La greu situació de sequera que afecta Catalunya ha portat a més de sis milions de catalans a viure en una emergència hídrica. En resposta a aquesta crisi, diversos municipis han modificat les seves ordenances municipals per imposar sancions als veïns que superin els límits d'ús d'aigua establerts.
En els 202 municipis de Barcelona i Girona que es troben en situació d'emergència des de l'1 de febrer, el límit d'ús d'aigua és de 200 litres per persona i dia. Aquesta quantitat no només inclou l'ús en habitatges, sinó també en la indústria, l'agricultura, la ramaderia, el comerç i els equipaments esportius. No obstant això, el consum recomanat només per a ús domèstic és de 100 litres per persona i dia.
Alguns municipis, com Sant Julià de Ramis al Gironès, ja han experimentat restriccions l'any passat, quan l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va imposar una multa de 2.000 euros per superar els límits de consum permès, que en aquell moment eren de 230 litres diaris per persona. L'anàlisi municipal va revelar que 150 veïns no complien aquestes restriccions, amb 50 superant els 500 litres i 27 excedint els 1.000 litres per dia.
Un dels motius d'aquest consum excessiu, a part del malbaratament, és la presència de residents no empadronats al municipi, amb consums alterats. Tot i rebre notificacions per reduir el consum, molts usuaris continuen infringint els límits. Les sancions podrien començar a aplicar-se després de revisar el consum del primer trimestre d'aquest any.
Campanya pedagògica i orendances a Alella
Els ajuntaments han establert multes que poden ascendir fins als 3.000 euros. L'Ajuntament d'Alella, al Maresme, amb moltes cases unifamiliars amb jardins i piscines, ha aprovat una campanya pedagògica i ordenances amb sancions graduades per a incompliments:
- Infraccions lleus (fins a 750 euros): rentar vehicles, regar jardins de menys de 100 m², omplir piscines de menys de 36 m² i superar el límit del consum establert per a l'ús domèstic.
- Infraccions greus (de 751 a 1.500 euros): regar jardins d'entre 100 i 200 m² i omplir piscines d'entre 36 i 200 m².
- Infraccions molt greus (de 1.501 a 3.000 euros): regar jardins de més de 200 m² i omplir piscines de més de 200 m².
Les reincidències es poden considerar greus o molt greus. A Alella, els veïns amb majors consums rebran notificacions personalitzades per reduir el consum, amb la possibilitat d'inspeccions de la policia local i l'aplicació de sancions si no es compleixen les restriccions. L'alcalde de la població, Marc Almendro, destaca la utilització de drones per detectar infraccions en piscines i jardins com una de les mesures per assegurar un ús responsable de l'aigua.
Font: ccma.cat/324
Comentaris (2)