada en vigor de la gratuïtat del servei, amb la caiguda del sistema informàtic d'Adif que va deixar inutilitzada la xarxa de Rodalies durant tot el matí. En total, es van veure afectats uns 80.000 usuaris i 200 combois de trens de Rodalies i Regionals a l’àrea de Barcelona i dels trens de Llarga Distància.
Dos mesos després, el 7 de desembre, es va produir un xoc per encalç de dos trens de l'R4, amb el resultat de 150 ferits lleus i cinc menys greus. Entre els dos combois, hi havia 1.300 viatgers. Arran d'aquest incident, la Generalitat va obrir un expedient informatiu mentre que la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ho va atribuir a un episodi puntual i va demanar no barrejar l'accident amb la situació de Rodalies.
Enmig d'aquest període, el 7 i 11 de novembre, el sindicat CGT va convocar una vaga per demanar millores en el conveni col·lectiu mentre que els sindicats majoritaris se'n van acabar desmarcant tot i que en un primer moment s'hi van adherir.
Renfe recorda que hi ha grans treballs en marxa que poden comportar reprogramacions
Fonts de Renfe han recordat a l'ACN que des de fa uns mesos hi ha diverses grans obres en marxa que poden comportar reprogramacions en el servei. Per exemple, entre setembre i desembre, es van produir alteracions en el servei de l'R2 i R11 per les obres a la Sagrera, on es va instal·lar el traçat definitiu d'aquestes dues línies al seu pas per la futur equipament intermodal, i pels treballs a la nova estació Sant Andreu Comtal. Això va obligar els trens procedents d'aquestes dues línies a iniciar i finalitzar recorregut a l'antiga estació de Sant Andreu. A la part sud de l'àrea metropolitana de Barcelona, l'R4 i l'R8 també han tingut algunes alteracions en el servei per les obres que s'estan executant al corredor mediterrani.
Altres actuacions en marxa, previstes en el Pla de Rodalies, són el soterrament de Sant Feliu de Llobregat, les obres de millora d'accessibilitat a Molins de Rei i els treballs a les estacions de Mollet Sant Fost, Vacarisses-Torreblanca i Ocata (Maresme), entre d'altres.
L'operadora també remarca que cal posar en context les xifres ja que diàriament circulen un miler de trens al dia. En aquest sentit, manté que la puntualitat se situa entre un 92% i un 93%, considerant que un tren és impuntual a partir dels tres minuts de retard.
D'altra banda, les mateixes fonts admeten que aquest any hi ha hagut moltes incidències externes, ja sigui per atropellaments, el vandalisme o derivades de males condicions meteorològiques.
Actualment, la demanda se situa en el 95% respecte al 2019, una mostra que els abonaments gratuïts ha tingut un efecte positiu per a la recuperació de viatgers, segons la companyia.
Comentaris (5)